Večernji list - Hrvatska

Nakon arheološki­h istraživan­ja slijedi uređenje Danteova trga

Počela iskapanja u starograds­koj jezgri Pule staroj 3000 godina

- Snježana Bičak

Proteklog su tjedna u centru Pule, na Danteovu trgu započela arheološka istraživan­ja čiji će rezultati biti od utjecaja za buduće radove na uređenju trga smještenog u starograds­koj jezgri tri tisuće godine starog grada.

Nulta faza radova

– Svi skupa vrlo dobro znamo koliko je Pula bogata povijesnim nasljeđem, pogotovo u dijelu starograds­ke jezgre. Pri svakom zahvatu u prostoru potrebno je vrijednu baštinu očuvati pa tako se i ova arheološka istraživan­ja koja su krenula na Danteovu trgu izvode prema uputama nadležnog konzervato­rskog odjela. Riječ je o nultoj fazi radova, odnosno predistraž­nim radnjama. Konkretno, sondiranje­m područja želimo vidjeti postoje li određeni arheološki nalazi, a sve kako bismo imali temelj kojim bismo onda mogli krenuti dalje u projektira­nje i u konačnici i u gradnju, odnosno uređenje samog trga – istaknuo je pri početku radova pulski gradonačel­nik Boris Miletić.

Vrijednost radova iznosi oko 232.000 kuna.

Danteov trg jedna je od lokacija koje, zbog svoje pozicije na potezu između dviju glavnih gradskih znamenitos­ti – Slavoluka Sergijevac­a i rimskog Foruma imaju izuzetno važnu ambijental­nu i spomeničku vrijednost u prostornom konceptu staroga grada. U dosadašnji­m aktivnosti­ma koje se odnose na promišljan­je uređenja Danteova trga sagledano je cjelovito uređenje prostora trga kako bi se uskladile današnje potrebe građana te omogućio funkcional­an, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak na otvorenom javnom gradskom prostoru planirajuć­i pritom način parternog uređenja trga i neposredni­h prilaza, raspored ugostitelj­skih terasa, javne rasvjete, urbane opreme i ostalo.

Priprema za uređenje Danteova trga dio je ukupnog uređenja starograds­ke jezgre čemu Grad teži. Tako je, naime nedavno uređen Prolaz sv. Teodora čime se Pula dodatno približila životu na moru te Devilleov uspon kao i arheološko nalazište u Kandlerovo­j ulici.

Moderne tehnologij­e

Uz to, Grad Pula već dulji niz godina putem projekta obnove Dolcevita pomaže svojim sugrađanim­a u obnovi gradskih pročelja pa je tako od ukupno 59 pročelja njih čak 38 obnovljeno upravo u starograds­koj jezgri, odnosno na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline. Na ovaj način, povijest grada, njegove arhitekton­ske značajke žele se očuvati za budućnost tako da se sačuvaju obilježja uz upotrebe modernih tehnologij­a i materijala za koje struka, odnosno konzervato­ri procijene da se mogu koristiti.

GRAD PULA PUTEM PROJEKTA OBNOVE DOLCEVITA POMAŽE SVOJIM SUGRAĐANIM­A U OBNOVI GRADSKIH PROČELJA, PA JE TAKO OD UKUPNO 59 PROČELJA NJIH ČAK 38 OBNOVLJENO UPRAVO U STAROGRADS­KOJ JEZGRI

 ??  ?? Danteov trg jedna je od lokacija koje, zbog svoje pozicije na potezu između dviju glavnih gradskih znamenitos­ti – Slavoluka Sergijevac­a i rimskog Foruma imaju izuzetno važnu ambijental­nu i spomeničku vrijednost u prostornom konceptu staroga grada
Danteov trg jedna je od lokacija koje, zbog svoje pozicije na potezu između dviju glavnih gradskih znamenitos­ti – Slavoluka Sergijevac­a i rimskog Foruma imaju izuzetno važnu ambijental­nu i spomeničku vrijednost u prostornom konceptu staroga grada
 ??  ?? Priprema za uređenje Danteova trga dio je ukupnog uređenja starograds­ke jezgre čemu Grad teži
Priprema za uređenje Danteova trga dio je ukupnog uređenja starograds­ke jezgre čemu Grad teži
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia