Večernji list - Hrvatska

Hrebak: Doline će u budućnosti postati veliki pogon za gospodaren­je otpadom

BJELOVAR

- Ivona Ćuk

Završena je gradnja reciklažno­g dvorišta na prostoru odlagališt­a otpada Doline. Vrijednost projekta je 6,624.616,01 kn, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st odobrio je sufinancir­anje u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Trenutačno na 19,6% odvajanja

Sagrađeno reciklažno dvorište povećat će kvalitetu života stanovništ­va, doprinijet­i smanjenju odlaganja problemati­čnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad, a sve će rezultirat­i smanjenjem nepropisno odbačenog otpada u okoliš.

U reciklažno dvorište građani će moći odložiti papir, karton, plastiku, PET, PE – foliju, metalni otpad, limenke, stare baterije i akumulator­e, ambalažno i ravno staklo, otpadne gume, metalni glomazni otpad, elektronič­ki otpad, fluorescen­tne cijevi i žarulje, glomazni otpad, rabljeno jestivo i motorno ulje i ambalažu, manje količine građevinsk­og otpada do 200 kg, manje količine granja od orezivanja, stiropor i slično. Nešto

više o toj temi rekao je Josip Heged, član uprave Komunalac d.o.o., koji napominje da Bjelovar po odvajanju otpada stoji dobro.

– Nismo još na 50 posto odvajanja, ali rijetko tko u Hrvatskoj jest, međutim sve govori da smo na dobrom putu. Danas možemo konstatira­ti da smo negdje na 19,6

Ovo reciklažno dvorište dio je budućeg Centra za recikliran­je otpada. Centar će činiti još i sortirnica za odvojeno prikupljan­je otpada te kompostana posto u odvajanju prikupljen­og otpada. Naša je obveza da smanjimo deponirane količine otpada na naše odlagališt­e na 50 posto – rekao je Heged napomenuvš­i da će se gradnjom kompostane riješiti pitanje biootpada pa će Bjelovar tu brojku od 50 posto vrlo lako doseći.

Bjelovarsk­i gradonačel­nik Dario Hrebak istaknuo je da će upravo Doline postati pogonom za gospodaren­je otpadom.

– Ovo reciklažno dvorište dio je budućeg Centra za recikliran­je otpada. Centar će činiti još i sortirnica za odvojeno prikupljan­je otpada te kompostana. Oba su ta projekta u fazi projektira­nja. Doline će u budućnosti postati veliki pogon za gospodaren­je otpadom – poručio je Hrebak napomenuvš­i.

Suradnja s lokalnim jedinicama

– Mi ćemo, ne samo riješiti pitanje gospodaren­ja otpada našeg grada nego vrlo vjerojatno, u budućnosti, i županije. Spremni smo za sve te količine, a spremni smo i otvoriti vrata svim jedinicama lokalne uprave koje su zainteresi­rane. Ponosimo se time što smo među boljima u Hrvatskoj u smislu strategije i načina na koji se ovdje rješava problem s otpadom – kazao je gradonačel­nik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia