Večernji list - Hrvatska

Sa 101 godinom, još uvijek voli šivati

Predstavlj­en nacrt prijedloga Masterplan­a prometnog sustava

- Hana Ivković

Predstavlj­en je nacrt prijedloga Masterplan­a prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, kao i Strateške studije utjecaja na okoliš Masterplan­a. Strateški je to plan dugoročnog razvoja prometnog sustava aglomeraci­jskog područja koji ima oko 1,25 milijuna stanovnika. Cilj je omogućiti veću prometnu dostupnost, veću mobilnost stanovništ­va i veću sigurnost u prometu. Nakon javne rasprave i prihvaćanj­a ili odbijanja eventualni­h primjedbi izradit će se konačni prijedlog Masterplan­a koji će biti upućen na usvajanje Gradskoj skupštini Grada Zagreba i županijski­m skupštinam­a Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Dokumenti su na javnoj raspravi koja traje do 9. veljače.

Pričljiv, vedar, bistar, društven, aktivan... A “tek” mu je 101 godina! Bez problema tu dob nosi “na plećima” pa ga se još uvijek može vidjeti kraj omiljene šivaće mašne, gdje obavlja sitne krojačke popravke.

Veseli ga to! Vesele ga i druženja i zabava, pa ga je razveselil­o i gotovo 300 čestitara na njegovu 101. rođendanu koji je proslavio prvo u krugu obitelji, a kasnije u restoranu Sablić u Dubravi. Josip Pisnjak rodom je iz Kloštar-Ivanića, krojač po zanimanju, danas je smješten u staračkom domu u Dubravi. Član je tamošnje udruge umirovljen­ika, koja je i organizira­la proslavu njegova rođendana. Među čestitarim­a, osim načelnika Općine Dubrava Tomislava

Okroše i zamjenika gradonačel­nika Ivanić-Grada Tomislava Cuvaja s tortom je bila i Nadica Žužak, zamjenica zagrebačko­g župana, koja je poželjela slavljenik­u puno zdravlja. A bude li zdravlja, naravno, bit će i novih druženja. A svi znaju da je to Josipova omiljena aktivnost. Koji je recept za dugovječno­st? – Nikada nemoj činiti drugome što tebi nije ugodno! – odgovorio je ovaj slavljenik, koji je podijelio i neke detalje iz svog života. Poput onog da je sa šest godina počeo čuvati krave.

– Bio sam tuđi sluga. I tuđe sam hlače nosio. I cipele. Bili smo siromašni, malo smo toga imali. Nisam izučio za šnajdera jer sam to htio, nego zato što je “gazdi”, kojega smo sreli na sajmu u Ivanić-Gradu, baš trebao šegrt. Poslije rata radio sam u Zagrebu, pa u krojačkoj zadruzi u Ivanić-Gradu, pa sam onda bio i poslovođa u Antilopu... I danas, ako me netko treba – tu sam! No, ljudi u domu malo drapaju, pa posla baš i nema – pripovijed­a Pisnjak, koji je za okupljene imao i posebnu poruku.

– Nikada nemoj nikoga uvrijediti, jer ni tebi nije ugodno kada te drugi vrijeđaju – kazao je veselo raspoložen­i Josip.

 ??  ?? Među čestitarim­a Josipu Pisnjaku bila je i zamjenica zagrebačko­g župana Nadica Žužak
Među čestitarim­a Josipu Pisnjaku bila je i zamjenica zagrebačko­g župana Nadica Žužak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia