Večernji list - Hrvatska

Svečana dodjela u znaku rasizma i Brexita

-

Na svečanoj dodjeli nagrada BAFTA Britanske akademije filmske i televizijs­ke umjetnosti trijumfira­o je britanski film “1917.”. S čak sedam osvojenih nagrada, uključujuć­i i dvije najvažnije, za najbolji film i režiju, ta je britanska ratna drama redatelja Sama Mendesa prestigla čak i “Jokera” koji je prednjačio s 11 nominacija, ali kući je otišao sa samo tri kipića. Nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu odnijeli su Joaquin Phoenix za naslovnu ulogu Jokera te Renée Zellweger kao Judy Garland u biografsko­m filmu “Judy”. Priznanja za sporedne glumce otišla su Bradu Pittu (“Bilo jednom u Hollywoodu”) i Lauri Dern (“Priča o braku”). Phoenix se u pobjedničk­om govoru posebno osvrnuo na problem rasizma u filmskoj industriji, zbog čega su se i britanska i američka akademija našle na meti žestokih kritika.

– Moramo još mnogo raditi kako bismo razumjeli sistemski rasizam u našoj industriji. Sramim se što sam i sam dio problema jer se nisam dovoljno založio da setovi na kojima radim budu inkluzivni. Nitko tu ne traži poseban tretman, ljudi samo žele biti prepoznati zbog svog rada – rekao je Phoenix koji se pridružio antirasist­ičkoj kampanji #BaftasSoWh­ite.

Ipak, najboljim stranim filmom proglašen je korejski “Parazit” Bong Joon-hoa, a najboljim dokumentar­cem sirijsko-britansko ostvarenje “Za Samu”. Dodjelu nagrada, osim primjedbi o rasizmu, obilježio je i Brexit, na temu čega se našalio redatelj Taika Waititi rekavši: “Znam da ste imali težak tjedan”, ali i Brad Pitt čiji je govor zahvale pročitala Margot Robbie.

– Hej, Britanijo, čujem da si se razvela, dobro došla u klub. Svoj kipić nazvat ću Harry jer se i on sada seli u SAD – poručio je glumac okupljenim Britancima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia