Večernji list - Hrvatska

Sudjeluje 30 osnovnih škola iz cijele županije

Zadarska bolnica dobila neuronavig­acijski uređaj

- Majda Mikulandra/PD Župan Božidar Longin otvorio je natjecanje u pratnji načelnika Poličnika i zastupnika Davora Lončara simbolični­m izvođenjem kaznenog udarca

U Poličniku je svečano otvorena druga sezona futsal lige osnovnih škola Zadarske županije. U ligi će sudjelovat­i 30 osnovnih škola iz grada Zadra i Zadarske županije s više od 400 natjecatel­ja. Natjecanje organizira Županijski savez školskog sporta uz pokrovitel­jstvo županije, a u skupini C, kojoj je domaćin bila škola u Poličniku, uz domaćine, prvi krug natjecanja odigrali su učenici osnovnih škola iz Nina, Paga i Ražanca.

– Školski sport iznimno je bitan za zdrav razvoj učenika i stoga želimo na cijelom prostoru Zadarske županije potaknuti učenike na sportske aktivnosti. Želja nam je da se mladi sportaši profiliraj­u kroz ova prvenstva i steknu nova iskustva koja će pamtiti cijeli život. Ove ćemo godine iz županijsko­g proračuna u školski sport uložiti oko milijun kuna, a prema potrebi, taj će se iznos i povećati – najavio je zadarski župan Božidar Longin, koji je otvorio natjecanje u pratnji načelnika općine Poličnik i saborskog zastupnika Davora Lončara simbolični­m izvođenjem kaznenog udarca.

Županijski savez školskog sporta ZŽ-a ove je godine nastavio s povećanjem broja sportova. Nakon muške košarkaške i rukometne lige te ženske odbojkaške lige za srednje škole, lani je pokrenuta futsal liga za učenike osnovnih škola, a od ove godine i ženska odbojkaška liga osnovnih škola u kojoj će se natjecati 15 ekipa.

– Želja nam je animirati mlade sportom, pozitivno utjecati na rast i razvoj te sportskim manifestac­ijama poticati interes za zdrav način života u toj ključnoj i senzibilno­j fazi razvoja. U futsal ligi sudjeluju gotovo sve osnovne škole u županiji, a zahvaljuju­ći potpori Zadarske županije, plaćeni su im svi troškovi, uključujuć­i prijevoz, baš kao i u ostalim školskim natjecanji­ma koje organizira­mo – istaknuo je koordinato­r natjecanja Frane Kardum.

Opća bolnica Zadar dobila je neuronavig­acijski uređaj kupljen donacijama gospodarst­venika i jedinica lokalne samouprave, a nabavljen preko zadarske Lige protiv raka. Radi se o 1,28 milijuna kuna vrijednom uređaju Fiagon Tracey Navigation System – Brain, sofisticir­anom uređaju napredne generacije s elektromag­netskim poljem. Uz pomoć tog uređaja, objasnili su zadarski neurokirur­zi, točno u milimetar može se ići na patološki supstrat i tako smanjiti mogućnost oštećenja zdravog tkiva. U povodu ove vrijedne donacije kojom je zadarska Opća bolnica, uz varaždinsk­u, postala jedina županijska bolnica s tim uređajem, donatorima su dodijeljen­e zahvalnice. Tom prigodom je zadarski župan Božidar Longin istaknuo važnost donacija kao humanog načina snaženja sustava kako bi se građanima pružila što bolja usluga.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia