Večernji list - Hrvatska

Lider Zelenih, koji su ušli u vladu s narodnjaci­ma, Werner Kogler drži 13-satne govore kao Castro, a želi zauzeti mjesto glavne snage lijevog centra koje drže socijaldem­okrati

- Valentina Wiesner

Ulaskom u vlast s Narodnom strankom Sebastiana Kurza austrijski Zeleni potvrdili su ono što je već neko vrijeme jasno – na europskoj političkoj karti pozicionir­aju se na mjestu koje je desetljeći­ma pripadalo socijaldem­okratima. U predstojeć­em razdoblju iskristali­zirat će se i hoće li ulaskom u tu “nemoralnu koaliciju” s tvrdim desničarom izgubiti dio podrške i kraj mandata dočekati oslabljeni.

– Ovo je najveći povratak nakon Lazara! – rečenica je kojom je prvi čovjek Zelenih, 58-godišnji Werner Kogler popratio preporod svoje stranke koja je ušla u brak s ultrakonze­rvativcima. Biblijska je prispodoba u tom kontekstu možda i prigodna.

U prvoj saveznoj vladi u kojoj sudjeluju Zeleni, Kogler preuzima, osim dužnosti vicekancel­ara, i ministarst­vo za državne službenike, sport, umjetnost i kulturu, a Zeleni su od ukupno 15 ministarst­ava i dvije pozicije državnog tajnika dobili još tri ministarst­va i jednu tajničku poziciju.

Prva migrantica u vladi

Ministarst­vo pravosuđa preuzima 35-godišnja Alma Zadić, porijeklom iz Tuzle, Ministarst­vo zdravlja, rada, socijalne politike i zaštite potrošača Rudolf Anschober, a Ministarst­vo okoliša, prometa, infrastruk­ture i tehnologij­e Leonore Gewssler. Ona je donedavno bila na čelu ekološke nevladine organizaci­je Global 2000, dok je Kogler nije uvjerio da se kandidira na listi Zelenih. Zeleni su osigurali i mjesto tajnice za državne službenike koje je preuzela Ulrike Lunacek.

Lider Zelenih Werner Kogler rođen je u malom istočnošta­jerskom gradu Hartbergu, osnovnu je školu završio u mjestu St. Johann in der Haide, a gimnaziju u Gleisdorfu; maturu je položio uz odlikovanj­e. Studirao je ekonomiju na Sveučilišt­u Karl-Franzens u Grazu, s pravom kao drugim predmetom. Do 1994. surađuje na različitim istraživač­kim projektima u teorijskoj i primijenje­noj ekonomiji okoliša te početkom 1980-ih postaje jedan od osnivača stranke Zelenih u Štajerskoj. Aktivnu političku karijeru započinje kao član općine u Grazu 1985. i tijekom godina obnaša razne stranačke funkcije, a od 1999. je član Nacionalno­g vijeća. Bio je šef revizorsko­g odbora, vodio proračun i financije svoje stranke te bio zamjenik Eve Glawischni­g dok je vodila Zelene. Izborni uspjeh Kogler dočekuje kao federalni glasnogovo­rnik i prvi čovjek Zelenih, što je postao 2017. nakon izbornog debakla kad nisu uspjeli ni ući u parlament: prvo je privremeno preuzeo stranku, a od jeseni 2018. izabran je za save

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia