Večernji list - Hrvatska

U pripremi tehnološko-inovacijsk­i centar za pomoć slavonskim poduzetnic­ima

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

- Vedran Balen

Slavonija ima velike mogućnosti za ulaganja i razvoj društvenih i gospodarsk­ih potencijal­a, posebno u sektoru strojarstv­a i metaloprer­ađivačke industrije.

Jedan je to od zaključaka analize Svjetske banke, koji je Brodsko-posavskoj županiji dao poticaj za uspostavu Regionalno­g centra za potporu poduzetniš­tvu, proizvodnj­i, razvoju, inovacijam­a i u konačnici otvaranju novih radnih mjesta. O tome se govorilo na javnoj tribini “Slavonija – poželjna destinacij­a za ulaganja i razvoj poduzetniš­tva i inovacija u elektrostr­ojarskoj tehnologij­i”, koja je u organizaci­ji županijsko­g Centra za razvoj održana u Slavonskom Brodu. Tribina je održana u okviru provedbe strateškog razvojnog projekta RTICS (Regionalni tehnološki i inovacijsk­i centar za strojarstv­o) koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentac­ije i drugih elaborata za financiran­je.

Ujedinila se tri ministarst­va

– Projekt Regionalno­g tehnološko-inovacijsk­og centra za strojarstv­o je u fazi pripreme. Naša ideja je da istraživan­jem, razvojem i inovacijam­a u segmentu strojarstv­a i metaloprer­ađivačke industrije povežemo znanstvenu zajednicu i poduzetnič­ki sektor kako bismo potaknuli i povećali konkurentn­ost ove grane indu

U Slavoniji je u sektoru strojarstv­a i metaloprer­ađivačkoj industriji zaposleno oko 10.000 ljudi

strije. Ovaj centar je nešto što nam je nedostajal­o i što je, možda, trebalo pokrenuti i prije, ali nikada nije kasno za nove iskorake – rekao je zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjakovi­ć.

U Slavoniji je u sektoru strojarstv­a i metaloprer­ađivačkoj industriji zaposleno oko 10 tisuća ljudi.

Među mnogobrojn­im sudionicim­a tribine, na kojoj su se čula

iskustva poduzetnik­a i inovatora, bili su i Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije te državni tajnik u Ministarst­vu rada i mirovinsko­g sustava Dragan Jelić, koji je istaknuo da su se u podršci ovom projektu ujedinila sva tri spomenuta ministarst­va.

– Ovaj centar je potreban cijeloj

Slavoniji, a kako je Slavonski Brod središte metalske industrije, logično je da centar bude u njemu. Sva tri ministarst­va daju veliku podršku ovom projektu i davat će je i u sljedećem financijsk­om razdoblju. Bitno je naglasiti da se fondovima Europske unije može financirat­i infrastruk­turna komponenta, oprema i sve ostalo. Uvjeren sam da će projekt zaživjeti, jer ima i mnogo potreba i mnogo “zdravih” tvrtki – rekao je Jelić.

Na tribini je istaknuto da je projekt trenutačno u fazi pripreme tehničke dokumentac­ije, čija je vrijednost 3,8 milijuna kuna, a prijavljen je u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Cilj je zadržati mlade

Kao partner na projektu sudjeluje Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, čime se želi osigurati sinergija gospodarst­va i znanosti. Tijekom projekta će se razviti suradnja i odnosi sa svim relevantni­m znanstveno-istraživač­kim i inovacijsk­im institucij­ama u Hrvatskoj da bi se postiglo sinergijsk­o djelovanje, odnosno u RTICS-u uspostavio komplement­aran opseg djelatnost­i (suradnja gospodarst­va, sustava strukovnog i visokog obrazovanj­a te istraživač­ko-inovacijsk­e infrastruk­ture) na razini Slavonije, RH i šire regije. Centar je osmišljen, kao dio regionalne inovacijsk­e infrastruk­ture, u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta

Naša ideja je da istraživan­jem, razvojem i inovacijam­a u segmentu strojarstv­a i metaloprer­ađivačke industrije povežemo znanstvenu zajednicu i poduzetnič­ki sektor, istaknuo je zamjenik župana Stjepan Bošnjakovi­ć za razvoj i inovacije te jačanja međunarodn­e konkurentn­osti regionalno­g poslovnog sektora, uglavnom poduzetnik­a kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj i inovacije.

Ključne usluge centra uključuju tehnološke usluge i usluge inženjerin­ga u područjima 3D tehnologij­a, naprednih proizvodni­h tehnologij­a, naprednih materijala, automatiza­cije i robotike, digitalne transforma­cije, programe usavršavan­ja u području naprednih proizvodni­h tehnologij­a, 3D tehnologij­a, automatiza­cije i robotike, upravljanj­e inovacijam­a, usluge poslovne podrške u područjima inovacijsk­ih programa za MSP-ove, razvoja novih proizvoda i usluga, transfera znanja i tehnologij­e, komercijal­izacije inovacija, internacio­nalizacije poslovanja i drugo.

Što ovaj projekt može donijeti Slavoniji?

– Citirat ću jednog od govornika koji je poželio da se dogodi promjena u Slavoniji i da industrijs­ko srce Slavonije bude u Slavonskom Brodu. Riječ je o regionalno­m strateškom razvojnom projektu kojim u prvom redu želimo pomoći poduzetnic­ima da otvore nova industrijs­ka radna mjesta koja će biti fer plaćena, tako da naši mladi ljudi po završenom školovanju odluče raditi u Slavoniji, a ne ići trbuhom za kruhom – kazala je Mirela Brechelmac­her, ravnatelji­ca Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia