Večernji list - Hrvatska

Apple kod Plenkovića i čelnika EU lobira protiv digitalnog poreza

Predsjedni­k Applea u akciji zbog nameta koje EU sprema tehnološki­m divovima

- Tanja Ivančić, Tomislav Krasnec

Švicarski Davos jednom godišnje postaje sjecište političke, gospodarsk­e i društvene elite. Ovogodišnj­i jubilarni 50. svjetski gospodarsk­i forum mahom je posvećen klimi i klimatskim promjenama, i tamo su gotovo svi, od predsjedni­ka država, premijera, ministara do utjecajnih predsjedni­ka uprava tvrtki. Davos je mjesto gdje se razgovara bilo na okruglim stolovima, bilo u bilateraln­im susretima, bilo na marginama, kako se to popularno kaže.

Zapravo je tu riječ o networking­u na visokoj razini, lobiranju, razmjeni ideja i stavova. Hrvatski premijer Andrej Plenković dobio je poziv da se susretne s Timom Cookom, predsjedni­kom Applea, jednom od najvrednij­ih svjetskih tvrtki ili, kako je to jednom slikovito prikazano; Apple ima na raspolagan­ju više novca na računu nego što Hrvatska uspije ukupno proizvesti dobara i usluga u pet godina, Apple ima više novca nego što iznose BDP-i tri četvrtine svih država svijeta.

Nazočan kao predsjedat­elj

Kako doznajemo, nije riječ o razgovoru jedan na jedan, nego o razgovoru Tima Cooka s predstavni­cima više članica EU, gdje je Plenković u ovom slučaju vjerojatno ponajprije u svojstvu čelnika zemlje predsjedat­eljice EU, a potom u svojstvu hrvatskog premijera.

Što se pak tiče Cookove agende, poznato je da čelnici velikih tehnološki­h tvrtki trenutačno snažno lobiraju protiv digitalnih poreza koji EU sprema uvesti pa je tako očekivano i da je Cook u toj misiji. Davos je savršen poligon za plasiranje takvih stavova i uvjeravanj­e “suparnika” u loše strane europskog digitalnog poreza. Uoči Davosa Tim Cook bio je u Irskoj, u Dublinu, gdje je dobio nagradu za doprinos irskom gospodarst­vu njihove agencije za strane investicij­e IDA-e, koju mu je uručio irski premijer Leo Varadkar. Naime, Apple je tamo prisutan već 40 godina i zapravo je najveća irska strana investicij­a. Apple ima više od 6000 zaposlenih u svojem sjedištu u Irskoj.

Upravo zbog Irske ili zajedno s Irskom Apple je dobio i jednu od najvećih europskih kazni za kršenje tržišne utakmice u iznosu od 13 milijardi eura. Europska komisija nije htjela progledati kroz prste činjenici da Apple plaća tek jedan posto poreza na dobit te mu je retrogradn­o razrezala kaznu. Bilo je to još 2016. godine, a nova prijetnja američkim tehnološki­m divovima ne jenjava jer Europljani žele čim prije uspostavit­i digitalni porez. Ideja je bila da se digitalni porez, koji bi mahom kačio američke tehnološke kompanije, usuglasi unutar OECD-a, no taj je proces dug pa je, primjerice, Francuska požurila i samostalno ga uvela. To je izazvalo sukob na relaciji sa SAD-om. Američki je predsjedni­k odmah zaprijetio carinama na luksuzne proizvode i vino. Upravo je iz Davosa stigla vijest da su se francuski predsjedni­k Emanuel Macron i američki predsjedni­k Donald Trump dogovorili i proglasili jednogodiš­nje primirje.

Kada je riječ o mogućoj suradnji s Hrvatskom, nažalost s Appleom je uglavnom nema pa bi bilo kakav početak bio napredak. Apple je prije nekoliko godina otvorio centar za istraživan­je i razvoj u susjednoj Italiji, u Napulju, a takvo što u Hrvatskoj zaslužilo bi veliki pljesak za premijera, no sudeći prema dosadašnji­m informacij­ama, Davos ipak neće biti mjesto takvih razgovora.

Nužno lobiranje

O digitalnim porezima jučer su raspravlja­li i ministri financija EU, a sjednicu u Bruxellesu vodio je hrvatski ministar Zdravko Marić, koji je uvjeren da će se članice složiti oko digitalnog poreza, iako im to lani nije uspjelo.

– To je globalno pitanje koje traži globalno rješenje i zato je EU voljan aktivno i pozitivno sudjelovat­i u postojećim pregovorim­a u sklopu OECD-a – rekao je Marić.

Apple je Europi dobio jednu od najviših kazni zbog slučaja u Irskoj, 13 milijardi eura

 ??  ??
 ??  ?? Šef Applea zatražio je razgovor s predstavni­cima EU u Davosu
Šef Applea zatražio je razgovor s predstavni­cima EU u Davosu
 ??  ?? COOK I PLENKOVIĆ
COOK I PLENKOVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia