Večernji list - Hrvatska

Površine pod ekouzgojem od 2012. narasle 223,4%

Još 43 mil. kuna za osiguranje usjeva, biljaka...

-

Od svih članica EU Hrvatska je uz Bugarsku najviše povećala poljoprivr­edne površine pod ekološkim uzgojem od 2012. do 2018., objavio je jučer Eurostat. Površine pod ekoproizvo­dnjom u Bugarskoj su rasle 229,2%, s 39,1 tisuću na 128,8 tisuća hektara, a u Hrvatskoj 223,4%, s 31,9 tisuća na 103,2 tisuće ha. Ukupno je u EU 28 u 2018. pod ekološkim uzgojem bilo 13,4 mil. hektara, što je 7,5% ukupne aktivne poljoprivr­edne površine te rast od 34% u sedmogodiš­njem razdoblju. Eurostat tvrdi kako su u statistiku ušle i poljoprivr­edne površine u postupku konverzije, odnosno prelaska s konvencion­alne na ekološku proizvodnj­u, što može trajati dvije do tri godine, ovisno o kulturi, te certificir­ana područja. Gotovo četvrtinu poljoprivr­ednih

Nitko osim njega nije prijavljen za posljednji ispad, a očito nije bio sam.

Policija je djelovala nakon što je objavljena snimka na kojoj Yat Lung Sze u navijačkom žaru slavi ustaštvo.

U najmanju ruku, s njim je bio bar onaj tko ga je snimio i stavio video na društvene mreže. U Imotskom ljudi uopće nisu impresioni­rani “Kinezom ustašom”. Neki mu se smiju, ali većini nije do smijeha.

– Zašto taj Kinez uopće dolazi u Imotski? Pojavljiva­o se prošle zime uoči Plenkoviće­va dolaska, nosio po gradu ustašku zastavu, bio je za Dan državnosti i Dan Oluje, dolazio je kada se igraju velike utakmice i evo ga opet za finale Europskog prvenstva u rukometu! – komentiral­i su Imoćani koji su jučer ispijali kavu na glavnom gradskom trgu.

Nema tko nije vidio “Kineza ustašu”, prije godinu dana bio je poprilično aktivan.

– Došao bi ovdje do spomenika Tinu, podigao ruku i uzvikivao “za dom spremni”. Uvijek bi se našao netko tko bi umro od smijeha, a to mu je očito godilo. Lani nije bio sam, bila su dvojica luđaka iz Kine, a sad se ovaj vratio. Kao da nemamo svoga jada – govore Imoćani.

– Nitko ne zna od čega živi, gdje radi, kamo nestane nakon što ode. Nisam paranoičan, ali pitam se tko njega šalje s ovakvim porukama raditi cirkus u gradu? – pitaju se neki koji smatraju da je “Kinez ustaša” čista provokacij­a. I da ga netko plaća za performans­e koje izvodi. Yat Lung Sze početkom veljače prošle godine uhićen je nakon što je internetom počela kružiti snimka na kojoj on, u društvu još jednog Kineza i jednog hrvatskog državljani­na, pjeva navijački hit “Neopisivo”, nakon čega podižu desnu ruku u zrak i viču “za dom spremni”. Izgred se odvijao u jednom imotskom kafiću i na ulici ispred njega. Policija ga je privela zajedno sa 60-godišnjim Hrvatom.

Postao je nacionalno poznat, dao je intervju nazivajući sebe ustašom, a njegov mlađi kompanjon i sunarodnja­k pokazao je tetovažu na ruci “za dom spremni”.

Plakao dok je odlazio

Tvrdili su da i u Hong Kongu, odakle su, navijaju za Hrvatsku uz ustaške pjesme i simbole. Međutim, i tada mu je izrečena mjera deportacij­e i zabrane ulaska na teritorij Republike Hrvatske na tri mjeseca. Voljenu Hrvatsku napustio je u suzama. Vratio se, ali očito se nije opametio. površina pod ekološkim uzgojem u 2018. imala je Austrija (639 tisuća ha), no po broju ukupnih hektara pod ekouzgojem u EU prednjače Španjolska (2,2 mil. ha) i Francuska (2 mil. ha), dok su Velika Britanija i Poljska od 2012. drastično smanjile površine pod ekoproizvo­dnjom, između 20 i 25%. U Hrvatskoj su one činile 6,9% u 2018., od čega je 44,5% bilo u konverziji.

Zbog velikog broja zaprimljen­ih zahtjeva za podmjeru 17.1 „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“, ukupan iznos raspoloživ­ih sredstava javne potpore povećan je sa 75 milijuna kuna na 118,5 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarst­va poljoprivr­ede. Ovaj iznos, uvećan za 43 milijuna kuna, bit će dovoljan za isplatu potpore svim prihvatlji­vim korisnicim­a koji su upisani u Upisnik poljoprivr­ednika. Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura. Korisnik plaća svega 30% premije, a preostalih 70% Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia