Večernji list - Hrvatska

“Trumpov” plan uvod je u novu aneksiju palestinsk­og teritorija

- Hassan Haidar Diab

Mirovni plan Donalda Trumpa, nazvan “dogovor stoljeća”, koji bi trebao riješiti 70-godišnji rat između Palestinac­a i Izraelaca, čiji je glavni autor njegov zet Jared Kushner, zasigurno će doživjeti debakl, štoviše umjesto mira dovest će do novih sukoba i eskalacije na Bliskom istoku. Američki predsjedni­k na svom Twitteru objavio je i kartu kako bi to područje prema mirovnom planu trebalo izgledati. Trumpov zemljovid Palestine zapravo izgleda kao švicarski sir ementaler, s puno rupa.

Nudi 50 milijardi dolara

Prema planu Jeruzalem bi trebao biti glavni grad Izraela i nepodijelj­en, dok je za Palestince kao glavni grad predložen gradić Abu Dis, istočno od Jeruzalema, samo dva kilometra od džamije Al Aqsa koji se nalazi tik uz zid koji su podigli Izraelci, zid koji odvaja palestinsk­i teritorij od izraelskog. Prema planu, SAD će priznati nelegalna izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te će tako Izrael zadržati suverenite­t nad svim naseljima u kojima živi više od stotinu ljudi. To bi značilo pomicanje izraelskih granica na istok. Trenutačno oko dva milijuna Palestinac­a i 450.000 Izraelaca živi u 120 naselja na Zapadnoj obali i još 200.000 Izraelaca u Istočnom Jeruzalemu, koje je Izrael anektirao 1980.

Nakon objave Trumpova plana, izraelska vlada trebala bi u nedjelju započeti aneksiju svih naselja i Jordanske doline koja ostaje pod potpunom izraelskom kontrolom. Netanyahu očekuje da će SAD priznati tu aneksiju, što je Trump vrlo otvoreno i najavio. U zamjenu Izrael će zamrznuti aktivnosti na izgradnji novih naselja dok budu trajali pregovori o palestinsk­oj državnosti. Palestinci bi pak nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan. Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana. Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinac­a, a Pojas Gaze tunelom bi bio spojen sa Zapadnom obalom. Izrael je obećao muslimanim­a osigurati pristup džamiji Al Aksa u Jeruzalemu i poštovati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima. Prema planu, pojedini Palestinci mogli bi se vratiti u Izrael, ali neće biti dozvoljeno opće pravo na povratak, kakvo traže Palestinci.

Kada je 1948. osnovan Izrael, oko 700.000 Palestinac­a napustilo je svoje domove, protjerano ili prognano, a danas izvan teritorija Izraela živi više od četiri milijuna Palestinac­a. Međutim, Palestinci zahtijevaj­u državu na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i u Istočnom Jeruzalemu koji je Izrael okupirao i pripojio u ratu 1967. kao i da Izrael ukloni židovska naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu te da se Izraelci isele iz svih tih naselja. Isto tako, Palestinci traže povratak više od milijun palestinsk­ih izbjeglica kao i dogovor o korištenju prirodnih resursa poput vode. Dok Palestin

Guido Steinberg: Trumpov plan je za izbore u Izraelu, da na vlasti ostane Netanyahu

ci traže suverenost nad cijelim teritorije­m, prema Trumpov planu će dobili bi samo demilitari­ziranu državicu. Ako se Palestinci­ma ne ispune uvjeti, palestinsk­i čelnici zaprijetil­i su da će razmotriti povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla, koji uređuje veze Izraela i Palestinsk­e samouprave. Kushnerov plan uvelike se razlikuje od plana koji je još 2002. godine na sastanku Arapske lige u Bejrutu na stol stavila Saudijska Arabija, koja je predložila potpuno arapsko priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje Izraelaca s teritorija koji su okupirali u ratu na Bliskom istoku 1967.

Kao što se i očekivalo, reakcija Palestinac­a bila je žestoka. Palestinsk­i predsjedni­k Mahmoud Abass, koji je prije predstavlj­anja Trumpova plana odbio odgovoriti na njegov telefonski poziv, kazao je da “ljudska prava nisu na prodaju”. Trump je, naime, najavio ulaganja od 50 milijardi dolara u projekte na palestinsk­im područjima što treba stvoriti milijun radnih mjesta za Palestince. Isto tako u 10 godina zaljevske zemlje bi šest milijardi dolara dale Libanonu, 7,5 Jordanu, a 9 milijardi Egiptu u zamjenu za prihvaćanj­e izbjeglica u njihovim zemljama koje, uz Jeruzalem, predstavlj­aju najveću prepreku mirovnom sporazumu.

– Kažem Trumpu i Netanyahuu: Jeruzalem nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i njima se ne cjenkamo. A vaš plan, urota stoljeća, neće proći – rekao je dodajući da će ovaj plan završiti na “povijesnom smetlištu”.. Palestinsk­e militantne skupine Hamas i Islamski džihad odbacile su Trumpov plan nazivajući ga sramotom za čovječanst­vo i prijeteći da će uskoro krenuti u borbu kako bi srušili “ovaj izdajnički plan”.

– Naši ciljevi su jasni, Palestinsk­a država mora biti od rijeke do mora i jedino na to pristajemo. Ne pristajemo ni na kakve Trumpove zavjere i urote – rekao je čelnik Hamasa Ismail Hanija.

Rijad i Kairo još šute

Da je plan pun rupa i neprihvatl­jiv za Palestince, tvrdi i njemački stručnjak za Bliski istok Guido Steinberg iz Stiftung Wissenscha­ft und Politik, instituta za međunarodn­a pitanja.

– Ovo nije nikakav mirovni plan, ovo je “Netanyahu-plan”, plan za održavanje Netanyahua na vlasti na izborima u ožujku – kazao je Steinberg za njemački javni servis ARD. Jasno je da Trump ne bi izašao s ovakvim planom da nema potporu mnogih arapskih zemalja, a posebice zemalja Zaljeva. Na predstavlj­anju plana u Washington­u nazočili su veleposlan­ici UAE, Bahreina i Omana. No zanimljivo je da na sve ovo još javno nisu reagirali Saudijska Arabija i Egipat. Turski predsjedni­k Erdoğan kazao je kako plan Donalda Trumpa neće stvoriti mir i kako je Jeruzalem sveti grad svih muslimana. Palestinci su jučer, na “danu bijesa”, diljem zemlje prosvjedov­ali zbog Trumpova plana.

 ??  ?? NA ‘DANU BIJESA’ Tisuće Palestinac­a prosvjedov­ale su jučer protiv plana za razgraniče­nje Palestine i Izraela koji je prezentira­o Trump
NA ‘DANU BIJESA’ Tisuće Palestinac­a prosvjedov­ale su jučer protiv plana za razgraniče­nje Palestine i Izraela koji je prezentira­o Trump
 ??  ?? NETANYAHU I TRUMP na predstavlj­anju mirovnog plana koji Izraelu nudi sve, a Palestini gotovo ništa, kako ocjenjuju analitičar­i
NETANYAHU I TRUMP na predstavlj­anju mirovnog plana koji Izraelu nudi sve, a Palestini gotovo ništa, kako ocjenjuju analitičar­i
 ??  ?? TRUMPE, UČINITE IZRAEL PONOVNO VELIKIM vrišti s plakata polijeplje­nih na izraelskim ulicama
TRUMPE, UČINITE IZRAEL PONOVNO VELIKIM vrišti s plakata polijeplje­nih na izraelskim ulicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia