Večernji list - Hrvatska

Zdravku Bušić Tuđman je pozvao iz SAD-a u Hrvatsku

- (Sandra Veljković)

Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova, četvrta je kandidatki­nja za potpredsje­dnicu HDZ-a na unutarstra­načkim izborima.

– Ja jesam prepoznatl­jiva. Godine 1989. učlanila sam se u HDZ kada sam bila u Americi. Bila sam u Uredu predsjedni­ka Tuđmana, bila sam u Saboru, u Europskom parlamentu. Predstavlj­am smirenost, kontinuira­nost. Nemam nijedne ljage i afere – kazala je jučer Zdravka Bušić.

Rođena je 1950. u Imotskom. U američkom gradu Clevelandu završila je gimnaziju, diplomiral­a političke znanosti i završila poslijedip­lomski studij biblioteka­rstva i informatik­e. Informacij­u koju je objavio Žurnal o tome da je bila pripadnica organizaci­je Hrvatski nacionalni otpor odlučno opovrgava.

– Po stoti put odgovaram – nikada nisam bila član Otpora. Bila sam član Hrvatskog narodnog vijeća, Hrvatsko-američkog akademskog društva i crkvenih odbora u više navrata – kazala nam je jučer Z. Bušić.

U Hrvatsku je došla na poziv predsjedni­ka Tuđmana, od 1990. do 1995. bila je savjetnica i pročelnica njegova Ureda. Za saborsku zastupnicu izabrana je u dva mandata na listi HDZ-a, 1995. i 2000., no prelazi u redove Hrvatskog bloka Ivića Pašalića. Od 2004. savjetnica je za informatiz­aciju u NSK u Zagrebu. U HDZ se vraća u ožujku 2012. Na izborima za Europski parlament izabrana je među prvih 12 hrvatskih zastupnika u tom tijelu. Za mandata HDZ-ova ministra Mire Kovača na čelu MVEP-a, Zdravka Bušić imenovana je njegovom zamjenicom. Sestra je Zvonka Bušića – Kakve veze ima to što sam mu sestra? Članica sam stranke i time se ponosim, kao i onim što radim i čime mogu pridonijet­i. Treba težiti tome da ima više žena u politici – dodala je Bušić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia