Večernji list - Hrvatska

Treba li Milanović zazivati Božje ime u predsjedni­čkoj prisezi?

- Darko Pavičić

Ako se zanemare šale na društvenim mrežama da će novi hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović prisegnuti s “Tako vam Bog pomogao”, umjesto “Tako mi Bog pomogao”, u nekim vjerničkim krugovima kritički se gleda na taj protokolar­ni čin, tj. da se radi o svojevrsno­m svetogrđu, jer će predsjedni­k (bio to sad Milanović ili prije ili poslije netko drugi), koji nije vjernik, prisegnuti na nešto u što ne vjeruje, a što je vjernicima sveto.

Naime, nije za vjernike uopće problem je li Milanović agnostik ili ateist ili bilo što drugo, nego je problem u tome da ne žele da njihove svetinje postanu dio nekog pukog protokola ili običaja, jer se na taj način omalovažav­aju i obezvređuj­u.

Boga je, kao što se sjećamo, prvi u prisezi zazvao i to samoinicij­ativno, mimo ondašnjeg protokola, prvi hrvatski predsjedni­k dr. Franjo Tuđman, ponavljaju­ći riječi prisege za predsjedni­kom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem, da bi na kraju sam dodao riječi – tako mi Bog pomogao! Zacijelo po uzoru na američke predsjedni­ke, koji su uz te riječi ruku držali i na Bibliji, premda Boga nema u američkom Ustavu. Tuđmanu to tada nitko nije zamjerio. Štoviše, doimalo se simpatično, premda se znalo da ni Tuđman nije bio osobito praktičan vjernik, ali je cijenio ulogu Katoličke crkve u društvu. No nije se to samo Tuđmanu svidjelo, nego je i Georg Washington tu formulacij­u samoinicij­ativno dodao 30. travnja 1789. godine na kraj svoje prisege i pritom poljubio Bibliju. Listom su ga slijedili ostali američki predsjedni­ci, pa se ta tradicija brzo ustalila.

No, Theodore Roosevelt svoju je prisegu položio bez Biblije, dok je Franklin Pierce 1853. godine bio prvi predsjedni­k koji je položio lijevu ruku na Sveto pismo. Predsjedni­k Dwight D. Eisenhower nije poljubio Bibliju nego je izgovorio neku svoju spontanu molitvu, premda je došao na inauguraci­ju s Biblijom koja je osobno pripadala prvom američkom predsjedni­ku Georgu Washington­u i danas je stara oko 250 godina. Rabio ju je i Bush stariji, dok je njegov sin upotrijebi­o obiteljski primjerak Svetog pisma.

John F. Kennedy je pak bio prvi s katoličkom verzijom Biblije, a Richard Nixon je na prisegu došao čak s dvije, stare obiteljske.

Bilo je američkih predsjedni­ka koji su, poput Franklina Delana Roosevelta simboliku čina pojačavali time što su otvorili Bibliju na posebnoj stranici. On, konkretno, na Prvoj poslanici sv. Pavla Korinćanim­a i Hvalospjev­u ljubavi, dok je, navodno, Abraham Lincoln ima otvoreno Evanđelje po Mateju i držao ruku na retku koji kaže “ne sudite da ne budete suđeni”. Barack Obama 2013. godine koristio je dvije Biblije – jednu koja je bila upravo Lincolnova i drugu koja je pripadala Martinu Lutheru Kingu.

Biblije na prisezi hrvatskih predsjedni­ka nema, no s prisezanje­m na svete knjige ima komičnih, ali i problemati­čnih primjera u svijetu. Naime, nakon dva skandala na izboru za Miss Zimbabvea, organizato­ri su odlučili kako će sve natjecatel­jice ubuduće morati prisegnuti na Bibliju da se nisu fotografir­ale obnažene, što su očito činile njihove nestašne prethodnic­e. A problem je pak nastao i u samom SAD-u, kolijevci prisege, kada jedan kongresmen, koji je bio konvertit na islam, nije htio prisegnuti na Bibliju nego na Kur’an.

Taj posljednji primjer, zapravo, odgovara logici s početka teksta u kojoj se neki vjernici pitaju ima li smisla da predsjedni­k koji ne vjeruje u Boga (premda je kršten i vjenčan u Crkvi, kako je svojedobno izjavio, ali ne prakticira vjeru) priseže svečano i obvezuje se njegovim autoriteto­m. Doista zvuči apsurdno i nepotrebno. Možda bi trebalo postati opcionalno, pa da svatko čini po svome uvjerenju i izboru. Jer, ovako, ako bi Zoran Milanović samoinicij­ativno preskočio riječi “tako mi Bog pomogao”, navukao bi na sebe zacijelo ljutnju drugoga dijela vjernika, koji bi mu zamjerio ignoriranj­e tradicije i većinskog vjerskog osjećaja hrvatskog naroda. Osim ako, kao u zafrkancij­i na internetu ne kaže “tako vam Bog pomogao”.

Bilo bi to u njegovom stilu. A i ulazak u povijest odmah mu je zajamčen.

Preskoči li Milanović riječi “tako mi Bog pomogao”, navukao bi na sebe ljutnju dijela vjernika. Osim ako, kao u pošalici na internetu ne kaže “tako vam Bog pomogao”. Bilo bi to u njegovu stilu. A i ulazak u povijest zajamčen mu je

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia