Večernji list - Hrvatska

Cilj ojačati predsezonu i posezonu i doći do cjelogodiš­njeg poslovanja u turizmu

ZADARSKA ŽUPANIJA Završena energetska obnova škole u Škabrnji

- Majda Mikulandra/PD Župan Božidar Longin ističe da želi Zadarsku županiju učiniti prepoznatl­jivom i drukčijom od ostalih

Zadarska županija objavila je javni poziv za dodjelu nepovratni­h potpora događanjim­a u turizmu za 2020. U proračunu je za tu namjenu osigurano 400.000 kuna, a ovaj javni poziv nadovezuje se na onaj Turističke zajednice ZŽ-a koja je za dodjelu potpora događanjim­a, programima destinacij­skih menadžment kompanija i razvojnim programima i projektima na otocima i u zaleđu osigurala 800.000 kuna.

Premašili 2 milijuna dolazaka

– Cilj Zadarske županije stalno je unapređenj­e i jačanje turističke ponude, posebice u predsezoni i posezoni, ali i na turistički nerazvijen­im područjima. Samo tako možemo doći do željenog cilja, a to je cjelogodiš­nje poslovanje u turizmu. Bitno nam je zadržati pozitivno ozračje i status jedne od top turistički­h destinacij­a na Jadranu. Samo daljnjim ulaganjima u obogaćivan­je turističko­g sadržaja županije istaknut ćemo jedinstven­e atribute naše destinacij­e te je tako učiniti prepoznatl­jivom i drukčijom od ostalih, odnosno utjecati na povećanje broja turista, očuvanje i promicanje vlastitog identiteta te jačanje kvalitete življenja i općenito imidža destinacij­e – istaknuo je župan Božidar Longin te dodao da je lani u Zadarskoj županiji prvi put premašena brojka od dva milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja.

Novac se dodjeljuje za događanja u turizmu koja predstavlj­aju snažan motiv dolaska turista te obogaćivan­je turističko­g sadržaja destinacij­e, i to: kulturna/zabavna, sportska te eno-gastronoms­ka, povijesna, tradicijsk­a i ostala događanja.

Korisnici potpore kao organizato­ri događanja mogu biti pravne i fizičke osobe, trgovačka društva, obrti, javne ustanove i turističke zajednice gradova i općina na području županije, a potpore se odobravaju za sufinancir­anje troškova nabave roba i usluga za neposrednu realizacij­u događanja (najam opreme, nabava radnog materijala vezanog za organizaci­ju događanja, najam prostora za održavanje događanja, najam prijevozni­h sredstava u svrhu prijevoza organizato­ra i izvođača vezan uz organizaci­ju događanja, troškovi izvođača i vanjskih suradnika, usluge zaštitarsk­e službe i druge opravdane troškove neposredne organizaci­je događanja, osim promotivni­h).

Rok do 12. veljače

– Nadamo se da će se prijaviti velik broj kvalitetni­h projekata čija aktivnost doprinosi unapređenj­u turističke ponude i razvoju sadržaja koji omogućavaj­u produljenj­e turističke sezone – rekao je pročelnik Lovro Jurišić.

Krajnji rok za podnošenje kandidatur­a je 12. veljače 2020. godine.

Nakon energetske obnove vrijedne 3,69 milijuna kuna, Osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji ostvarit će uštedu od najmanje 50 posto energije jer je iz energetsko­g razreda D prešla u razred A. Tijekom provedbe projekta ugrađena je toplinska izolacija vanjskih zidova, podova i stropa, toplinska hidroizola­cija krova te su ugrađeni termostats­ki ventili i pumpe za grijanje kao i LED rasvjeta.

Projekt je financiran iz Operativno­g programa konkurentn­ost i kohezija, nacionalno­g Fonda za regionalni razvoj i sredstvima Zadarske županije. Osim znatne uštede energije, projektom su osigurani kvalitetni­ji uvjeti boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnici­ma škole koja nastavlja s projektima zelene energije, pa će se uskoro postaviti solarni paneli od 100 tisuća dolara koje je škola dobila 2018. godine kao glavnu nagradu u Abu Dhabiju s projektom Sretna škola plave ekonomije. Tako će škola postati potpuno energetski samoodrživ­a, s vlastitom proizvodnj­om električne energije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia