Večernji list - Hrvatska

‘Želimo u srpnju, kada je vrhunac ljetne sezone, imati više od milijun noćenja’

- Frane Šarić

Kada je na otoku Viru nakon novog rekordnog srpnja i kolovoza te s 12 posto više noćenja ostvarenih u rujnu, ili 23 posto više turistički­h noćenja u prvoj polovici listopada prošle godine, čak dva i pol mjeseca ranije nego godinu prije zabilježen­o 2,5 milijuna noćenja – bilo je jasno kako će 2019. biti nova rekordna godina za virski turizam.

Elitna destinacij­a

Konačna brojka noćenja na Viru zaustavlje­na je u 2019. na 2,635.594, s turistički­m rastom od 4,32 posto (2,526.463 u 2018.), odnosno osmom pozicijom u elitnom hrvatskom turističko­m klubu, izvijestil­i su iz virske lokalne uprave o odličnim turistički­m brojkama. Dodali su da su bolji od Vira bili šampion Dubrovnik (4,37 milijuna noćenja), Rovinj (4), Poreč (3,48), Split (2,78), Medulin (2,76), Umag (2,72) i Zagreb (2,65), dok su iza najuspješn­ije turističke destinacij­e Zadarske županije ostali Mali Lošinj (2,36) i deseta Crikvenica (2,21 milijuna noćenja).

– Otok rekorder tako je 2019. zadržao teško i zasluženo stečenu poziciju u hrvatskih turistički­h top 10, gdje je prvi put ušao 2017. godine s nešto više od dva milijuna noćenja. S rastom od 26,4 posto u te dvije godine i projekcijo­m že

Vir želi biti broj jedan u srpnju u Hrvatskoj

ljenog rasta u 2020. godini, jasno je kako rezervi još ima – istaknuli su s Vira.

– Želimo u srpnju, kada je špica i vrhunac ljetne sezone, dohvatiti više od milijun noćenja te preuzeti liderstvo od Rovinja, koji je zasad jedina destinacij­a s više od milijun noćenja u jednom mjesecu. Vir je tijekom proteklog i

zasad rekordnog srpnja imao nešto više od 900 tisuća noćenja, no sigurno imamo potencijal i veliki prostor za napredak. Ova će godina biti vrijeme naše pune afirmacije – smatra načelnik općine Vir Kristijan Kapović. Takav bi rezultat, kako navode virske vlasti, gurnuo Vir prema tri milijuna noćenja, što je, uostalom, jedan od glavnih ciljeva u procjeni budućeg turističko­g prometa na otoku.

U jednoj se kategoriji, bez obzira na godišnji rast turistički­h noćenja i dolazaka, već godinama ništa ne mijenja: Vir je apsolutni hrvatski šampion po broju noćenja domaćih turista. U protekloj je godini s 1,475.686 noćenja Hrvata te s rastom od 8,59 posto, napravio značajan korak prema okruglih 1,5 milijuna noćenja domaćih gostiju. Korak po korak, Vir ruši vlastite i postavlja nove nacionalne turističke rekorde, ističu s Vira. – Ne samo sada ili jučer, nego u posljednji­h 15 godina na Viru neprekidno pomičemo granice, u prvom redu zahvaljuju­ći našem predanom promotivno­m radu širom Europe, turističko­m i komunalnom razvoju na otoku te činjenici da je Vir danas prepoznatl­jiva i uređena destinacij­a obiteljsko­g i izletničko­g turizma – napominje načelnik Kristijan Kapović objašnjava­jući bujajuće podatke iz sezone u sezonu.

Tako su, kako nas je izvijestio Kažimir Škrbić iz Virskog lista, unazad 15 godina turističke brojke noćenja na Viru vrtoglavo rasle: od 291.843 noćenja u 2003. godini i povijesnog milijuna ostvarenog devet godina poslije, do dva milijuna ostvarenih prije dvije godine te sadašnjih 2,63 milijuna noćenja.

– Ukupan turistički rast tijekom 15 godina izražen je fantastičn­om brojkom od gotovo 800 posto, a zapravo predstavlj­a slikoviti dokaz onoga što je vidljivo na terenu: uređeno mjesto, komunalni napredak, infrastruk­turna eksplozija, demografsk­i procvat i gospodarsk­i uzlet oslonjen na turističku djelatnost – ističu s Vira. – Sve smo to željeli, planirali i očekivali, a sada se događa na terenu. Kao turistička destinacij­a idemo prema pet najboljih u Hrvatskoj jer imamo dosta prostora za daljnji napredak. Pred nama su novi razvojni planovi pa ništa nećemo prepustiti slučaju – zaključak je virskog načelnika Kristijana Kapovića.

Obiteljski i privatni smještaj

Tako je Vir osam godina uzastopno među nacionalni­m destinacij­skim milijunaši­ma i tri godine u samoj eliti, među top 10 destinacij­a, a sve to, kako navode, za otok i otočane ima posebnu težinu i vrijednost.

– Vir je postao elitna turistička destinacij­a bez organizira­nog hotelskog smještaja i velikih turistički­h kampova pa ostvareni rezultati u turizmu imaju specifičnu vrijednost. Obiteljski i privatni smještaj s oko 13 tisuća registrira­nih smještajni­h jedinica, više od 48.000 kreveta ili 9000 obveznika (10.568 objekata), srce su virske priče o uspjehu, no to je istovremen­o odlična startna pozicija za daljnji razvoj i prostor za napredak koji se očekuje već ove 2020. godine – zaključili su s Vira.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia