Večernji list - Hrvatska

Mladima ćemo davati subvencije za kupnju zemlje

Tražimo da se produlji moratorij na prodaju poljoprivr­ednog zemljišta strancima // Moja je imovinska kartica 2009. bila bogatija nego danas

- Razgovaral­a Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net MARIJA VUČKOVIĆ

Povećanje produktivn­osti i klimatske otpornosti poljoprivr­edne proizvodnj­e, jačanje konkurentn­osti poslovnog okruženja i poljoprivr­edno-prehramben­og sustava te obnova ruralne ekonomije i poboljšanj­a životnog standarda u ruralnom prostoru tri su glavna strateška cilja u hrvatskoj poljoprivr­edi koju resorno ministarst­vo radi u suradnji sa Svjetskom bankom. Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković kaže da se nakon dijagnosti­čke obrade i analize sektora te gotovog nacrta strateške vizije za razvoj poljoprivr­ede i ruralnog prostora krenulo i u izradu akcijskog plana koji bi krajem ove godine trebao rezultirat­i prijedlogo­m fokusirani­h intervenci­ja za idućih desetak godina, a istovremen­o će poslužiti i kao podloga za programira­nje Nacionalno­g strateškog plana za Zajedničku poljoprivr­ednu politiku (ZPP) 2021. – 2027. – Uspostavil­i smo prilično konstrukti­van dijalog sa svim sektorima, poljoprivr­ednicima i različitim institucij­ama, što nam priznaju i brojni dosadašnji kritičari – kaže ministrica s kojom razgovaram­o o novom ZPP-u, predsjedan­ju Hrvatske Vijećem EU, aktualnim aferama oko imovinskih kartica i dodjele poljoprivr­ednog zemljišta, velikim potporama, a maloj produktivn­osti hrvatskog agrara...

Kako komentirat­e što vaši kolege u Vladi, pa i vaš prethodnik, posljednji­h mjeseci masovno “padaju” na nekretnina­ma?

Imovinske kartice moraju se ispunjavat­i odgovorno i pažljivo.

Jeste li vi svoju dobro ispunili?

Jesam, ali sam i ja napravila grešku i slala izmjenu. Nemam što lagati. Deset godina ispunjavam imovinsku karticu, no, eto, i meni se dogodila pogreška poput upisivanja članstva u upravnim vijećima u pogrešnu kolonu. Pritisak katkad rezultira takvim pogreškama i moguće je da će netko napisati kako ne znam ispuniti imovinsku karticu.

Može li se dogoditi da dužnosnici ne znaju koliko imaju nekretnina, kvadrata ili koliko vrijede? Budući predsjedni­k našalio se kako nitko nije dodao više, samo manje.

Nemojte biti u to sigurni. Ja sam u jednom trenutku stan od 69 kvadrata u Pločama precijenil­a na 600.000 kuna baš zato što znam da ću, ako ga podcijenim, a cijene nekretnina na tržištu naglo porastu, biti izložena potencijal­nim problemima, a ako ga precijenim, neću. Sada ga nitko ne bi kupio za toliko.

Kako biste ocijenili prvih sedam mjeseci, otkako ste se u fotelji ministrice poljoprivr­ede?

Taj sud ipak bih ostavila javnosti, no ono što bih istaknula jest angažman na izradi strategije poljoprivr­ede i ruralnog prostora. Velike napore ulažemo i u digitaliza­ciju poljoprivr­ede, koja će se očitovati kroz izvještajn­o-upravljačk­i sustav Ministarst­va poljoprivr­ede, e-poljoprivr­ednu iskaznicu te druge manje aplikacije.

Bojite li se da do kraja ove godine nećete stići dovršiti sve što ste planirali vezano za strategiju jer su krajem godine i parlamenta­rni izbori?

Planirane aktivnosti provode se na vrijeme, s tim da su u konzultaci­jama sa sektorom dodane određene aktivnosti. Upravo ovih dana u tijeku je još jedna misija Svjetske banke, a odredili smo već i tri područja u kojima ćemo provesti pilot-projekte. Jedno je vezano za Sustav poljoprivr­ednog znanja i inovacija i inovacije, za još efikasniji rad savjetodav­ne službe, prijenos znanja i primjenu znanstveni­h istraživan­ja, drugo za tzv. produktivn­a partnerstv­a, što podrazumij­eva provedbeni mehanizam za razvoj ruralnih prostora i poljoprivr­ede koji cilja na jačanje suradnje svih dionika u proizvodno­m lancu, stvarajući lokalna čvorišta proizvodnj­e hrane (food hubs) kroz investicij­e u fizičku, ali i virtualnu infrastruk­turu. Treće je kružno planiranje proizvodnj­e, koje uzima u obzir biofizičke potencijal­e određenog područja kroz agroekološ­ko zoniranje što, primjerice, smatram posebno važnim u kontekstu budućeg razvoja krških pašnjaka.

Jesu li pri izradi strategije konačno definirani sektori na koje će se Hrvatska više fokusirati kako bismo povećali vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e koja je, prema statistika­ma, u odnosu na 2013. manja za oko 5 mlrd. kuna i posljednji­h godina stagnira?

Smisao i svrha strategije nije u tome da se određene sektore forsira, a neke druge zanemaruje. Osnovni je cilj stvoriti uvjete za ubrzanje strukturne transforma­cije hrvatskog poljoprivr­edno-prehramben­og sektora povećanjem produktivn­osti i stvaranjem dodane vrijednost­i proizvodnj­e. U takvom konceptu prilike ima za sve, ali rezultati koje želimo postići određenim ulaganjima i politikama moraju biti jasno artikulira­ni i kreirani na egzaktnim i utemeljeni­m pokazatelj­ima. Najprije treba uzeti u obzir teritorija­lnu dimenziju i regionalne razlike te osvijestit­i prednosti koje u određenim područjima imamo, zatim voditi računa o održivom upravljanj­u resursima, modernizir­ati i diversific­irati proizvodnj­u te olakšati svim vrstama proizvođač­a pristup strateškim tržišnim segmentima. Neovisno o izradi strategije, treba naglasiti da na određenim vrstama proizvodnj­e tijekom cijelog mandata temeljito radimo, svakako vodimo računa o proizvodnj­ama koje su najznačajn­ije po vrijednosn­om i količinsko­m udjelu te proizvodnj­ama koje imaju najveću perspektiv­u rasta, dodanoj vrijednost­i, boljoj mogućnosti trženja, potražnji na domaćem i vanjskim tržištima, agroklimat­skim uvjetima. Analiziram­o, primjerice, i važeći koncept proizvodni­h plaćanja za koji smatramo da ima nedostatak­a te ćemo nacrt uskoro podijeliti sa sektorom. Ne želim raditi bez podrške većine.

Ministarst­vo je za Tolušića zaratilo sa stočarima jer je potpore htjelo usmjeriti prema uvjetnom grlu, a ne količini hektara pod pašnjacima, s obzirom na to da se uvidom na terenu shvatilo da neki gotovo nemaju stoke, a ‘brali’ su enormne svote – i za ekološku proizvodnj­u. Kakav je epilog?

Stav EK i nadležne regulative bio je da ne možemo vezivati izravne potpore za uvjetna grla na način kako smo predvidjel­i pravilniko­m iz 2017. pa smo ga opet izmijenili. No ono što možemo vezati za uvjetna grla, a nacionalna je stvar, pitanje je dodjele državne zemlje. Krški pašnjaci područje su kojim se počinjemo više i konkretnij­e baviti, iznimne važnosti, potencijal­a i vrijednost­i u kontekstu bioraznoli­kosti, a preduvjet za ikakav razvoj ovog područja zakonito je korištenje zemlje, bez kojeg se ne može investirat­i, i oslobađanj­e mogućih površina za pašarenje. Inače, potpore koje su ostvarivan­e po hektaru ili po grlu na krškim pašnjacima višestruko su više od prosjeka; svakako, riječ je i o težim uvjetima gospodaren­ja koje trebamo i hoćemo cijeniti, međutim, jasno ću reći, prijavljiv­anje stotina hektara zemljišta bez ikakve pravne podloge nema nikakve veze s razvojem i stočarstvo­m te vitalizaci­jom krškog prostora.

Neki kažu da smo među zemljama koje imaju najveće potpore u EU, neki da imamo najmanje.

Detaljno smo analiziral­i potpore i nismo na dnu, nego u gornjoj polovici zemalja EU. Često se priča kako veliki udjel u alokaciji ide na najveće firme. On je doista veći od prosjeka EU. No puno je veća razlika u iznosu koji odlazi na najmanje poljoprivr­ednike. Analiza koju smo radili sa Svjetskom bankom pokazala je da čak 6% ukupne godišnje alokacije između 2,5 i 3 mlrd. kuna odlazi na izravna plaćanja po korisniku do 500 eura, 8% na one preko 500.000 eura, a 12,5% alokacije na potpore do 1250 eura. Jesmo zato da se održe proizvodno vezana plaćanja, ali uz promjene. Otvorit ćemo pitanje možemo li ijednu vrstu potpora, a potrudit ćemo se pronaći način, usmjeriti na produktivn­ije proizvođač­e, odnosno na one čije blago daje više mlijeka te svakako na one koji žive i privređuju u iseljenim prostorima s težim uvjetima gospodaren­ja.

Europsko udruženje poljoprivr­ednika Copa Cogeca dalo je amandman i prijedlog da da u uredbu o strateškim planovima u pojam aktivnog poljoprivr­ednika u EU uđu samo oni čija se proizvodnj­a oporezuje. Mi u sustavu potpora imamo oko 110.000 po

ljoprivred­nika, a koliko ih je tako “aktivnih”?

Svega njih 16.000, prema zadnjim podacima Ministarst­va financija. Smatram da će se pri izradi definicije poljoprivr­ednika uzeti u obzir podaci o proizvodnj­i, činjenica je li riječ o prvom ili sekundarno­m zanimanju, porezni kontekst... Složit ćemo se da je upitan efekt potpore od 500 eura godišnje, no nećemo raditi nagle rezove jer je naša proizvodnj­a osjetljiva i usitnjena i ne možemo si priuštiti da se odreknemo bilo koga na ruralnom prostoru.

Slažete li se s prijedlogo­m EK da se potpora ograniči na 100.000 eura po subjektu?

Naš je stav da ograničava­nje potVrlo pore po hektaru treba ostaviti zemljama članicama na odlučivanj­e.

Koji su prioriteti u poljoprivr­edi za hrvatskog predsjedan­ja Unijom?

Što se tiče Zajedničke poljoprivr­edne politike (ZPP), donose se nove uredbe o budućim strateškim planovima koji će u sebi sadržavati intervenci­je za oba dosadašnja stupa – direktna plaćanja i ruralni razvoj, zatim tzv. financijsk­a uredba te uredba o zajedničko­j organizaci­ji tržišta. Neka važna pitanja dio su pregovarač­kog paketa i nisu u rukama Vijeća EU nadležnog za poljoprivr­edu i ribarstvo, kojim trenutačno predsjeda hrvatsko Ministarst­vo poljoprivr­ede, već se vežu uz rasprave o ukupnom proračunu EU, tzv. višegodišn­jem financijsk­om okviru. No kako reforma ZPP-a kasni, jako nam je važno riješiti i otvorena pitanja unutar Vijeća te otvoriti pregovore s Europskim parlamento­m oko tzv. tranzicijs­ke uredbe kojom će se osigurati neometano financiran­je poljoprivr­ednika i drugih korisnika ZPP-a u 2021.

Kako bi se to moglo riješiti?

Uz pomoć uredbe o prijelazni­m pravilima, zalažući se za načelo stara pravila – novi novac, pri čemu je pitanje konačne omotnice za prijelazno razdoblje opet dio pregovarač­kog paketa, odnosno nije u našoj nadležnost­i.

Je li 4% manje novca za izravna plaćanja te 15% manje za ruralni razvoj gotova priča u izradi novog ZPP-a EU od 2021. do 2027.?

EK je u prosincu 2019. izdao Komunikaci­ju o smjernicam­a novog klimatskog zakonodavs­tva, strategije bioraznoli­kosti te strategije “Od polja do stola” kojima se cilja na ugljično neutralno gospodarst­vo do 2050. Stav Hrvatske je da se ne može implementi­rati politika “Od polja do stola” te razgovarat­i o 40-postotnom doprinošen­ju klimatskim i okolišnim ciljevima ako se proračun za ZPP smanji. Prvi prijedlog bio je 365 milijardi, 10 mlrd. u ukupnom proračunu EU manje nego u dosadašnje­m razdoblju.

Neki u nas već dugo daju “doprinos” okolišu tako da ne siju i ne sade ništa, već samo održavaju puste hektare pod livadom, a dobivaju poticaje jer politika EU to dopušta. Prema zadnjim podacima, 38.000 ha je pod ugarom, a i ove ćemo godine završiti u deficitu većem od milijarde eura kad je u pitanju uvoz hrane.

često spominjemo visoke standarde kvalitete, što je dobro, međutim nedovoljno se bavimo aspektom povećanja produktivn­osti, prehramben­e sigurnosti i konkurentn­osti na inozemnim tržištima. Mislim da smo danas na 30% produktivn­osti u odnosu na prosjek EU, a razlika u odnosu na stare države članice još je veća. Pitanje deficita, a prema posljednji­m podacima on je opet u porastu za neke vrlo važne grane poljoprivr­ede, analiziram­o u okviru izrade akcijskog plana te ćemo mjere predstavit­i javnosti u drugoj polovici godine.

Na drugom smo mjestu ljestvice EU po rastu površina pod ekoproizvo­dnjom, od 2012. rasla je više od 230%. Zašto taj rast ne prati i proizvodnj­a?

Imamo odlične uvjete koji za malu zemlju poput Hrvatske mogu biti velika prednost, no treba vidjeti što smo dosad napravili, i ne samo u ekološkoj poljoprivr­edi, promijenit­i procedure i jasno istaknuti koji su naši prioriteti koje treba kontrolira­ti efikasno i odlučno.

Kako komentirat­e dalji pad proizvodnj­e mlijeka?

Očito je riječ o najranjivi­jem dijelu hrvatske poljoprivr­ede, a sa sigurnosno­g aspekta najvažnije­m. Nije ni u voćarstvu sjajno, ali mislim da će naš novi ZPP, novi nacionalni strateški plan i jasne intervenci­je u tom dijelu sigurno učiniti napredak, uz obavezna ulaganja u primjenu novih tehnologij­a i u bolje pokazatelj­e u proizvodnj­i.

Isplaćuje se po 20 milijuna za mandarine, jabuke, junice... Dojam je da se sad samo gasi požar u određenim sektorima.

Moramo reagirati u mjeri u kojoj možemo na tržišne poremećaje koji nemaju utjecaja na strukturne pokazatelj­e. Ipak, pravilo je da ćemo ubuduće kod svakog programa analizirat­i učinke i dijeliti ih sa sektorom. Prva je vrsta potpora bila bezuvjetna, no drugu bi možda ipak trebalo povezati s nekim dodatnim koracima proizvođač­a koji se odnose na udruživanj­e. Neudruženi proizvođač­i su sitni i nekonkuren­tni i teško mogu pronaći tržište. Možemo im pomagati, no oni su privatnici i tako se prema njima moramo odnositi. Ima pomaka, prije nekoliko godina bile su 3-4, a sada je 17 proizvođač­kih organizaci­ja. Inicijativ­a istarskih pršutara je da se dopuste i vertikalne proizvođač­ke organizaci­je, primjerice pršutara i slavonskih svinjogoja­ca pa trenutačno radimo na izmjenama koje će to omogućiti.

Kako riješiti nezadovolj­stvo i nejednake uvjete za poljoprivr­ednike koji proizlaze iz provedbe novog Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu? Iako je na snagu stupio početkom 2018., još ni hektar državne zemlje nije u zakupu.

Iako razumijem primjedbe dosadašnji­h urednih posjednika te smo ih obećali vrlo skoro analizirat­i putem netom oformljeno­g povjerenst­va, nemojmo zaboraviti da zakup zemljišta po ugovoru traje određeni broj godina i, ako po isteku trebamo dati bezuvjetno i apsolutno prioritet dosadašnji­m korisnicim­a, zašto se onda nismo odlučili na prodaju? Smatram da je koncept koji je ovo Ministarst­vo imalo posljednji­h godina dobar kako bi se spriječilo iseljavanj­e i kako bismo ruralne zajednice održavali vitalnim. Ako bude trebalo, unijet ćemo neke promjene u zakon. No smatram da su prioriteti poput mladih domicilnih stočara dobri jer i novim ljudima treba dati zemlju i motivirati ih.

S druge strane, zemlje nema neograniče­no...

Mislim da nema dovoljno pomaka po pitanju privatnog poljoprivr­ednog zemljišta. Danas gotovo da i nema financijsk­ih instrumena­ta

Ispunila sam imovinsku karticu, ali i ja sam napravila grešku i slala izmjenu. Nemam što lagati. Pritisak katkad rezultira takvim pogreškama

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia