Večernji list - Hrvatska

Može li Federer na jednoj nozi, nadjačati Đokovića na dvije?

U polufinalu Australian Opena gledat ćemo klasik, jubilarni 50. put

- Anton Filić

U nadmetanju za novi Grand Slam naslov, onaj na Australian Openu, jedan član “velike trojke” otpao je već u četvrtfina­lu. Rafael Nadal borio se kako samo on zna, ali na kraju je ipak poklekao u dvoboju sa sedam godina mlađim (33-26) Dominicom Thiemom. Bilo je 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (6) za Austrijanc­a koji tako smanjio zaostatak u pobjedama protiv Rafe na 5-9. Thiemu je ulazak u polufinale najveći uspjeh u Melbourneu, a za nešto više morao bi u polufinalu nadmašiti Nijemca Alexandera Zvereva koji je dan prije svladao Wawrinku. Sad je sigurno da će iz redova “ostalih” netko biti izazivač u finalu prvog Grand Slam turnira, ali je isto tako sigurno da će i “velika trojka” imati predstavni­ka u završnom dvoboju. Drugog finalista dat će teniski klasik između Rogera Federera i Novaka Đokovića (početak u 9.30 sati), koji se sastaju jubilarni 50. put. U prethodnih 49 susreta Đoković je bio nešto uspješniji, vodi s 26-23 u pobjedama. Novak ima još jedan statističk­i adut: kad god bi došao do polufinala Australian Opena, on je turnir i osvajao.

Federer preskočio trening

Federer se ne osjeća dobro, zbog problema s leđima preskočio je jučerašnji trening, a mnogi su kroničari zabilježil­i da je dvoboj sa Sandgrenom završio “skoro na jednoj nozi”. Pitanje je hoće li današnjeg polufinala uopće i biti, no Đoković se uobičajeno priprema.

– Ono što je Roger napravio protiv

Sandgrena je nevjerojat­no. Vratiti se nakon sedam meč-lopti i to u njegovima godinama. Pokazao je još jednom zbog čega je jedan od najboljih igrača svih vremena. On nikad ne odustaje. On je veliki borac i zbog toga ga iznimno poštujem – kazao je Đoković. Na podsjećanj­e da od Federera na Grand Slam turnirima nije izgubio još od 2012. godine (polufinale Wimbledona), Đoković je uzvratio: – Nisam ja toliko dominirao u tim mečevima, iako sam pobjeđivao. Ali uvijek sam se morao maksimalno potruditi i pružiti svoju najbolju igru. U Wimbledonu prošle godine imao je dvije meč-lopte, samo udarac ga je dijelio od pobjede. Roger je Roger i to nikad ne zaboravlja­m. Uvijek znate da će odigrati na najvišoj razini. On voli ovakve mečeve, polufinala i finala na Grand Slam turnirima, rivalstva – napomenuo je Novak, dodavši:

– Osjećam da je moj servis ove godine uistinu odličan. Radili smo puno uoči nove sezone na njemu i osjećam se sjajno. Vjerojatno nikad u karijeri nisam tako dobro servirao – zaključio je Đoković odavši na taj način i priznanje Goranu Ivanišević­u, koji ga uistinu ima čemu podučiti kad je u pitanje početni udarac. – Nakon ovakvih sretnih izvlačenja, možete igrati bez velikih očekivanja jer znate da ste već trebali biti na skijanju u Švicarskoj – rekao je još u utorak Federer koji je jučer doznao da će morati platiti kaznu od 3000 USD zbog psovanja linijskog suca u dvoboju sa Sandgrenom. Federer je opsovao na njemačkom, ali

 ??  ??
 ??  ?? OPRAVDALA PUT Antonia Ružić s po dvije pobjede u singlu i dublu
OPRAVDALA PUT Antonia Ružić s po dvije pobjede u singlu i dublu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia