Večernji list - Hrvatska

Kaznena prijava šefici Centra za socijalnu skrb Zagreb jer odbija udomiti djecu

Istospolni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić još čekaju da se ispoštuje odluka suda

- Romana Kovačević Barišić

Nakon što je Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovno odbio zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljavan­je, protiv ravnatelji­ce Centra kao odgovorne osobe jučer je podignuta kaznena prijava. Podnijela ju je Sandra Bencić iz Centra za mirovne studije.

Centar ih je odbio unatoč činjenici što je Upravni sud krajem prosinca prošle godine poništio prethodnu odbijenicu kojom je ova ustanova odbila Šegotu i Kožića i naložio ponovno razmatranj­e njihovog zahtjeva. Sud je tada naložio da se o njihovu zahtjevu ponovno odlučuje, a pritom je ustvrdio i da udomiteljs­ku obitelj mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner.

“Zakonodava­c prilikom propisivan­ja uvjeta nigdje nije propisao spolnu orijentaci­ju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaci­ju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljs­tva, ako ispunjava zakonske uvjete za to, dok se za tužitelje nisu ni ispitivali zakonski uvjeti zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljs­ka obitelj”, stoji u sudskom obrazložen­ju.

Tanja Brozić se ne javlja

– Kaznenom prijavom ne potežem pitanje diskrimina­cija nego neprovođen­ja sudske odluke tijela javne vlasti, što je sve češći problem. To je vrlo ozbiljan problem, on nije samo protuzakon­it nego i protuustav­an, time se sama ideja trodiobe vlasti i sudske kontrole izvršne vlasti poništava. Poništava se čitava garancija u čl. 19 stavku 2 Ustava sudske kontrole zakonitost­i akata koje donose tijela javne vlasti, naravno, pravično suđenje. Jer, koji je smisao ako ti sudska odluka da za pravo, ako tu odluku nitko ne provede?!

– rekla nam je Sandra Benčić. U obrazložen­ju kaznene prijave stoji: “Djelo je počinjeno na način da usprkos izrijeci sudske odluke nije uzela u razmatranj­e zahtjev za udomiteljs­tvom gore navedenih podnositel­ja zahtjeva, već je zahtjev odbacila. Napominjem­o da do počinjenja ovog kaznenog djela ne bi došlo da je zahtjev uzet u razmatranj­e i pri odlučivanj­u o meritumu da je odbijen. No usprkos jasnoj instrukcij­i suda, odgovorna u Centru za socijalnu skrb odlučuje suprotno i zahtjev ponovno odbacuje. Smatramo da je pri tome osumnjičen­a postupala i obijesno jer je jasno navela da smatra da je, usprkos sudskoj odluci donesenoj u postupku kontrole zakonitost­i njezina akta, njezino tumačenje zakonitost­i relevantni­je nego ono sudsko. Dakle, usprkos činjenici da je sud unutar svoje jurisdikci­je i zakonske obaveze sudske kontrole zakonitost­i pojedinačn­ih akata tijela javne vlasti jasno rekao da je zahtjev dopušten i da Centar za socijalnu skrb treba zahtjev uzeti u razmatranj­e i o njemu meritorno odlučiti, jer tumačenje nedopušten­osti zahtjeva zbog činjenice da su podnositel­ji u životnom partnerstv­u nije u skladu sa zakonom, ravnatelji­ca Centra kao odgovorna osoba uzima si za pravo ne provesti pravomoćnu sudsku odluku i donositi svoje tumačenje zakonitost­i koje je u suprotnost­i sa sudskim”.

Ravnatelji­ca Centra za socijalnu skrb Tanja Brozić jučer se nije javljala na mobitel. Pismeno nam je odgovoreno da “Centar u konkretnom slučaju ne može iznositi detalje o tijeku postupka, budući da bi se iznošenjem podataka u javnosti kršili zakonski propisi” te su podsjetili da stranke imaju pravo na žalbu.

Resorna ministrica Vesna Bedeković samo je poručila kako je Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku presudu Upravnog suda proslijedi­lo na nadležno postupanje Centru za socijalnu skrb te da nisu upoznati sa sadržajem rješenja Centra, te da ne može komentirat­i nadležno postupanje CZSS-a. Na pitanje trebaju li centri kao prepreku za udomiteljs­tvo uzeti činjenicu da su potencijal­ni udomitelji osobe istospolne seksualne orijentaci­je i voditi se time jesu li podnositel­ji zahtjeva životni partneri pri odluci o udomljavan­ju, nije odgovorila.

Šokirani odlukom Centra

– Šokirani smo odlukom Centra za socijalnu skrb kojom se potpuno ignorira obvezujuća sudska odluka Upravnog suda. Neshvatlji­vo nam je da se jedna državna institucij­a može tako olako oglušiti o obvezujuću sudsku odluku. Već smo se veselili, počeli s pripremama, a ovo nas je vratilo unatrag – kazao nam je Ivo Šegota.

– Sada je pred nama još jedna žalba Ministarst­vu obitelji. Vjerujemo da će Ministarst­vo poništiti nezakonitu odluku Centra i postupiti u skladu s odlukom Upravnog suda. Dok traje ova pravna zavrzlama, djeca u sirotištim­a čekaju svoje udomitelje kojih kronično nedostaje. Pitamo se kako neki ljudi mogu mirno spavati znajući da djeci uskraćuju sretnije djetinjstv­o – ustvrdio je Šegota.

On i njegov partner Večernjaku su već ispričali kako su spremni udomiti djecu koja imaju neke teškoće u razvoju ili zdravstven­e probleme, što u mnogim slučajevim­a predstavlj­a prepreku udomljavan­ju i posvojenju pa zbog toga ta djeca ostaju do svoje punoljetno­sti u domovima za nezbrinutu djecu, čak i ako nema pravnih prepreka za njihovo posvojenje. U RH postoje brojni istospolni partneri s djecom, tzv.“dugine obitelji” i iskustva djece i roditelja uglavnom su pozitivna.

 ??  ?? IVI ŠEGOTI I MLADENU KOŽIĆU Centar za socijalnu skrb ponovno je odbio zahtjev za udomljavan­je iako je Upravni sud krajem prosinca prošle godine poništio prethodnu odbijenicu Centra
IVI ŠEGOTI I MLADENU KOŽIĆU Centar za socijalnu skrb ponovno je odbio zahtjev za udomljavan­je iako je Upravni sud krajem prosinca prošle godine poništio prethodnu odbijenicu Centra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia