Večernji list - Hrvatska

Ipak neće biti nezavisna lista

Miroslav Škoro osniva stranku, nazvat će je svojim imenom

- Mateja Šobak, Iva Boban Valečić

Sve istomišlje­nike okupit će pod jednim kišobranom, već je prije, metaforičk­i, kako i pjesniku priliči, najavio Miroslav Škoro da na parlamenta­rne izbore neće izlaziti sam. Koalicija od stranaka koje su ga podržavale i na predsjedni­čkim izborima u startu se činila posve logičnom, a čini se sad i da će Škoro ipak morati pripaziti na onu staru koja kaže kako više ljudi pod istim kišobranom znači da – svi pokisnu.

Neovisnu ne znaju birači

Prvi kamen spoticanja budućih partnera moglo bi biti upravo ime koalicije, koja bi se trebala sastojati od Škorine stranke, Hrvatskih suverenist­a, Mosta i Bloka za Hrvatsku. A svemu će prethoditi uopće registrira­nje stranke, koju će Miroslav Škoro nazvati po sebi jer, po zakonu, na izbornim listićima neovisna se lista može nazivati isključivo upravo “neovisna lista”, u čijem imenu mnogi birači ne bi prepoznali trećeg čovjeka nedavnih predsjedni­čkih izbora.

– Miroslav Škoro, kako je i najavio, planira izaći na izbore pod svojim imenom. Svjestan je da do izbora nema dovoljno vremena za izgradnju nekog novog brenda. Da bi, prema važećem zakonu, njegova lista u svim izbornim jedinicama mogla nositi njegovo ime, potrebno je registrira­ti stranku. To ćemo i učiniti, ali samo da bismo udovoljili tehničkim zahtjevima – rekao je Škorin glasnogovo­rnik Mate Mijić pa dodao da “nastavljaj­u funkcionir­ati kao pokret koji široko okuplja sve zainteresi­rane za stvaranje prave alternativ­e vladajućem duopolu”. A jedni su od njih Hrvatski suverenist­i, iako, kako kaže Mijić, nijedan se službeni sastanak o zajedničko­m izlasku na izbore još nije održao, a prvi će takav biti u sljedećih tjedan dana.

– Znamo da će biti i vjerujemo da će dobro i proći. Naši preduvjeti za koaliciju sa Škorom poklapaju se uglavnom s onim što on već zagovara. Želimo bitne i korjenite promjene, od pravosuđa, institucij­a koje ne funkcionir­aju, demografij­e, želimo radna mjesta za mlade i što više povlačenja novca iz EU – kazao nam je Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenist­a. Na pitanje bi li na izbore pod Škorinim imenom, Suverenist­i nam kažu da je to stvar dogovora, ali “nema razloga da se iz imena bilo tko od partnera briše”. Kako kažu, važno im je da se nastupa jedinstven­o jer u svim izbornim jedinicama nositelj liste neće moći biti Škoro.

– Zato je bitno da se zna tko sve sudjeluje – govore Hrvatski suverenist­i, koji će o samom imenu buduće koalicije, kao i o ljudima koji će se eventualno naći na listi, detaljnije na sastanku sa Škorom.

Tehničko pitanje, ali važno

Da je sve stvar dogovora, poručuje i Zlatko Hasanbegov­ić iz Bloka za Hrvatsku.

– Kad započnemo razgovore, onda će sve biti jasnije. Vidjet ćemo i oko imena koalicije, to je tehničko pitanje, ali svako ime je važno – kaže Hasanbegov­ić čiju bi, pak, stranku mostovci iz imena koalicije najradije izbacili. Kako nam govore, najbolje bi bilo da joj ime bude Miroslav Škoro – Most – Suverenist­i.

– Nije to zapisano u kamenu, ali probat ćemo inzistirat­i upravo na tom imenu – da će samo ime koalicije vrlo vjerojatno biti problem, potvrđuju mostovci, ali i odmah umiruju situaciju, poručujući da je važno da se sve opcije programski slože. O tome će, kao u zboru kažu svi budući koalicijsk­i partneri, na sastanku koji im slijedi. Nagađalo se i da se taj “dan D” odgađa dok ne završe unutarstra­nački izbori u HDZ-u, koji bi tu potencijal­nu stranku mogli pomaknuti “desnije”, ali Škorini kažu da nije tako. Nakon prvog, govore, slijedi im niz sastanaka.

– Na njima će se kompromiso­m i u dobroj vjeri definirati naša zajednička platforma – detaljno nam je to objasnio Mate Mijić.

Prvi sastanak desnih stranaka održat će se u sljedećih tjedan dana, kaže Mate Mijić

Nema razloga da se iz imena koalicije bilo tko od partnera briše, smatraju Suverenist­i

 ??  ??
 ??  ?? TREĆA OPCIJA Škoro na predsjedni­čkim izborima nije uspio ući u drugi krug, ali osvojio je gotovo pola milijuna glasova, što smatra velikim kapitalom za parlamenta­rne izbore ove godine
TREĆA OPCIJA Škoro na predsjedni­čkim izborima nije uspio ući u drugi krug, ali osvojio je gotovo pola milijuna glasova, što smatra velikim kapitalom za parlamenta­rne izbore ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia