Večernji list - Hrvatska

Veliku pobjedu nad Njemačkom zasjenilo je rođenje sina

-

HRT danas nastavlja s emitiranje­m dokumentar­nih filmova u sklopu projekta Večernjeg lista “Hrvati koji su mijenjali svijet. Nakon što smo u nedjelju pogledali izvrsni dokumentar­ac o Ruđeru Boškoviću, na Trećem programu od danas do četvrtka na rasporedu je serijal u četiri dijela “Faust Vrančić – san o strojevima”. U seriji je prikazan životni put Fausta Vrančića (Šibenik, 1551. – Venecija, 1617.), poznatog izumitelja, diplomata, inženjera, svećenika i biskupa, jezikoslov­ca, hrvatskog polihistor­a. Serija je nastala kao koprodukci­ja Hrvatske televizije i producents­ke kuće ARTY-ZG prema scenariju i pod redateljsk­om palicom Hrvoja Šajbingera.

Uz ozračje i okolnosti koje su utjecale na njegov životni put u seriji “Faust Vrančić” osobiti naglasak dan je njegovoj izumiteljs­koj i znanstveno­j djelatnost­i: konstrukci­jama mlinova, žičara, visećih metalnih mostova, satova... a posebno njegovom remek-djelu – nacrtu padobrana čiji se pravokutni oblik koristi i danas – kazao je Vladimir Brnardić, urednik dokumentar­nih sadržaja HTV-a. Prva epizoda pod nazivom “Zemlja” prati djetinjstv­o i ranu mladost Fausta Vrančića od odrastanja u Šibeniku i Šepurinama preko školovanja u Bratislavi i Padovi do odlaska na službu u Veszprém. Osobiti je naglasak stavljan na njegovu izumiteljs­ku djelatnost vezanu uz mlinove za koju je inspiracij­u crpio iz rodne sredine kao i iz onodobne znanstvene literature.

Taj aspekt njegova djelovanja obrađuje publicist Milivoj Zenić. Druga epizoda, pod naslovom “Voda”, prati razdoblje od Faustova službovanj­a u Veszprému do odlaska na dvor Rudolfa II. u Pragu s posebnim osvrtom na njegove konstrukci­je mostova, kao i na okolnosti u kojima tada djeluje (Turski ratovi, širenje protestant­izma, stupanje na prijestolj­e novog cara).

Epizoda je snimljena na autentični­m lokacijama u Veszprému i Pragu, a nacrti i makete mostova popraćene su stručnim komentarim­a. Treća epizoda, “Vatra”, obuhvaća najintriga­ntnije razdoblje života Fausta Vrančića – njegov boravak na dvoru njemačkog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Rudolfa II. Poseban je naglasak stavljen na ekscentrič­no ozračje carskog dvora u Pragu, na umjetnike i znanstveni­ke među kojima se Faust kretao te na njegov osobni odnos s carom. Pred sam kraj života Faust Vrančić odlučio je svoje zamisli i ideje objaviti u jedinstven­om djelu – “Machinae novae”. Četvrta epizoda “Zrak” posvećena je tako posljednji­m godinama njegova života provedenim u Rimu i Veneciji te njegovu remek-djelu.(sam)

 ??  ??
 ??  ?? SKLADAN PAR
Ljubav Manuela i Ine traje više od 10 godina, a upoznali su se sasvim slučajno tijekom jednog susreta u kafiću
SKLADAN PAR Ljubav Manuela i Ine traje više od 10 godina, a upoznali su se sasvim slučajno tijekom jednog susreta u kafiću
 ??  ?? VLADIMIR BRNARDIĆ urednik dokumentar­nih sadržaja HTV-a
VLADIMIR BRNARDIĆ urednik dokumentar­nih sadržaja HTV-a
 ??  ?? FAUST VRANČIĆ bit će prikazan u četiri zanimljive epizode
FAUST VRANČIĆ bit će prikazan u četiri zanimljive epizode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia