Večernji list - Hrvatska

Merkel traži mir kako bi se smanjio broj izbjeglica

Mirovna konferenci­ja o Libiji jučer je u Berlinu okupila svjetske čelnike

- Hassan Haidar Diab

Uz jake mjere sigurnosti održan je Berlinski summit, međunarodn­a mirovna konferenci­ja koja okuplja najviše dužnosnika i 12 zemalja i četiri međunarodn­e organizaci­je. Za sigurnost u Berlinu bilo je zaduženo 4000 policajaca, a njemačka policija blokirala je i plovidbu rijekom Spree koja prolazi pored sjedišta vlade, dok je djelomično bila proglašena i zabrana letenja iznad Berlina.

Kaos nakon Gaddafija

Uz njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je bila domaćin, na konferenci­ji su sudjeloval­i i turski i ruski predsjedni­ci Recep Tayyip Erdoğan i Vladimir Putin te predsjedni­k Francuske Emmanuel Macron. U Njemačku je došao i američki državni tajnik Mike Pompeo te premijeri Italije i Velike Britanije Giuseppe Conte i Boris Johnson. Isto tako, sudjelovao je i Ghassan Salamé, izaslanik UN-a za Libiju.

Najvažnije od svega, na konferenci­ji su bili prisutni i šef međunarodn­o priznate Vlade nacionalno­g jedinstva Libije Fayez al-Sarraj i vođa snaga s istoka Libije general Khalifa Haftar. Konferenci­ja u Berlinu održana je nakon što u Moskvi, prošle nedjelje, na konferenci­ji, nije došlo do napretka u rješavanju višegodišn­jeg sukoba u Libiji jer je general Khalifa Haftar nije htio potpisati sporazum o prekidu vatre.

Svijet pokušava riješiti sukobe u Libiji, zemlji koja je podijeljen­a između libijske vlade nacionalno­g jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Khalife Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje. Libija tone u građanski rat još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetl­jetni vođa Muammar Gaddafi.

Haftar blokirao izvoz nafte

Kancelarka Angela Merkel, sa saveznicim­a, pokušava vratiti utjecaj u Libiji nakon što to UN-a, EU i SAD-a, nisu proteklih godina uspjele dok su s druge strane Vladimir Putin i Erdoğan pojačali utjecaj i svoju dominaciju u toj zemlji koja je od izuzetne geostrateš­ke važnosti te osigurali kontrolu libijske nafte i plina. U subotu su snage lojalne Haftaru blokirale izvoz libijske nafte i tako pojačale pritisak na vladu u Tripoliju kojoj je to jedan od glavnih izvora prihoda. S druge strane, i interesi Europe i SAD-a također su osiguravan­je naftom i plinom. Angeli Merkel, osim plina i nafte, važna je i stabilnost na Bliskom istoku kako bi se izbjegao novi izbjegličk­i val. Zbog toga je na konferenci­ji u Berlinu bila prava borba za dominaciju nad Libijom. Cilj konferenci­je je učvrstiti mir i spriječiti strano upletanje u Libiju, pa i kroz vojnu pomoć. Unatoč tome što se svi sudionici tog summita nadaju i vjeruju da će doći do zaustavlja­nja krvoprolić­a u toj zemlji, analitičar­i su uvjereni kako će se to teško ostvariti s obzirom na to da Libijom vlada više od 1500 naoružanih frakcija.

 ??  ?? TURSKI INTERESI Recep Tayyip Erdoğan saveznik je vlade u Tripoliju, a kancelarka Angela Merkel srdačno ga je dočekala
TURSKI INTERESI Recep Tayyip Erdoğan saveznik je vlade u Tripoliju, a kancelarka Angela Merkel srdačno ga je dočekala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia