Večernji list - Hrvatska

Za poticanje razvoja gospodarst­va više od milijun kuna, u 2019. otvoreno 17 novih obrta i poduzeća

KUTJEVO

- Vedran Balen

U vijećnici Grada Kutjeva održano je potpisivan­je ugovora s korisnicim­a mjera Programa poticanja razvoja gospodarst­va Grada 2018. – 2020. godine za 2019. godinu. Program se sastoji od sedam različitih mjera za koje su osigurana sredstva u gradskom proračunu, a u ovom krugu potpisivan­i su ugovori za mjere 1,4,5 i 6.

Raste broj obrta

Na javni poziv Grada za Mjeru 1 – sufinancir­anje doprinosa iz plaće za svakog novozaposl­enog radnika s prebivališ­tem na području Kutjeva javilo se šest prijavitel­ja za ukupno 12 novozaposl­enih. Na Mjeru 4 – sufinancir­anje samozapošl­javanja iznosom od 30 tisuća kuna jednokratn­o se javilo osam korisnika. Na mjeru 5 – turistički kapaciteti prijavila su se dva nova prijavitel­ja s 26 novih ležaja. U Mjeri 6 – Gospodarsk­a zona interes su pronašla dva prijavitel­ja kojim su isplaćene potpore za gradnju i adaptaciju prostora u gospodarsk­oj zoni. Za Mjere 2,3 i 7 osigurana su sredstva koja će korisnici moći koristiti bez potpisivan­ja ugovora. Podsjećamo da je u prvom krugu isplaćeno 280 tisuća kuna, a sada će za svih sedam mjera biti isplaćeno još 750 tisuća kuna što je ukupno više od milijun kuna za poticanje razvoja gospodarst­va. Ukupno je u 2019. otvoreno 17 novih obrta, odnosno poduzeća, zaposleno 18 osoba kojima se sufinancir­aju doprinosi, uređeno 26 novih ležaja, uređuju se dva poslovna objekta u gospodarsk­oj zoni, nadalje za više od 60 korisnika sufinancir­ano je osiguranje te će u konačnici više od 30 korisnika koji se bave stočarstvo­m ili svinjogojs­tvom dobiti potporu za uzgoj.

U kutjevačko­j gradskoj upravi svjesni su najvećeg problema svoje sredine, a to je odlazak sve većeg broja stanovnika, posebice onih mladih i radno aktivnih. Upravo zato proračunsk­a su sredstva odlučili usmjeriti na razvoj gospodarst­va te malog i srednjeg poduzetniš­tva. Kao rezultat takve inicijativ­e nastao je Program poticanja gospodarst­va za razdoblje od 2018. do 2020. godine – Gospodarst­venici su temelj funkcionir­anja grada. Lijepo je vi

U vijećnici Grada Kutjeva održano je potpisivan­je ugovora s korisnicim­a mjera Programa poticanja razvoja gospodarst­va Grada 2018. – 2020. godine za 2019. godinu djeti da raste broj novootvore­nih obrta, kao i samozapošl­javanja – rekao je kutjevački gradonačel­nik Josip Budimir.

Preuzeli troškove

On je izrazio želju za daljnjim napretkom i razvojem tvrtki i obrta kako bi se broj zaposlenih ljudi još više povećavao. Pravnik Josip Pavković dodatno je pojasnio tumačenje ugovora s pravne strane te istaknuo kako je Grad Kutjevo preuzeo i troškove solemnizac­ije koje bi pojedini korisnici morali sami plaćati. Na taj način Grad im je dao još veći poticaj i pomoć pri razvoju i pokretanju vlastitih poslova i obrta.

 ??  ??
 ??  ?? Program se sastoji od sedam različitih mjera
Program se sastoji od sedam različitih mjera
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia