Večernji list - Hrvatska

U tijeku je potraga za glumcima, Goran Bogdan demantira da će glumiti Tomu

- Samir Milla

Poznati srpski glazbenik Željko Joksimović ove će godine producirat­i svoj prvi film i TV seriju, i to o životu legendarno­g pjevača i boema Tome Zdravković­a. Premda su srpski mediji objavili da je potraga za glumcem koji će utjeloviti Tomu trajala mjesecima i da je odlučeno da će ga igrati Goran Bogdan, sam glumac kazao nam je da to nije istina. Bogdan ove godine ima pune ruke posla, a osim premijere filma “Otac” Srđana Golubovića očekuje ga i uloga u novom filmu Slobodana Šijana “Budi Bog s nama”.

Film “Toma”, nastao po scenariju Nikole Pejakovića, pjevač je pripremao godinu i pol, no navodno u njemu neće glumiti. Joksimović i njegovi suradnici još traže tko će glumiti Silvanu Armenulić.

– Za Silvanu konkurira nekoliko glumica, a možda na kraju tu ulogu odigra i neka pjevačica. Casting je i dalje u tijeku i autori su na mukama. Željko jedva čeka da počne snimanje filma na kojem je radio gotovo godinu i pol. On sam neće se okušati kao glumac – zaključio je sugovornik.

Toma Zdravković, jedan od najvećih boema i pjevača, oženio se nekoliko puta, a smirio se uz suprugu Gordanu koja je u izjavama za medije isticala da je ponosna što su Željko Joksimović i njegov menadžer Bane Obradović odlučili snimiti film o njezinu suprugu. Zaista je čudno da se dosad nitko nije sjetio napraviti film o legendarno­m boemu i pjevaču, čovjeku impresivni­h glasovnih mogućnosti, s obzirom na to da je imao život nalik na neku filmsku priču.

Toma je rođen 20. studenog 1938. u Aleksincu, a njegova se obitelj poslije preselila u Beograd. Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent. Tomu je poznata folk-pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Beogradu, u trenutku kada je ostao bez novca. Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a on joj je zauzvrat, jer mu je omogućila nastupe na svojim koncertima, napisao pjesmu “Šta će mi život bez tebe, dragi”.

Ubrzo nakon toga počeo je samostalno nastupati po kavanama, a njegove pjesme vrlo su brzo postajale hitovi. Upravo su mu nastupi po kavanama, koje su tada bile središta društvenih događanja, dali veliko životno iskustvo. Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina ih je autobiogra­fskog sadržaja. Riječ je o kavanskim, ljubavnim pjesmama koje uglavnom govore o neuzvraćen­im ljubavima i patnjama – “Dotak’o sam dno života”, “Kafana je moja sudbina”, “Ej Branka, Branka” i druge. Bio je veliki prijatelj Kemala Montena, koji mu je napisao pjesmu “Pesme moje”. Iako je prve pjesme snimio 1963. za Diskos, pravu je popularnos­t doživio kada je 1968. za tadašnji Jugoton objavio singlove “Noćas sam tužan, Ciganko moja”, “Marta” i “Anđela”. Jugotonu je ostao vjeran do smrti, a oni su se legendi odužili kada je Croatia Records 2005. objavio Tominu antologiju sa 60 pjesama.

Bio je boem u pravom smislu riječi, oženio se četiri puta, a prijatelje­vao je i s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće. Preminuo je u Beogradu 30. rujna 1991. Mnogi ga boemi i danas citiraju i drže se njegove čuvene maksime: “Novac uložen u kavanu je novac uložen u sjećanja”.

 ??  ??
 ??  ?? BOGOMDANI GLAS Zdravković je cijelog života bio vjeran Jugotonu
BOGOMDANI GLAS Zdravković je cijelog života bio vjeran Jugotonu
 ??  ?? LEGENDARNI GLAZBENIK i danas je inspiracij­a mnogima
LEGENDARNI GLAZBENIK i danas je inspiracij­a mnogima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia