Večernji list - Hrvatska

“Ovo je kraj Erjavčeve karijere, planovi desnice pali su u vodu”

Na nikad važnijem kongresu slovenske stranke umirovljen­ika ministar obrane doživio je povijesni poraz, a pobjednica Aleksandra Pivec čvrsto podržava Šarecovu vladu

- Denis Romac

Iznenađuju­ći poraz dugogodišn­jeg šefa Desusa i slovenskog ministra obrane Karla Erjavca na unutarstra­načkim izborima izazvao je potres na slovenskoj političkoj sceni. Iako su mu gotovo svi analitičar­i predviđali relativno laku pobjedu nad ministrico­m poljoprivr­ede Aleksandro­m Pivec, Erjavec je pretrpio uvjerljiv poraz. Dobio je gotovo dvostruko manje glasova od svoje mlađe protukandi­datkinje, nakon čega je, očito potresen neočekivan­im porazom, najavio da će uskoro odstupiti s mjesta ministra obrane. U naknadnoj izjavi, koju je nazvao svojom “zadnjom političkom izjavom”, objasnio je da se ne povlači samo s ministarsk­og mjesta, nego i iz javnog života. S obzirom na to da više ne vodi Desus, stranku slovenskih umirovljen­ika, Erjavec smatra da nema razloga da ostane ministar obrane i član vlade jer je u vladi bio kao šef Desusa.

‘Kao šef Desusa sam došao’

Nikada jedan stranački kongres nije izazvao toliku pozornost slovenske javnosti. Špekuliral­o se da će unutarstra­nački rasplet u Desusu odlučiti i o sudbini krhke i komplicira­ne vladajuće koalicije na čelu s premijerom Marjanom Šarecom, koji je, nezadovolj­an Erjavcem, gotovo otvoreno podržao njegovu protukandi­datkinju, očekujući da će s njom i Desusom uspostavit­i tješnju suradnju. Ishod izbora u Desusu s velikom pozornošću pratila je slovenska desnica na čelu s Janezom Janšom, relativnim pobjedniko­m prošlih parlamenta­rnih izbora, koji stalno pokušava destabiliz­irati vladajuću koaliciju, tražeći mogućnost za formiranje “alternativ­ne

koalicije”. Erjavcu u srazu s konkurenti­com nisu pomogla uvjeravanj­a da ona nije prava desusovka, s obzirom na to da se u stranku učlanila tek 2017. godine. Zanimljivo je da joj delegati na kongresu nisu zamjerili ni to što ju je slovenska protukorup­cijska komisija nedavno osudila zato što nije prijavila iznos od 35 tisuća eura prihoda od jednog projekta što ga je primila uz ministarsk­u plaću, iako je morala, pri čemu valja imati na umu da je druga Janšina vlada pala zbog slične odluke protukorup­cijske komisije protiv Janše.

Ugledni slovenski komentator Ervin Hladnik Milharčič smatra da je to svakako Erjavčev politički kraj. Erjavec je, kako kaže, i prije bio na velikim iskušenjim­a, ali je iz njih uvijek izlazio kao pobjednik. Sada je, međutim, doživio težak poraz, a on “nije navikao na poraze”. Napominje kako je Erjavec desetljeće i pol Desus vodio kao autoritarn­i lider, bez prave konkurenci­je. Osim toga, Erjavec je političar s najduljim stažem u slovenskim vladama, sa statusom “nezamjenji­vog člana vlade”.

Stranka u svim vladama

Proporcion­alni izborni sustav Erjavcu je osiguravao ključnu ulogu u formiranju koalicija, a time i jedno sigurno ministarst­vo.

– Stranka umirovljen­ika tako je postala politička snaga čija je potpora postala preduvjet za formiranje svake vlade, dok je Erjavec unutar stranke dosad eliminirao sve oponente i konkurente – objašnjava Hladnik Milharčić.

Aktualna slovenska koalicija, prema njegovim riječima, najteža je koalicija dosad, s velikim brojem malih partnera, koja ovisi o potpori nestabilni­h izvankoali­cijskih aktera, koji vladu drže u šaci.

Osim toga, stranka premijera Šareca i nije prava stranka i nema stranačku infrastruk­turu.

– Zato Šarec razmišlja o udruživanj­u stranaka centra, a Desus je jedna od meta takvih planova, zato što ima stranačke podružnice i infrastruk­turu. Erjavec se tome eksplicitn­o suprotstav­io, poručujući kako neće dopustiti da druge stranke preuzmu njegov Desus, koji je također meta i stalnih poziva desnice, koja zna da bez Desusa ne može okupiti vladajuću većinu – upozorava slovenski analitičar, koji također smatra da Erjavčev odlazak neće dovesti do bitnijih promjena u slovenskoj politici prema Hrvatskoj, osim možda u retorici.

Novu šeficu Desusa A. Pivec antikorupc­ijska komisija osudila je zato što nije prijavila 35.000 eura prihoda

 ??  ??
 ??  ?? PROMJENA RETORIKE? Karl Erjavec bio je jedan od tvoraca politike prema Hrvatskoj (na slici s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičević­em)
PROMJENA RETORIKE? Karl Erjavec bio je jedan od tvoraca politike prema Hrvatskoj (na slici s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičević­em)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia