Večernji list - Hrvatska

Tucak: Za Tokio nam treba zlato, po njega i idemo!

Hrvatski se vaterpolis­ti na EP-u u Budimpešti večeras sa Španjolcim­a bore za finale

- Anton Filić

Hrvatska je ponovno u polufinalu Europskoga vaterpolsk­oga prvenstva, deveti put od svoje samostalno­sti. Za 14 nastupa prilično solidan učinak iako nas broj medalja na dosadašnji­h 13 prvenstava – četiri (zlato, dva srebra i bronca) – ne može zadovoljit­i. To samo znači da smo se čak četiri puta morali pomiriti s četvrtim mjestima i tzv. drvenim medaljama.

No prisjetimo se prvenstava (pet) u kojima nas nije bilo u polufinalu: u prvom nastupu u Sheffieldu 1993. (izbornik pokojni Duško Antunović) osvojili smo peto mjesto; 2006. u Beogradu (Ratko Rudić) bili smo sedmi, 2012. u Eindhovenu (također Rudić) deveti, 2014. u Budimpešti (Ivica Tucak) peti, a 2016. u Beogradu (također Tucak) sedmi.

Ne boje se nikoga

Sadašnji izbornik ne može se pohvaliti nekim posebnim učinkom na kontinenta­lnim smotrama (na prethodna tri: peto, sedmo i treće mjesto), pa je tim jasnija maksimalna motivacija Ivice Tucka da ovaj put u Budimpešti sve bude bolje, da se osvoji medalja i da se osigura viza za Olimpijske igre u Tokiju. A da bi se u tome uspjelo, nema nam druge, u Dunavskoj Areni treba osvojiti zlato. I to bez obzira na to hoće li nas u finalu dočekati Mađari ili Crnogorci (ni jedni ni drugi dosad također nisu osigurali OI).

– Jasno je da nam je za plasman u Tokio ovdje potrebno zlato. I mi ćemo sve učiniti da ga osvojimo, idemo do kraja. Kvalitetu za to imamo, ali kao i dosad, idemo korak po korak, cilj po cilj. Sad smo maksimalno usredotoče­ni na Španjolce, lani su nam u Gwangjuu, u polufinalu Svjetskoga prvenstva, opalili snažnu pljusku i učinit ćemo sve da se to u Budimpešti ne dogodi – kazao je izbornik Tucak dodavši:

– Čeka nas teška utakmica, ali mi smo toliko kvalitetni da se ne bojimo nikoga.

Podsjetimo, Španjolska nas je u tom korejskom polufinalu u našoj “najgoroj utakmici desetljeća” pobijedila sa 6:5, no mi smo u prve tri četvrtine stajali još gore, zabili smo samo dva pogotka (guvrhunski,

Marko Bijač

Ante Vukičević

Andro Bušlje

Xavier García

Loren Fatović

Luka Lončar

Maro Joković

Pričuve: Ivan Marcelić, Marko Macan, Hrvoje Benić, Josip Vrlić, Luka Bukić, Lovre Miloš Izbornik: Ivica Tucak bili smo s 2:6), a još uvijek nam je u ušima Tuckova izjava nakon utakmice:

– Kad postignete samo pet pogodaka na jednoj utakmici, ne možete pobijediti ni Paragvaj, a kamoli Španjolsku.

Igrači furije zaigrali su nam tzv. M-zonu, blokirali su na taj način naše sidraše, a naše vanjske pucače nije išlo. Posebno je štekala hrvatska lijeva strana: Šetka, Vukičević i Fatović nisu imali svoj dan, sva trojica zajedno zabila su samo jedan pogodak, a pucala su čak 12 puta.

– Ostali su nam Španjolci možda nešto malo dužni od prošle godine, ali to je prošlost. Na to se ne vraćamo. Mi smo došli ovamo pobijediti u svakoj utakmici i tako se postavljam­o. Mislim da smo kvalitetni­ji i, ako odigramo

Alvaro Granados

Roger Tahull

Francisco Fernandez

Blai Mallarach

Alberto Munarriz

Felipe Perrone

Daniel Lopez

Pričuve: Eduardo Lorrio, Bernat Sanahuja, Miguel de Torro, Marc Larumbe, Adrian Delgado, Alejandro Bustos Izbornik: David Martin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FATOVIĆ (na fotografij­i) spreman je i poručuje da je Hrvatska kvalitetni­ja i kako je došla pobijediti
FATOVIĆ (na fotografij­i) spreman je i poručuje da je Hrvatska kvalitetni­ja i kako je došla pobijediti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia