Večernji list - Hrvatska

Najtraženi­ji kuhari, konobari i čistači aviona

-

nedjeljom plaća 50% više. Naveo je primjere Mađarske koja je zabranila rad nedjeljom pa nakon pola godine tu zabranu ukinula zbog negativnih rezultata, a osvrnuo se i na Poljsku gdje je procijenje­no da je ograničava­nje rada nedjeljom umanjilo i promet u trgovini na malo i BDP ukupno.

Drago Munjiza, izvršni direktor Lonie, nije se složio s takvim projekcija­ma za Hrvatsku i smatra da neradna nedjelja ne bi imala loš utjecaj na gospodarst­vo te da bi se promet prelio na druge dane u tjednu. – O općim problemima treba brinuti Vlada, a mi moramo gledati izazove našeg sektora. Ljudi odlaze, a novih radnika nema. Bolji radni uvjeti bi trgovinu učinili privlačnij­om, radnike više ne zadovoljav­a isključivo razgovor o plaći, već ih zanima radi li se nedjeljom – rekao je Munjiza. Direktor Zanatprome­t-trgovine Mario Bobanac kaže kako se na nedavno održanoj sjednici Gospodarsk­og vijeća ŽK Virovitica većina gospodarst­venika izjasnila za rad nedjeljom i ne žele da im se ograničava­ju poduzetnič­ke slobode.

– Moramo poslati poruku da nije važna samo dobit, neka se nedjelje adekvatno plate i neka se regulira broj radnih nedjelja – zaključio je Bobanac.

Jedino oko čega su svi trgovci suglasni jest da u sektoru kronično nedostaje radne snage, a rješenje tog problema zahtijeva sustavan pristup – od školovanja i visine plaće pa sve do nematerija­lnih uvjeta. Prema najavama, prijedlog kojim se regulira pitanje ograničava­nja rada trgovina nedjeljom trebao bi ići u proceduru početkom svibnja.

Online sajam poslova u turizmu Sezonac.hr, od 22. do 29. siječnja, posjetilo je 157.000 tražitelja posla. Svoje potrebe, mahom na recepcijam­a, u domaćinstv­u, administra­ciji, održavanju, prodaji, skladišten­ju, te odjelima hrane i pića, iznijelo je 40 poslodavac­a. Na sajmu portala MojPosao bilo je otvoreno 180 oglasa za posao u kojima se tražio veći broj izvršitelj­a, a prikupljen­o je više od 8000 prijava za posao iz Hrvatske i susjednih zemalja. Najposjeće­niji izlagači bili su hotelske kuće i trgovački lanci u potrazi za kuharima, konobarima, sobarima, prodavačim­a i skladištar­ima, a poprilično zanimanje izazvali su i oglasi za rad na utovaru prtljage i čišćenju aviona na berlinskom aerodromu.

 ??  ?? ONLINE SAJAM POSLOVA
ONLINE SAJAM POSLOVA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia