Večernji list - Hrvatska

SDP mijenja dogovor i HSS-u umjesto šest nudi tri mandata

Iako su Beljaku “pale dionice” nakon spornog tvita Bernardić i dalje želi s njim na parlamenta­rne izbore

- Petra Maretić Žonja

Sramotnu izjavu da “Udba očito nije ubila dovoljno emigranata”, a zbog koje sada trpi i napade iz vlastitih redova, šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitteru objavio, kako se čini, u vrlo nezgodno vrijeme. Naime, ovih dana, kako doznajemo od izvora iz vrha SDP-a, vode se pregovori oko “revizije” sporazuma koji je predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić još sredinom 2017. godine potpisao s Krešom Beljakom o zajedničko­m izlasku na parlamenta­rne izbore.

Darežljivi­ji od Milanovića

Prema tom sporazumu, koji je imao ulogu spriječiti da HSS ode u krilo HDZ-a, SDP je Beljakovoj stranci davao čak 15 mjesta na zajednički­m listama, od čega se šest u isto toliko izbornih jedinica smatra ulaznicama za Sabor. Što znači da je Bernardić bio još darežljivi­ji od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji je Beljaku svojedobno za sudjelovan­je u koaliciji Hrvatska raste dao pet saborskih mandata. Međutim, od 2017. do danas mnogo se toga promijenil­o, a nove okolnosti, kažu na Iblerovu trgu, traže i novi sporazum. Pri tome sporni tvit koji je Beljaku donio i probleme u njegovoj vlastitoj stranci sigurno neće ići u prilog.

– A što da kažem. Ispričao se, moramo to nekako pokušati popeglati jer bi raskidanje strateškog partnerstv­a s HSS-om u ovom trenutku značilo da ćemo tu stranku opet vratiti u krilo HDZ-a. To tek nije pametno. Da, izjava mu je katastrofa­lna, da nanijela nam je svima štete, ali ne ostaje nam ništa drugo nego da je nekako pokušamo popeglati – kaže jedan izvor iz vrha SDP-a.

I iako razgovori još uvijek traju, informacij­e kojima raspolažem­o kažu kako će Beljaku biti ponuđen novi sporazum prema kojem će HSS za zajednički izlazak sa SDP-om moći računati na tri sigurna saborska mjesta, što je dvostruko manje od sporazuma iz 2017. godine. Uz ta tri sigurna Beljaku bi se, kažu izvori, još eventualno moglo ponuditi i neko prvo neulazno mjesto s prošlih parlamenta­rnih izbora, što bi mu povećalo šanse da na “mišiće” HSS dođe do još jednog mandata.

Informacij­e iz SDP-a o “prepolovlj­enoj ponudi” u HSS-u jučer nisu željeli posebno komentirat­i. Kratko su poručili da pregovori još traju i da nikakvog konačnog dogovora o reviziji sporazuma nema.

A osim što su mu “pale dionice” u koalicijsk­im pregovorim­a Beljak muku muči i sa samim HSS-ovcima. Broj onih koji traže njegov odlazak s čelnog mjesta u stranci nije zanemariv, a koliko “gori”, dokaz je prijeteći dopis vodstva HSS-a šefovima županijski­h u kojem ih se traži da od svojih članove zatraže uklanjanje kritika na račun Beljaka s društvenih mreža.

I dok Beljaka neki napadaju, stigla mu je i jedna potpora, i to od Organizaci­je mladih HSS-a.

“Slažemo se da tvit predsjedni­ka

Kreše Beljaka nije bilo najspretni­ji i toga je sam svjestan jer se ispričao javnosti te mislimo da je dosta polemike i daljnje rasprave na tu temu. Dajemo potpunu podršku predsjedni­ku u daljnjem radu, a onima koji su se požurili i potrudili putem medija tražiti njegovu ostavku poručujemo da se tako potrude istupati i na pozitivne teme, kojih u HSS-u itekako ima!”, objavili su jučer mladi HSS-ovci na svom Facebook profilu.

Žele i umirovljen­ike

Paralelno s HSS-om traju, doznajemo, i razgovori vodstva SDP-a s HSU-om, još jednom strankom koju SDP vidi kao svog strateškog partnera i s kojom sasvim sigurno planira izići zajedno na parlamenta­rne izbore, kao što je bio slučaj i na zadnjim izborima.

A izvori s Iblerova trga kažu kako se šefu HSS-a Silvanu Hrelji nude dva saborska mandata, i to jedan siguran, a jedan izgledan.

U SDP-u su svjesni da im Beljakova izjava o Udbi šteti, ali ipak HSS vide kao strateškog partnera

 ??  ?? MUDRA TAKTIKA Pakt Bernardić – Beljak o zajedničko­m izlasku na izbore sklopljen je sredinom 2017. godine kao manevar da se u tom trenutku pomogne HSS-u othrvati “zovu“Andreja Plenkovića
MUDRA TAKTIKA Pakt Bernardić – Beljak o zajedničko­m izlasku na izbore sklopljen je sredinom 2017. godine kao manevar da se u tom trenutku pomogne HSS-u othrvati “zovu“Andreja Plenkovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia