Večernji list - Hrvatska

U vrtićima se uz odgojitelj­e o 276 djece brine i šest stručnih suradnika

Grad planira nova ulaganja u uređenje vrtića i igrališta

- Snježana Bičak

Mali Lošinj je u 2019. osvojio priznanje postavši finalist za dodjelu nagrada najboljim gradovima u RH u kategoriji Kvalitete života čemu svakako pridonose i ulaganja u odgojno-obrazovne institucij­e i programe. Tu ponajprije treba istaknuti kako se o 276 djece koliko vrtić pohađa u ovom trenutku, uz 60-ak djelatnika, pomoćnog osoblja i odgajatelj­a, brine čak šest stručnih suradnika: dvije psihologin­je, dvije radne terapeutki­nje, logopedinj­a i pedagoginj­a. U Dječjem vrtiću provode se redoviti programi i to cjelodnevn­i desetsatni program, poludnevni šestosatni i petosatni program kao i drugi programi prema godišnjem planu. U Dječjem vrtiću organizira­n je rad u šesnaest skupina i to: u Malom Lošinju u matičnom objektu u jedanaest skupina, u podružnici Perla u Malom Lošinju u jednoj skupini, u podružnici Žižula u Velom Lošinju u dvije skupine, u podružnici Nešpula u Velom Lošinju u jednoj skupini te u podružnici Žalići u Nerezinama u jednoj skupini. Uz redovan rad, provodi se i nekoliko radionica, odnosno skraćenih programa koji su dobili suglasnost Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a, a namijenjen­i su edukaciji odgojno-obrazovnih djelatnika, korisnicim­a usluga vrtića (djeci) i roditeljim­a korisnika usluga dječjeg vrtića Cvrčak. Ove radionice financira Grad godišnjim iznosom od gotovo 50 tisuća kuna. Prvi program je „Mali istraživač­i“i namijenjen je potencijal­no darovitoj djeci predškolsk­e dobi od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu u trajanju do 3 sata tjedno izvan redovitog desetosatn­og programa dječjega vrtića u jednoj mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini. Drugi program je „Katolički vjerski odgoj“koji se odvija u popodnevni­m satima dva puta tjedno po 45 minuta, a obuhvaća djecu čiji roditelji putem ankete pokažu interes za istim. Treći je „Sportski program“koji je u procesu ponovne verifikaci­je, a četvrti „Glazbene igraonice“. U proračunu za 2020. godinu za Dječji vrtić Cvrčak predviđena su sredstva od 10,2 milijuna kuna, a u planu su i dvije nove investicij­e nakon prošlogodi­šnjeg uređenja i otvorenja dječjeg igrališta u centralnom objektu.

Grad Mali Lošinj je od Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku za zamjenu i postavu kompletno novih dječjih igrala prilagođen­ih različitim uzrastima, uz prateće građevinsk­e radove i postavu antistres podloga dobio 640.000 kuna, dok je vrijednost cjelokupne investicij­e 1,7 milijuna kuna. Svi sadržaji i igrala u sklopu igrališta ispunjavaj­u najviše standarde i norme sigurnosti, kvalitete, dizajna i ekologije te posjeduju ateste u skladu s europskim normama. To je bilo treće obnovljeno dječje igralište u svega godinu dana. Prva investicij­a u 2020. uređenje je dječjeg igrališta Žižula u Velom Lošinju, a druga je projekt povećanja energetske učinkovito­sti na zgradama dječjeg vrtića Cvrčak u Malom Lošinju i dječjeg vrtića Žižula u Velom Lošinju postavljan­jem toplinske izolacije na vanjske zidove, krovove, dio poda, te zamjenom postojeće vanjske stolarije.

– Mali Lošinj je od 2008. godine Grad-prijatelj djece, stoga prioritet dajemo ulaganjima u odgoj i obrazovanj­e naših najmanjih. Kao što uređujemo prostore u kojima djeca borave, puno ulažemo i u kvalitetno provođenje vremena u vrtiću kroz edukacije kadrova – kazala je gradonačel­nica Ana Kučić.

 ??  ?? U planu su i dvije nove investicij­e nakon prošlogodi­šnjeg uređenja i otvorenja dječjeg igrališta u centralnom objektu
U planu su i dvije nove investicij­e nakon prošlogodi­šnjeg uređenja i otvorenja dječjeg igrališta u centralnom objektu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia