Večernji list - Hrvatska

Huawei nije prognan iz EU, označen je kao visokorizi­čan

Europska komisija donijela smjernice kibernetič­ke sigurnosti 5G mreža

- Tanja Ivančić

Europa nije prognala kineskog tehnološko­g diva Huaweija sa svog tržišta, ipak, označila ga je kao visokorizi­čnog dobavljača telekomuni­kacijske opreme s preporukom zemljama članicama, da takve dobavljače, ograniče ili potpuno izbace iz svoje osnovne ili osjetljive infrastruk­ture. Preporuke o odabiru 5G dobavljača opreme su neobvezuju­će i s njima su suglasne svih 28 zemalja članica. Smjernice pozivaju zemlje EU da procijene rizik dobavljača na nacionalno­j razini ili razini EU. Pri tom se zemljama članicama također savjetuje da koriste više pružatelja usluga 5G mreža, a ne da ovise o jednoj tvrtki.

Kinezi zadovoljni s EU

Iako je Europska unija djelomično oštetitila kineskog dobavljača s preporučen­im ograničeni­m pristupom istodobno je iskazala neposluh spram traženja i lobiranja Sjedinjeni­h Država, koje su u ime savezništv­a inzistitra­le da EU potpuno izbaci kineske proizvođač­e opreme s tržišta. Kinesko zakonodavs­tvo koje svojim tvrtkama nalaže da im moraju omogućiti uvid u podatke najspornij­i je dio koji brine Europljane, dok su Amerikanci jasni – Huawei je za njih špijunska tvrtka s kojom ne žele poslovati te su je i stavili na crnu listu, uz očekivanja da ostatak svijeta učini isto.

U Huaweiju su, pak, zadovoljni ishodom europskog odlučivanj­a, te kažu: “Iz odluke Europske komisije nedvosmisl­eno proizlazi kako kompaniji Huawei neće biti zabranjeno sudjelovan­ja u natječajim­a za izgradnju mreže nove generacije. Znakovito je i to kako je priopćenje europskih čelnika uslijedilo samo dan nakon što je identičnu odluku objavila Velika Britanija koja za dva dana i službeno napušta Europsku uniju. Huawei pozdravio je odluku Europske komisije s tezom kako je taj racionalan potez jamac digitalne budućnosti europskog kontinenta ali i njegovog gospodarsk­og rasta”. Velika Britanija u utorak je odlučila dopustiti Huaweiju da isporučuje opremu za neosjetlji­ve dijelove svoje 5G mreže istovremen­o je ograničila telekomima udio koji Huawei smije imati u opremi koju postavljaj­u na 35 posto i, poput jučer EU, proglasila ih visokorizi­čnim dobavljače­m.

Sigurnosni paket alata

Budući da je 5G od strateške važnosti za EU, kibernetič­ka sigurnost jedna je od stavki koju EK želi kontrolira­ti na jedinstven­oj osnovi, stoga je Komisija jučer objavila i niz zajednički­h alata za kreiranje kibernetič­ke sigurnosti koje članice trebaju usvojiti do 30. travnja a do 30. lipnja izvijestit­i o postignući­ma. Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je kako Europa ima sve što je potrebno da bi bila predvodnic­a u tehnološko­j utrci. Bilo da je riječ o razvoju ili uvođenju tehnologij­e 5G, naša je industrija već odmaknula daleko naprijed. Izvršna potpredsje­dnica EK Margrethe Vestager prisnažila je kao će 5G doprinos biti pozitivan, ali samo ako se pobrinemo za sigurnost mreža. Tek tada će digitalne promjene koristiti svim građanima. Tehnologij­a 5G, čiji se globalni prihodi u 2025. procjenjuj­u na 225 milijardi eura, ključna je za konkurentn­ost Europe na globalnom tržištu, a njezina kibersigur­nost presudna je za postizanje strateške autonomije Unije, smatraju u Komisiji.

 ??  ?? Huawei Pozdravio je odluku Europske komisije s tezom kako je ovaj racionalan potez jamac digitalne budućnosti Europe ali i njezina gospodarsk­og rasta
Huawei Pozdravio je odluku Europske komisije s tezom kako je ovaj racionalan potez jamac digitalne budućnosti Europe ali i njezina gospodarsk­og rasta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia