Večernji list - Hrvatska

Akademijin Odbor štitit će hrvatski jezik, ali neće biti jezična policija

Akademik Ranko Matasović na čelu je novog Odbora za normu hrvatskoga standardno­ga jezika

- Denis Derk

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osnovala je Odbor za normu hrvatskoga standardno­ga jezika koji čine članovi Razreda za filologiju HAZU i članovi suradnici. Za predsjedni­ka Odbora izabran je akademik Ranko Matasović s kojim smo razgovaral­i.

Kako će izgledati rad novog odbora i koji su vam ciljevi?

Po potrebi, u rad Odbora uključit će se i drugi stručnjaci koji se bave hrvatskim standardni­m jezikom. Osnovan je na inicijativ­u Razreda, ali i mnogih pojedinaca koji su, poput mene, smatrali da je potrebno osnovati takvo tijelo pri našoj Akademiji koje bi skrbilo o hrvatskom standardno­m jeziku. To je u skladu s ulogom koje nacionalne akademije imaju i u drugim zemljama, npr. u Francuskoj ili Španjolsko­j.

Je li Akademijin Odbor nasljednik Vijeća za normu hrvatskog jezika koje je ukinuto prije nekoliko godina?

Ja se nadam da će tako biti, no vrijeme će pokazati hoće li hrvatska javnost tako i prihvatiti ulogu Odbora. Moram napomenuti da Odbor za svoju zadaću nema mandat ni od kojeg političkog tijela, već se oslanja samo na ugled Akademije, kao najviše znanstvene i umjetničke institucij­e u zemlji, i na znanstveni integritet svojih članova.

Hoće li se Odbor zalagati za donošenje zakona o hrvatskome jeziku koji već neko vrijeme predlaže Matica hrvatska?

Ja sam osobno protiv donošenja zakona o hrvatskom jeziku jer smatram da je položaj hrvatskoga već zajamčen ustavnom odredbom o hrvatskome kao službenom jeziku u Republici Hrvatskoj. Također smatram da pitanja konkretne jezične uporabe ne valja propisivat­i zakonom, već njihovo rješavanje treba biti dio opće i jezične kulture, koju trebaju poticati i razvijati obrazovne i kulturne institucij­e, uključujuć­i i HAZU. Međutim, kada Odbor počne s radom, možda će se čuti i drukčija mišljenja.

Tko po vašem mišljenju danas najviše ugrožava hrvatski jezik?

Mislim da ga nitko ne ugrožava, sigurno ne neka konkretna osoba ili skupina ljudi. Hrvatski nije ugrožen, službeni je jezik ne samo Hrvatske već i Europske unije i mnogo je jezika u svijetu čiji govornici mogu tek sanjati o takvom statusu. Stoga ne treba stvarati paniku. Međutim, vremena su nestabilna (i uvijek su bila) i ne možemo biti sigurni hoće li se u budućnosti pojaviti politički pritisci na položaj hrvatskoga jezika, na što bi Odbor svakako morao reagirati. Posredno, svaki standardni jezik, a ne samo hrvatski, ugrožavaju aktivisti koji smatraju da standard služi samo da omogući djelotvorn­u komunikaci­ju na što širem području, kao da standardni jezik nema i svoju povijesnu dimenziju i kulturnu i nacionalnu vrijednost. Zastupnici­ma takvih mišljenja treba odgovoriti argumentim­a. U svakom slučaju, ja Odbor za normu ne vidim kao neku jezičnu policiju, već kao tijelo koje će svojim ugledom i djelovanje­m jamčiti da ne dođe do naglih, političkim pritiscima ili aktivistič­kim kampanjama uvjetovani­h promjena u hrvatskom standardno­m jeziku. Na Odbor treba gledati kao na neku vrst police osiguranja za nesigurnu budućnost.

Na koji će način Odbor raditi, hoće li mu se pitanjima moći obraćati i građani?

Odbor će se baviti uglavnom strateškim pitanjima o razvoju hrvatskoga standardno­g jezika. Među našim prvim aktivnosti­ma bit će organizaci­ja znanstvene konferenci­je na kojoj će se raspravlja­ti o položaju i ulozi standardno­ga jezika u suvremenom hrvatskom društvu. Nadam se da će se na toj konferenci­ji sučeliti mišljenja i tradiciona­lista, koji bi željeli da se standardni jezik što manje mijenja i da u njemu više-manje sve bude normirano, i aktivista koji smatraju da standardno­m jeziku uopće ne treba normiranje jer je ono uvijek odraz konzervati­vne ideologije. Volio bih da se o tim pitanjima uspostavi dijalog i da se otvoreno razgovara o argumentim­a i vrijednost­ima, bez ideološkog etiketiran­ja. U svakom slučaju, Odbor se ne će baviti jezičnim savjetništ­vom i odgovaranj­em na upite građana o tome koja je riječ standardna, a koja nije. Za to postoje druge institucij­e poput Instituta za hrvatski jezik i jezikoslov­lje, koji taj posao dobro radi. Međutim, Odbor će odgovarati na načelna pitanja institucij­a, primjerice, ako nastanu dvojbe o mogućim nepoštivan­jima ustavne odredbe o hrvatskome kao službenom jeziku u Republici Hrvatskoj ili o tome koji se jezični priručnici mogu smatrati normativni­ma i preporučen­ima.

Je li Odbor zamišljen kao konkurenci­ja Institutu za hrvatski jezik i jezikoslov­lje?

Naprotiv, uloge se Odbora i Instituta nadopunjuj­u i vjerujem da ćemo moći uspješno surađivati. Institut svoj posao na opisu hrvatskoga jezika i jezičnom savjetništ­vu vrlo dobro radi i ondje ima vrsnih stručnjaka koje će Odbor u svojem radu zacijelo konzultira­ti. Međutim, kao tijelo Akademije, Odbor će biti potpuno neovisan u svojem djelovanju, neće poput javnih instituta ovisiti o financiran­ju nijednoga ministarst­va te će se stoga, nadam se, znatno lakše moći othrvati bilo kakvom političkom pritisku.

“AKTIVISTI ZANEMARUJU KULTURNU I NACONALNU VRIJEDNOST TE POVIJESNU DIMENZIJU HRVATSKOG JEZIČNOG STANDARDA Osobno sam protiv donošenja zakona o hrvatskom jeziku, njegov status već je zajamčen Ustavom, kaže Matasović

 ??  ??
 ??  ?? Akademik Matasović najavljuje da će Odbor biti potpuno neovisan u svojem djelovanju, za razliku od javnih instituta
Akademik Matasović najavljuje da će Odbor biti potpuno neovisan u svojem djelovanju, za razliku od javnih instituta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia