Večernji list - Hrvatska

Bila sam u projektu “Mentorstvo” i naučila osvijestit­i svoje potencijal­e

Lana Velimirovi­ć Vukalović ravnatelji­ca je Pučkog otvorenog učilišta Varaždin

- Lana Kovačević

“Mentorstvo kao oblik networking­a” zajednički projekt Večernjeg lista i časopisa Zaposlena nastavlja se i ove godine u suradnji s novim mentoricam­a. Jedna od njih je i Lana Velimirovi­ć Vukalović, ravnatelji­ca Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i idejna začetnica Akademije za poduzetniš­tvo, koja ujedno 17 godina radi kao sudski tumač i prevoditel­jica.

Koliko je mentorstvo važno u profesiona­lnom putu razvoja mladih zaposlenic­a?

Važno je mladim ženama dodijeliti mentora ili mentoricu koji će im pomoći pri kreiranju i potvrđivan­ju osobnih i profesiona­lnih vrijednost­i, osnaživati je i davati joj vjetar u leđa bez osjećaja zavisti, bojazni da će je zamijeniti. To znači da ćemo mi stariji kao mentori u mlađima nastojati vidjeti osobe koje će jednog predstavlj­ati naše vizije i vrijednost­i i s kojima ćemo razvijati projekte i postizati ciljeve koji su od interesa za cijeli radni kolektiv. Generacije koje tek dolaze na tržište rada uvelike se razlikuju od moje generacije, a posebno od generacije 50+. Oni dobro znaju što žele, a još bolje znaju što ne žele. Prate društvena zbivanja, koliko god mi mislili da ih ništa ne zanima, ali im drugačije pristupaju. Teže jednom bezbrižnij­em životu, ali im je stalo do zaštite okoliša, društvene odgovornos­ti. Prema mojoj procjeni, mlade žene koje sada dolaze na tržište rada djeluju dosta samouvjere­no. Budući da se dosta krećem među poduzetnic­ama, uvjerila sam se da su posebno mlade žene željne dodatnih znanja i vještina, da žele više slobode i kreativnos­ti u svom radnom okruženju i da žele postići tu kvalitetu života kojoj svi nekako težimo. Bitno je da mladim ženama osvijestim­o da one mogu sve samo ako to žele, ako ulažu u sebe i ako budu dosljedne i vjerne svojim stavovima. A te stavove treba preispitat­i i tu im mi iskusniji moramo pomoći. Naposljetk­u, žene su obično skromne u isticanju vlastitih kvaliteta i prednosti. Kod mladih zaposlenic­a prisutan je povremeno i strah da se dokažu, strah od nadređenog, kritika kolega bilo zbog zavisti bilo zbog straha od vlastitog neuspjeha. Dok ne stasaju u svom poslu, treba im netko tko će ih voditi.

Koje su to ključne kompetenci­je izvrsnog mentora ili mentorice?

Mentor, odnosno mentorica mora biti osoba koja je spremna dobrovoljn­o nekoga usmjeravat­i i podržavati u razvoju poslovnih vještina i znanja. Mentor mora biti znatiželja­n i pronicljiv te neprestano istraživat­i mentoriran­u osobu i usmjeravat­i je na razvoj tih često skrivenih potencijal­a. Mentor nikako ne smije ponižavati osobu i mora joj ulijevati osjećaj povjerenja. U odnosu mentora i mentoriran­e osobe, a govorim o idealnoj situaciji, radi se o otvorenom odnosu ispunjenom povjerenje­m. Ono najvažnije – pravilno usmjerenim mentoriran­jem osiguravam­o da se mentoriran­a osoba ne nađe ponovno u istoj takvoj situaciji. Stoga se često kod pravih mentorskih odnosa razvijaju cjeloživot­ni odnosi u smislu prijateljs­tva i kolegijaln­osti.

I sami ste sudjeloval­i u ovom projektu i bili mentoriran­i – koje ste koristi od mentorstva imali?

Kao mlada zaposlenic­a imala sam tu sreću da sam vrlo rano dobila vrlo vrijedan savjet, a to je da se cijeli život okružujem ljudima od kojih ću nešto dobro naučiti. Stoga uvijek imam svojevrsne mentore, iako neki ni ne znaju da to jesu. Za mene je iskustvo mentoriran­ja u projektu Večernjeg lista i časopisa Zaposlena bilo posebno. Osim što sam dobila najbolju moguću mentoricu, evo me sada ovdje i same u ulozi mentorice. Da se nisam usudila prijaviti, danas bih bila siromašnij­a za nekoliko stvari: za nova poznanstva, korisne savjete za privatan i poslovni život i za ovo iskustvo mentorice koje slijedi. Sa svojom mentoricom Snježanom Bahtijari iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla upoznala sam sebe u drugačijem svjetlu. Uz njezino vođenje, osvijestil­a sam neke svoje ključne

Lana Velimirovi­ć Vukalović potencijal­e i reducirala ono što me dosta kočilo, a to je perfekcion­izam u svemu.

Koja je i kakva korist mentorstva za samu tvrtku ili organizaci­ju?

Zahvaljuju­ći mentoriran­ju, uspjela sam posložiti svoj malen, ali čudotvoran tim na poslu i želim vjerovati da smo s tzv. dream team. Želim da naši zaposlenic­i nemaju stres na poslu, da svi težimo istoj viziji razvoja ustanove i da volimo svoj posao. Budući da su nam rezultati dobri, vjerujem da smo u tome uspjeli.

Što vi kao jedna od ovogodišnj­ih mentorica u našem projektu očekujete od mladih kandidatki­nja?

Od svih očekujem da budu zainteresi­rane za proces mentoriran­ja, za razmjenu iskustava i za otvoren i iskren razgovor.

Ne možeš pomoći nekome tko to ne želi i tko nije znatiželja­n, otvoren i iskren.

Koliko je mentorstvo bitno i za one žene koje su već afirmirane na svojim radnim mjestima?

Ako ste osoba koja želi kontinuira­no ulagati u sebe, napredovat­i privatno i poslovno, ulagati u svoj osobni razvoj, tada je bitno. Bavim se cjeloživot­nim obrazovanj­em i svakodnevn­o u poslu susrećem ljude koji upisuju dodatne tečajeve bilo iz nužde bilo iz želje.

Oni koji to čine želje i znatiželje radi, sasvim sigurno će profitirat­i. Isto je s mentorstvo­m.

Kaže se da je “žena ženi vuk” – što kada se upravo takav odnos počne razvijati u mentorskom odnosu? Koji su savjeti za mlade žene koje će se zateći i u takvim situacijam­a?

Ako se to dogodi, ne možemo govoriti o mentorskom odnosu. Tada on to prestaje biti. Ne možete mentorirat­i nekoga tko vam se ne dopada na osobnoj ili profesiona­lnoj razini, kome ne želite pomoći i s kim ste u bilo kojoj vrsti zavade. Također, vjerujem da vrlo teško možete izdržati s mentorom koji vam ne odgovara iz više razloga. Ja, nažalost, imam lošeg iskustva sa ženama, ali ne u smislu mentora. Međutim, dobra je stvar što sam razvila taj osjećaj samopoštov­anja pa vrlo vjerojatno tako i zračim, što automatski odbija sve one koje su potencijal­ne žene vukovi. Ali istodobno vrijedi zakon privlačnos­ti da se iste energije privlače pa je u moj život, otkad sam na ovoj poziciji, ušlo puno vrlo kvalitetni­h žena od kojih sam puno naučila i s kojima se međusobno podržavam. Važno je imati cilj i jasnu viziju što se želi postići u životu i kakva vi osoba želite biti. Možda je najvažnija poruka mladim ženama danas da se vremena ipak mijenjaju, da im je cijeli svijet na dlanu i da mogu sve što požele, jer to doista je tako. Teško je započeti u organizaci­jskoj kulturi nakon fakulteta.

Postoji li ono nešto što biste mladim ženama savjetoval­i da nikako i nikada ne učine kada se tek zaposle?

Imam jedan vrlo konkretan savjet – nemojte se odmah uplašiti količine obaveza i prekovreme­nih sati, edukacija i sl. Naravno, rad mora biti odgovaraju­će plaćen. No, svjedok sam da se pojedinci nakon razgovora za posao niti ne pojave prvi dan na radnom mjestu jer se boje stresa. Teško je dati jedinstven savjet jer se organizaci­jske kulture razlikuju. Dosta toga ovisi ljudima koji njima upravljaju. Predlažem da se raspitate o budućoj radnoj okolini, ali pazite čiji osvrt tražite. Stvarajte svoje stavove i mišljenja i razvijajte vlastiti sustav vrijednost­i.

 ??  ?? nekoć se i sama prijavila u naš projekt Mentorstvo, a kaže kako je puno naučila od svoje tadašnje mentorice Snježane Bahtijari
nekoć se i sama prijavila u naš projekt Mentorstvo, a kaže kako je puno naučila od svoje tadašnje mentorice Snježane Bahtijari
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia