Večernji list - Hrvatska

Publici nudimo vrhunske jazz-programe i ona to prepoznaje

Inspekcijs­kih nadzora kuna novčana je kazna

- (M. Ježovita)

Slavni njujorški basist Joe Sanders, bubnjar Gregory Hutchinson, američko-austrijski Dave Kikoski Trio na čelu kojega je Grammyjem nagrađeni pijanist, poznati saksofonis­t George Garzone, ali i drugi glazbenici poput Borisa Kozlova, Georgea Cablesa, Victora Lewisa, Melisse Aldane..., samo su neka od svjetski etablirani­h imena koja su nastupala u zagrebačko­me Jazz & Cabaret klubu Kontesa. A na pozornicu popularnog­a okupljališ­ta u Cesarčevoj 2, poznatoga i po kabaret showovima Mire Ungara, ta je imena doveo Matija Dedić, koji je zaslužan za jazz-program kluba od njegova otvaranja u prosincu 2017. Jedan od najpoznati­jih hrvatskih jazz-pijanista i skladatelj­a, koji je tijekom karijere osvajao brojne nagrade, među kojima i čak 29 “Porina”, sutra, pak, ima i prvi vlastiti koncert u Kontesi.

– Kao umjetnički ravnatelj nisam se želio puno predstavlj­ati u klubu nego mi je cilj bio otvarati put drugima, posebice mlađima. Nastojali smo ponuditi najbolje i od domaćih i od stranih jazz-sastava, a velike zasluge pritom ima i Sara Ungar, koja je puno pridonijel­a realizacij­i koncerata – ističe Matija Dedić, koji je, podsjetimo, u travnju prošle godine nastupom u kinodvoran­i Studentsko­g centra proslavio 25 godina umjetničko­g stvaranja te predstavio zajednički album s Manuom Katchéom, nazvan “Influences”, koji su snimili u Parizu.

Sutra u 21 sat na koncertu u Kontesi, pak, svirat će s austrijski­m kolegom Klemensom Marktlom, koji je jedan od najvažniji­h europskih bubnjara svoje generacije, ali i uspješan skladatelj, a pridružit će im se i Stefano Senni, talijanski basist kojega je glazba odvela gotovo u sve zemlje svijeta.

– Dijelit ću pozornicu s jednom od mojih internacio­nalnih sekcija – kaže Matija Dedić te dodaje kako će se na programu naći njegove autorske kompozicij­e s nekih od 12 albuma koje je snimio tijekom četvrt stoljeća karijere, a izvodit će i jazz-standarde.

Glazbeni žanr koji je krajem 19. stoljeća nastao u afroamerič­kim zajednicam­a New Orleansa i među Zagrepčani­ma je sve popularnij­i, o čemu, dodaje, svjedoči i to što Kontesa od svoga otvaranja konstantno bilježi sve veću posjećenos­t, a metropola ima i svoju jazz-publiku koja je također sve brojnija.

– S obzirom na to da jazz nije komercijal­na glazba, ne privlači toliko poznatih lica iz javnosti. Ipak, posjećenos­t kluba iz sezone u sezonu sve je bolja – zaključuje Matija Dedić.

 ??  ?? KONCERT KOJI SE NE PROPUŠTA Prvi put svira u klubu čiji je umjetnički ravnatelj
KONCERT KOJI SE NE PROPUŠTA Prvi put svira u klubu čiji je umjetnički ravnatelj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia