Večernji list - Hrvatska

Kinezi završili više od trećine Pelješkog mosta, rok srpanj 2021.

Potkraj ovog tjedna iz pogona premaHrvat­skoj kreće prvi kontingent od 29 segmenata čelične rasponske konstrukci­je

- Josip Bohutinski

Iz dva pogona u Kini u Hrvatsku će potkraj ovog tjedna krenuti prvi kontingent segmenata čelične rasponske konstrukci­je Pelješkog mosta. U Hrvatskim cestama kažu da su od izvođača radova China Road and Bridge Corporatio­n (CRBC) dobili potvrdu da će prvih 29 segmenata rasponske konstrukci­je prema gradilištu mosta krenuti 25. siječnja, odnosno na Kinesku novu godinu. Pri tome je predviđeno da će brodovi s građevinsk­im materijalo­m do Hrvatske maksimalno putovati 35 dana, no očekuje se da će na gradilište stići u kraćem roku. Tako se predviđa da će prvi segmenti rasponske konstrukci­je biti isporučeni u drugoj polovici veljače.

Gradnja stupova

Prema podacima koje smo dobili od Hrvatskih cesta, ta isporuka obuhvaća dostavu baznih segmenata središnjih stupova u moru te određenih segmenata čelične rasponske konstrukci­je predviđeni­h za bočni dio mosta.

A na morskim stupnim mjestima pet, sedam i osam radovi su najviše napredoval­i, odnosno na tim pozicijama gradnja stupova se zahuktala. Tako je na S8 u prosincu napravljen­o armiranje i obavljena je ugradnja betona trećeg i četvrtog segmenta stupa. A potkraj prosinca počelo je armiranje petog segmenta stupa uz istodobno izvođenje zaštite od udara munje. Nakon toga je slijedilo betoniranj­e tog segmenta stupa.

Na S7 betoniran je drugi i treći segment stupa samozbijaj­ućim betonom, a nakon toga su počeli armirački radovi i izrada oplate četvrtog segmenta visine 4,5 metara.

Tijekom prosinca na S5 izvedeno je armiranje, izrada oplate i betoniranj­e početnih dvaju segmenata stupa. Nakon tzv. njege betona, počelo je postavljan­je armature i izrada oplate trećeg segmenta stupa, također visine 4,5 metara.

Na kopnenom S2 pak prošli mjesec ugrađen je samozbijaj­ući beton u treći i četvrti segment stupa. Završena je ugradnja predgotovl­jenih AB oplata na vrh stupa. A trenutačno se postavlja armatura za izradu oplate završnog segmenta. Na ostalim stupnim mjestima u tijeku su bušenja i iskop tla iz pilota, izrada armaturnih koševa i betoniranj­e pilota, armiranje i betoniranj­e naglavnica pilota.

Kinezi su u gradnju Pelješkog mosta uvedeni potkraj srpnja 2018., a ukupna je vrijednost dosad izvedenih radova, prema podacima Hrvatskih cesta, 619,9 milijuna kuna. A to znači da je na budućem mostu obavljeno više od trećine predviđeni­h radova s obzirom na to da je ukupna ugovorena cijena njegove gradnje 2,08 milijardi kuna. CRBC se obvezao da će most sagraditi u roku od tri godine od dana uvođenja u posao, a to znači do kraja srpnja 2021.

Na gradilištu Pelješkog mosta trenutačno je 629 radnika, od

Ukupna vrijednost dosad izvedenih radova na mostu je 619,9 milijuna kuna

Dolazak prvih segmenata rasponske konstrukci­je očekuje se sredinom veljače

čega su 132 radnika tehničko i pomoćno osoblje, a ostali su su radnici strojari i mornari na brodovima. Što se tiče strojeva i opreme, na gradilištu su, među ostalim, po tri toranjske i portalne dizalice te tri dizalice za ugradnju betona. Za gradnju mosta se trenutačno koristi 21 plovilo, i to plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukci­je, trajekti, remorkeri i klapete te brodovi za prijevoz osoblja.

Što se pak tiče gradnje pristupnih cesta, dionice Duboka – Sparagović­i/Zaradeže, izvođač radova, austrijski Strabag, 13. studenoga 2019. uveden je u posao. Prema podacima HC-a, izvođaču je službeno predana projektna dokumentac­ija, lokacijska i građevinsk­a dozvola, a on je dostavio na ovjeru vremenski plan radova koji se pregledava. Do kraja prosinca Strabag je započeo s organizaci­jom gradilišta, čišćenjem trase i probijanje­m pristupnih putova, a s ozbiljniji­m građevinsk­im radovima počinje ovaj mjesec.

Pripremni radovi

Grčki Avax je pak dobio gradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagović­i/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, a u posao je uveden 5. prosinca. I Avaxu je službeno predana projektna dokumentac­ija, lokacijska i građevinsk­a dozvola, a ta tvrtka dostavila je na ovjeru vremenski plan radova, koji trenutačno pregledava­ju predstavni­ci inženjera i Hrvatskih cesta.

Avax je do kraja prosinca 2019. započeo organizaci­ju gradilišta, a ovaj mjesec započinje i s pripremnim radovima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GRADNJA STUPOVA Od morskih stupnih mjesta najdalje je otišla gradnja na S8 na koji će se prvo ugrađivati segmenti nosive konstrukci­je mosta
GRADNJA STUPOVA Od morskih stupnih mjesta najdalje je otišla gradnja na S8 na koji će se prvo ugrađivati segmenti nosive konstrukci­je mosta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia