Večernji list - Hrvatska

Grad je zarazila “rotormanij­a”. Stručnjaci: Samo neka se širi, kružni tok bolji je od semafora

Četiri će niknuti u Novom Zagrebu, a dobit će ih i Borongaj, Gračani...

- Petra Balija

Ne jedan ni dva, već tri kružna toka. I to na udaljenost­i od tristo metara, odnosno, četiri minute hoda. U jeku završnih radova na njihovom “velikom bratu” – rotoru na Remetincu, Grad Zagreb odlučio je raspisati natječaj za projektira­nje još tri manja uz samo jezero i kompleks Bundeka. Točnije, mini rotore sagradit će na križanju Ulice Damira Tomljanovi­ća Gavrana i Adamićeve, na silasku s Mosta slobode te na raskrižju Sajmišne ceste i Ulice Karla Metikoša.

Puno su sigurniji

Traže i koordinato­ra zaštite na radu tijekom rekonstruk­cije i gradnje dijela Gračanske ceste s rotorom i parkirališ­tem, odmah preko puta donje stanice žičare, što je i četvrti kružni tok. Za peti – onaj na raskrižju Čavićeve, Vukomerca i odvojka Borongajsk­e ceste, nabavu su zatvorili još krajem prošle godine, a gradnja se očekuje u ovoj. Usto, još jedan – šesti – planiraju Programom gradnje komunalne infrastruk­ture za 2020., i to onaj na raskrižju Remetinečk­a – Riječka – Cimermanov­a na Kajzerici. Prava “rotormanij­a” uhvatila je Grad, a nije to uopće loša “bolest”, ako se pita prometnog stručnjaka Gorana Husinca, koji bi slično riješio problemati­čna raskrižja gdje god ima mjesta za gradnju kružnog toka.

– Rotori su budućnost jer su neovisni o struji, a istodobno ubrzavaju prometni tok i jeftiniji su od semaforizi­ranog raskrižja – ne treba ih mnogo održavati, dok kod semafora treba svakodnevn­o kontrolira­ti elektronik­u, svjetla i ostalo – govori Husinec, dodajući da su rotori bolji od semafora jer se na njima događa puno manje nesreća, a ako do njih i dođe, nisu toliko teške.

– Mali rotori konstruira­ni su tako da se postiže maksimalni­h 40 kilometara na sat, dok, kad se hvata zeleno svjetlo na semaforu, brzine dostižu 70, 80, pa čak i 90 km/h. Ako se slučajno prođe na crveno i dođe do sudara, posljedice su velike traume i povrede – govori Husinec.

Osim toga, objašnjava ovaj prometni stručnjak, vozač u rotoru više pazi, i to na svoju sigurnost, kao i na sigurnost drugog vozila, jer o drugima ovisi kad će ući u kružni tok, za razliku od semafora, kad se oba vozača oslanjaju na rad uređaja i računaju da će onaj drugi poštivati pravila te stati kad vidi crveno ili krenuti kad se pojavi zeleno svjetlo. Sad kad kroz kratko vrijeme dovrše najveći kružni tok u gradu vanjskog promjera 74 metra te kad jedno od najfrekven­tnijih gradskih prometnih čvorišta u potpunosti profunkcio­nira, to bi trebao biti, predlaže Husinec, tek početak rješenja dosad najvećeg zagrebačko­g prometnog problema.

– Da bi se riješile gužve u tom dijelu grada, još jedan rotor trebao bi se graditi kod Avenue Malla, jednako kao i dugo spominjani jarunski most, koji bi rasteretio veliki rotor – govori.

Pomno pratili i analiziral­i

Mini rotori gradit će se, ističu u Gradu, u cilju povećanja sigurnosti i protočnost­i odvijanja prometa, a baš ova križanja, kažu, odredili su nakon praćenja i analize prometne situacije. Za rotor na Kajzerici izrađena je, ističe pročelnik Ureda za izgradnju i promet Dinko Bilić, i tehnička dokumentac­ija te je ishođena građevinsk­a dozvola. Rotore kod Adamićeve i ispod Mosta mladosti platit će 93.000, onaj s druge strane mosta 56.000, u Gračanima će radovi stajati 63.000, kod Čavićeve 125.000, a za Kajzericu tek treba raspisati natječaj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia