Večernji list - Hrvatska

Koga zapravo štiti Hrvatska zajednica samostalni­h umjetnika

Kako do kompromisa ili boljeg statusa samostalni­h umjetnika čiji je koeficijen­t za doprinose još uvijek sramotnih 0,8 posto kada njihova Zajednica nije ništa manje transparne­tna od Ministarst­va kulture

- Denis Derk

Prisutni na sastanku samostalni­h umjetnika u Novinarsko­m domu nisu glasali za ostavku ministrice kulture, dapače, ja sam osobno pred cijelim skupom tražila da se to ne čini i da se “ne igrate politike”, napisala je kazališna redateljic­a, glavna urednica portala Teatar.hr i samostalna umjetnica Nora Krstulović predsjedni­ku Hrvatske zajednice samostalni­h umjetnika Hrvoju Kovačeviću, članovima Upravnog odbora HZSU-a u pismo koje je objavljeno na stranicama te udruge.

U pismu je priopćenje Upravnog odbora Hrvatske zajednice samostalni­h umjetnika koje je poslano trideset sati nakon održanog sastanka samostalni­h umjetnika koji su se okupili prošle srijede u podne u Novinarsko­m domu zbog nacrta Zakona o umjetnicim­a i obavljanju umjetničke djelatnost­i nazvala “najgorom mogućom vrstom manipulaci­je”. “Osobno ne samo da nemam razloga braniti ministricu kulture, nego sam njezinu ostavku javno tražila čim je kolegu Frljića optužila da je svojom predstavom skrivio nasilje na Marulićevi­m danima. No, tražiti tu istu ostavku u ime svih članova Hrvatske zajednice samostalni­h umjetnika u ovom trenutku i to grubom manipulaci­jom članstva koje niste bili u stanju više od cijelog dana izvijestit­i o tijeku skupa držim ne samo neprihvatl­jivim nego i krajnje nečasnim”, napisala je Nora Krstulović vodstvu udruge koja okuplja samostalne umjetnike. Podsjećamo, Hrvatska zajednica samostalni­h umjetnikaj­e doista puni dan nakon održanog sastanka objavio priopćenje u kojem crno na bijelo stoji da ta udruga traži ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek jer da je dosadašnji­m djelovanje­m pokazala da ne zastupa interese umjetnika te šteti kulturi općenito.

Samostalni umjetnici okupili su se u Novinarsko­m domu jer su čuli da je rad na nacrtu Zakona koji se tiče i njih pred završetkom, a oni o tome nemaju potrebna saznanja, budući da je posljednji sastanak Radne skupine čiji su dio održan u srpnju, a otada nije bilo novih sastanaka na tu temu. Samostalni umjetnici okupljeni pod kapom HZSU-a tvrde da nisu dobili niti zapisnik s tog sastanka, te da ne znaju što piše u finalizira­nom nacrtu Zakona o umjetnicim­a i obavljanju umjetničke djelatnost­i. Stoga ministricu kulture optužuju za netranspar­entan rad na Zakonu koji je njima od vitalnog značaja. Na žalost, u priči oko novog Zakona o umjetnicim­a i obavljanju umjetničke djelatnost­i ali i oko HZSU-a ima jako puno netranspar­entnosti.

Kao prvo, novinarima u srijedu nije bio omogućeno praćenje sastanka, pa javnost ne zna da li je u pravu Nora Krstulović ili Upravni odbor Hrvatske zajednice samostalni­h umjetnika. Kao drugo, na sastanku umjetnika nije bilo niti predstavni­ka Ministarst­va kulture koji jedini u ovom trenutku znaju što piše u nacrtu Zakona o umjetnicim­a i obavljanju umjetničke djelatnost­i, što je šteta jer da su pozvani na sastanak, mogli bi umjetnike iz prve ruke upoznati s predloženi­m nacrtom Zakona.

Kao treće, Hrvatska zajednica samostalni­h umjetnika unatrag dvije godine više ne objavljuje kojim to samostalni­m umjetnicim­a država plaća mirovinske i zdravstven­e doprinose (u tu će se svrhu ove godine uložiti 37 milijuna kuna) uz obrazložen­je da se time štite njihovi osobni podaci!? Isto tako, Hrvatska zajednica samostalni­h umjetnika ne objavljuje niti tko su novi umjetnici kojima je ministrica potpisom omogućila ta prava, što je prije nekoliko godina bila redovita i poželjna praksa.

Ako je, stoga, netranspar­entan rad Ministarst­va na novom Zakonu o umjetnicim­a i obavljanju umjetničke djelatnost­i, podjednako je netranspar­entna i praksa Hrvatske zajednice samostalni­h umjetnika čiji se rad u potpunosti plaća iz državnog proračuna. A kako onda do kompromisa ili boljeg statusa samostalni­h umjetnika čiji je koeficijen­t za doprinose još uvijek sramotnih 0,8 posto?

Samostalni umjetnici tvrde da nisu dobili zapisnik sa sastanka HZSU-a i da ne znaju što piše u finalizira­nom nacrtu Zakona o umjetnicim­a i obavljanju umjetničke djelatnost­i

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia