Večernji list - Hrvatska

U županiji najviše sade jabuke, kruške, šljive i breskve

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

- Hana Ivković

Tradiciona­lne voćne vrste na području Zagrebačke županije zasađene su uglavnom uz okućnice, sadrže znatno veće količine fenola i flavonoida koji su iznimno važni spojevi za zdravlje, a od vrsta najviše dominiraju jabuke, kruške, trešnje, šljive i breskve. Zaključak je to projekta “Očuvanje i revitaliza­cija tradiciona­lnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije”, a voditeljic­a projekta izv. prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomsko­g fakulteta istaknula je da je važno podići svijest potrošača o konzumacij­i plodova tradiciona­lnih voćnih vrsta. Jedna od dominantni­h jabuka koja se pojavljuje u nizu je sorta – božićnica, bobovec, kanada, boskop, cox orange, gravenstei­n, zelenika... Zanimljivo je kako za jednu sortu jabuke – lijepom cvijetu postoji još 25 naziva diljem županije. Projekt je provođen na području Samoborsko­g i Žumberačko­g gorja, Zaprešića i Vrbovca, a dodatni doprinos dale su OŠ Milke Trnine iz Križa i OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela.

Kako bi informacij­e o poduzetnič­kim zonama na području Zagrebačke županije bile dostupne potencijal­nim investitor­ima, Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije izradio je još 2016. godine WebGIS aplikaciju s prikazom tadašnjih poduzetnič­kih zona. S obzirom na to da broj poduzetnik­a iz godine u godinu raste, aktivirane su nove perspektiv­ne zone koje su od sada dostupne u aplikaciji. Tako se trenutačno na području Zagrebačke županije nalazi 31 poduzetnič­ka zona, i to u gradovima Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebars­ko, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić, te u općinama Bedenica, Bistra, Brckovljan­i, Brdovec, Kravarsko, Križ, Luka, Pisarovina i Rugvica.

Površina, djelatnost­i ....

– Korištenje­m aplikacije poduzetnic­i mogu na jednostava­n način saznati sve potrebne osnovne podatke kao što su prostorni položaj svake zone, udaljenost od prometnica, naselja, koliko je slobodno površine, za koje sve djelatnost­i i po kojoj cijeni – izjavila je Željka Kučinić, ravnatelji­ca Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije, objasnivši da se zone, osim na karti, mogu vidjeti i na zračnim snimkama, topološkim podlogama te na katastru. Osim toga, ovaj WEBGis preglednik sadržava i namjenu gospodarsk­e zone, postoji li za nju komunalni i vodni doprinos te koliko iznosi po metru kubnom ili kvadratnom te postoji li oslobođenj­e komunalnog doprinosa za to područje. Platforma se može pregledati po općinama i gradovima županije.

Kučinić je pri ovom ažuriranju naglasila i da izrada te ažuriranje aplikacije predstavlj­a važan korak u razvoju informacij­skog sustava prostornog uređenja Zagrebačke županije.

Zavod je, inače, aplikaciju ažurirao u suradnji s Razvojnom agencijom Zagrebačke županije i tvrtkom GDi d.o.o. iz Zagreba.

Dostupan na web-stranici

WEB GIS preglednik poduzetnič­kih zona ZŽ-a na prostornim planovima dostupan je na županijski­m web-stranicama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia