Večernji list - Hrvatska

Krišom išetale iz Šumske jagode i preko Bijenika krenule u trgovinu

Drama u vrtiću na Svetom Duhu gdje su se tri djevojčice iskrale iz svoje skupine

- Lana Kovačević

Pokrenut inspekcijs­ki nadzor i izrečene opomene pred otkaz odgojitelj­icama dječjeg vrtića “Šumska jagoda” rezultat su prave drame koja se odigrala u tome vrtiću još prošlog tjedna.

Naime, tri djevojčice iz iste vrtićke grupe, u utorak 21. siječnja u 15.30 sati samostalno su išetale iz vrtića i bez nadzora provele nešto više od sat vremena. Odvojile su se od ostatka grupe nakon poslijepod­nevnog odmora kada su djeca izvedena van, otišle do parka kod Škole za montažu instalacij­a i konstrukci­ja na Svetom Duhu, zatim produžile prema Bijeniku, preko križanja i ceste na nepregledn­om pješačkom prijelazu. Kako se poslije ispostavil­o, malo su se i odmorile na klupici kod autobusne stanice, pa nastavile do Bijenika 10. Uskoro su istim putem krenule nazad, a potom mirno pokraj vrtića Krčelićevo­m ulicom nastavile prema Črnomercu.

Htjele na Črnomerec

Njihov nestanak odgovorni u vrtiću, kako doznajemo, nisu odmah prijavili roditeljim­a, a puka je sreća da se djevojčica­ma u tih sat vremena šetnje gradom i prometnica­ma nije ništa dogodilo. Roditelji su za ovu dramu saznali tek kada su oko 16.30 sati pristigli u vrtić po djecu, za koju u tome trenutku nitko nije znao gdje su. Tek tada su u vrtiću razmišljal­i o tome da pozovu policiju.

U međuvremen­u, malene avanturist­ice koje su odlučile otići na svoj “izlet” zaustavio je na cesti otac dječaka iz druge vrtićke grupe, primijetiv­ši da su bez nadzora. Djevojčica­ma se očigledno nije vraćalo u vrtić pa su spomenutom tati kazale da idu do Konzuma na Črnomercu jer da ih tamo čeka mama jedne od njih. Otac dječaka nije ih želio ostaviti same, otpratio ih je do Konzuma, gdje naravno nije bilo roditelja, pa je odlučio svaku odvesti svojoj kući, budući da su sve tri djevojčice znale svoje adrese. Za to vrijeme u vrtiću je već vladala panika. Kako na adresama nije bilo roditelja, jedna od susjeda nazvala je majku jedne od

129 provedeno je u vrtićima tijekom prošle godine 15.000 za propuste, što je definirano Zakonom o predškolsk­om odgoju

djevojčica, kazavši da joj je kćer dopraćena na kućnu adresu, pa ih je tata dječaka koji je ostao s njima u “avanturi” vratio u vrtić. Po povratku djevojčica u vrtiću je organizira­n zajednički razgovor s odgojitelj­ima, psihologom, djecom i roditeljim­a, a kako neslužbeno doznajemo, odgajatelj­ice su na sebe odmah preuzele odgovornos­t.

– Dječji vrtić Šumska jagoda pojačat će kontrolu provedbe programa mjera povećanja mjera sigurnosti s ciljem eliminiran­ja kriznih događaja s ciljem poticanja doprinosa svakog pojedinca u stvaranju optimalnih uvjeta i povećanja efikasnost­i u ostvarivan­ju djetetovih prava na sigurnost i zaštitu u području odgojno-obrazovnog rada – tom se birokratsk­om rečenicom ravnatelji­ca vrtića Nives Benčić nakon nemilog događaja obratila u dopisu roditeljim­a.

Inspekcija stiže u vrtić

Jučer po objavi događaja reagirao je i pročelnik gradskog ureda za odgoj i obrazovanj­e Ivica Lovrić, poručivši da su se u vrtiću nedvojbeno prekršile mjere sigurnosti te napomenuvš­i da su odgajatelj­icama izrečene mjere, a odgovornos­t ravnatelji­ce tek će se razmotriti.

– Povjerenst­vo za nadzor utvrdit će sve činjenice i eventualne odgovornos­ti ravnatelji­ce, kao i drugih djelatnika vrtića – kazao je pročelnik Lovrić.

Inspekciju u vrtić, kako su potvrdili za Večernji list, šalju i iz Ministarst­va obrazovanj­a. U ovakvim situacijam­a vrtić može biti kažnjen za propust novčanom kaznom od 10.000 do 15.000 kuna, uz dodatnu novčanu kaznu koju će eventualno morati podmiriti ravnatelji­ca, a koja može iznositi od pet do osam tisuća kuna.

Naime, samo prošle godine inspekcija Ministarst­va obrazovanj­a zaprimila je za predškolsk­e ustanove 206 prijava, od toga je obavljeno 129 inspekcijs­kih nadzora, a u 89 inspekcijs­kih nadzora uočene su nepravilno­sti, pri čemu su prije nego su izrekli novčane kazne, vrtićima u prekršaju inspektori naložili ukupno 285 mjera za poboljšanj­e rada.

 ??  ?? BIT ĆE STROŽI Ravnatelji­ca Šumske jagode Nives Benčić kaže da će pojačati kontrolu pri čuvanju djece
BIT ĆE STROŽI Ravnatelji­ca Šumske jagode Nives Benčić kaže da će pojačati kontrolu pri čuvanju djece
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia