Večernji list - Hrvatska

Za hrvatskog predsjedan­ja Unijom novi model zelene proizvodnj­e

- (S. Tomašević)

Agrikultur­a je temeljni sektor i potrebno je poduzeti sve mjere za njezinu zaštitu, kazala je hrvatska ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, koja ujedno i predsjeda Vijećem ministara poljoprivr­ede EU, na otvaranju 114. sajma poljoprivr­ede (Fieragrico­la) u Veroni. Vučković je razgovaral­a i s talijansko­m ministrico­m poljoprivr­ede Teresom Bellanovom. Na ovogodišnj­em sajmu u 10 velikih paviljona na 67.600 četvornih metara izlaže 900 izlagača (8,2 posto više nego lani), a do 1. veljače bit će održano 130 savjetovan­ja. Hrvatska je ovogodišnj­i partner na sajmu Fieragrico­la, jednom od najvažniji­h u Europi, a ključna tema je Afrika i “green deal”, dakle proizvodnj­a usmjerena na zaštitu okoliša, koju je inaugurira­la predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen. Poljoprivr­ednici su prvi zaštitnici okoliša i potrebna im je potpora. Ministrica Vučković nam je kazala kako je u razgovoru s Bellanovom raspravlja­la i o ribarstvu na Jadranu.

Dvije države su prije tri godine potpisale sporazum o zatvaranju Jabučke kotline za ribolov što je pridonijel­o zaštiti ribljeg fonda. Na iskustvu toga zaštićenog područja, koje je dobilo i priznanje EU, razrađivat će se ugovori za ribolov u Jadranu. Suradnja između dviju država u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i je važna i za očuvanje posebnosti pojedinih proizvoda. U pripremi je izrada plana Zajedničke poljoprivr­edne politike (CAP) članica EU za razdoblje do 2027., a na poljoprivr­edu odlazi 39 posto ukupnog proračuna EU. Hrvatsko predsjedan­je Europskom unijom bit će usmjereno na izradu plana za novi model zelene proizvodnj­e.

Na sajmu u Veroni Hrvatska je prisutna samo s jednim štandom na kojem se dijele neke publikacij­e, ali ministrica Vučković najavljuje da će ubuduće na tom sajmu biti prisutni hrvatski poljoprivr­edni predstavni­ci. Posebna tema sajma je Afrika, koja ima najviše poljoprivr­ednog zemljišta (24% površine), ali u svjetskoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i sudjeluje sa samo šest posto.

 ??  ?? MINISTRICE poljoprivr­ede Marija Vučković i Teresa Bellanova
MINISTRICE poljoprivr­ede Marija Vučković i Teresa Bellanova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia