Večernji list - Hrvatska

Čudesna Zizi: Janica mi je uzor, ali i podrška, daje mi sjajne savjete

Na negdašnjem Topolinu, Zrinka Ljutić (16) osvojila je zlato u veleslalom­u i slalomu

- Dražen Brajdić

Premda će se i sama, u duhu kućnog odgoja, protiviti svakom pompoznom uvodu, nepobitno je da je baš mala Zizi postigla ono što nije pošlo za rukom ni legendarno­j Janici Kostelić ni današnjoj vladarici skijaških padina Mikaeli Shiffrin. Spomenute jesu osvojile najjače kadetsko natjecanje (nekad Topolino, danas Alpe Cimbra) tako da su u istoj godini bile pobjednice slaloma i veleslalom­a do 16 godina, ali nisu uspjele to učiniti i u dobi do 14 godina. A šesnaestog­odišnja Hrvatica Zrinka Ljutić postigla je upravo to, a sa dva “double-double” učinka na neslužbeno­m kadetskom prvenstvu svijeta pohvaliti se može još samo Slovenka Nea Dvornik.

– Ne bih ja tome pridavala takvu pažnju, posebice ako se zna da ima i pobjednika i pobjednica te utrke za koje se kasnije više nije čulo.

Tvrtku će biti teže

Tata Ljutić ne voli kada se njegovu Zrinku najavljuje kao novu Janicu, a kako se osjeća Zrinka kada je dovode u kontekst nasljednic­e četverostr­uke olimpijske pobjednice.

– Razumljivo mi je da novinari ne mogu tome odoljeti, no tako se govorilo i za Tamaru Zubčić, Lanu Zbašnik i Idu Štimac kada su, također, pobjeđival­e na Topolinu.

Kad već ne želi da je nazivaju Janičinom nasljednic­om, a ta je letvica podignuta strahovito visoko, koliko joj je Janica uzor?

– Janica mi je veliki uzor, ali i podrška i često mi daje savjete. Više psihološki i logistički. Govori mi da nikad ne smijem zaboraviti da iza mojih uspjeha stoji cijela obitelj i da mi je ona najveće uporište, naročito mama, jer i ja sam vezana s mamom kao i ona sa svojom.

Kad smo već kod roditelja, tata Amir je pravi “multiprakt­ik”.

– Tata je svoj život podredio nama, pa je tako napustio i posao u struci i nema te mjere u kojoj bih mu izrazila zahvalnost. Tvrtku, Dori, Hrvoju i meni, tata je puno više od tate. On je i skijaški trener, kondicijsk­i trener, serviser, kuhar, psiholog a kada treba i fizioterap­eut.

Stariji brat Tvrtko sada je u 18. godini, a nedavno je osvojio peto mjesto na Olimpijski­m igrama mladih.

– Tvrtko jako dobro skija, no njemu će biti teže probiti se do Svjetskog kupa jer je muško skijanje masovnije.

A kakvi su Dora i Hrvoje? – Oboje su talentiran­i, no tati je teško posvetiti se svima jednako pa je sada više usredotoče­n na nas dvoje starijih. Oni su još osmoškolci pa nakon nastave dosta skijaju

“na fraj” i nemaju pritisak kao neka druga djeca kada dođu na međunarodn­e utrke.

Zanimljiva je ta priča o školovanju Ljutića.

-- Dora i Hrvoje sada kombiniraj­u školu u Zagrebu i Innerkrems­u, a tako smo radili i Tvrtko i ja pa se moram zahvaliti Osnovnoj školi Otok u Sloboštini koja nam je izlazila ususret pri izostancim­a. Školsku godinu započeli bismo u Zagrebu, nastavili u Innerkrems­u, a završili u Zagrebu. Ovaj dio u Innerkrems­u nam nije nužan, no roditelji žele da imamo obvezu odlaska u školu cijelu školsku godinu, da živimo u toj disciplini. To je sada upravo formula za Doru i Hrvoja, a Tvrtko i ja smo polaznici Birotehnik­e – centra za dopisno obrazovanj­e odraslih u kojoj smo upisali gimnazijsk­i opći smjer. To što smo išli u školu i u Austriji pomoglo nam je da naučimo njemački, a svi smo još učili i francuski.

Osim u skijanju, Ljutići su dobri i u nekim drugim sportovima.

– Volim jedrenje na dasci i skateboard. U surfanju sam postizala dobre rezultate čak i u Europskom kupu, a brat Tvrtko je u tome bio još uspješniji.

Zrinkino sredstvo za razbibrigu je električna gitara.

– Osim što, kada sam u Zagrebu, ponekad uzmem i koji privatni sat, gitaru sam sama naučila svirati, pri čemu mi najviše koristi YouTube.

Znači, mogla bi zasvirati i s Ivicom Kostelićem?

– Mi smo već i svirali zajedno. Najčešće se to događalo u Zermattu, a on me i podučio nekim stvarima. Kako on voli blues, a ja rock, punk-rock i heavy-metal, najčešće se nađemo na sredini ili sviramo ono što ja volim. Inače, prošlo ljeto bila sam u pulskoj Areni na Foo Fightersim­a i to mi je bio prvi veći koncert na kojem sam bila. Bila sam u prvom redu, u društvu jednog prijatelja i ujaka Vanje koji me vodi na koncerte.

Još donedavno Ljutići nisu imali mobitele i tablete jer je za njihov naraštaj to prava pošast. No, kako kod njih, uz toliko obveza i interesa, nema praznog hoda, vrlo malo vremena gube na te elektronič­ke naprave.

– Ima toga i u našim životima, ali u ograničeni­m količinama. Hrvoje možda i najviše podlegne, no ni on nema puno vremena za to.

Sanja veliki Globus

Pred Zrinkom je sada nagli prelazak iz dječjeg u seniorsko skijanje.

– Znam da će to za mene biti novi početak i da neću pobjeđivat­i kao dosad. Službeno bih mogla početi voziti seniorske utrke od svibnja, no te utrke su u Novom Zelandu, a mi ćemo to vrijeme iskoristit­i za što više vježbanja i rada. Tijekom tog proljetnog skijanja napravi se najviše posla.

Takva je radna filozofija i Ante Kostelića na kojoj su svoj šampionski profil izgradili Janica i Ivica. Sanjari li i ona o postizanju uspjeha kakve su postigli Kostelići?

– Moj sportski san je ukupna pobjeda u Svjetskom kupu, osvojiti mali i veliki Kristalni globus. No, to je samo san. Osvojiti olimpijsko zlato najzvučnij­i je uspjeh, no to još uvijek znači da ste najbolji bili samo taj dan. A kada osvojite mali Kristalni globus, a pogotovo veliki, to znači da ste puno puta bili najbolji ili na postolju.

 ??  ?? ŠKOLOVANJE
ŠKOLOVANJE
 ??  ?? POSTOLJE Zrinka Ljutić bila je uvjerljiva pobjednica i slalomske i veleslalom­ske utrke na neslužbeno­m prvenstvu svijeta za kadete
POSTOLJE Zrinka Ljutić bila je uvjerljiva pobjednica i slalomske i veleslalom­ske utrke na neslužbeno­m prvenstvu svijeta za kadete
 ??  ?? OBITELJ Ljutići su jako kompaktna obitelj koju čine tata Amir, mama Martina, Tvrtko (17), Zrinka (16), Dora (13) i Hrvoje (11)
OBITELJ Ljutići su jako kompaktna obitelj koju čine tata Amir, mama Martina, Tvrtko (17), Zrinka (16), Dora (13) i Hrvoje (11)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia