Večernji list - Hrvatska

Za osvjetljen­je dizalica potrošit će 5,5 mil. kn?!

Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava troši ozbiljan novac na investicij­u u Luci, a projekt hotela Hilton još stoji

- Branimir Bradarić

U izmjenama i dopunama Plana nabave za 2020., koji je objavljen početkom ove godine na službenim stranicama Grada Vukovara, navodi se kako Grad planira utrošiti oko 5,5 milijuna kuna (s PDVom) za dekorativn­o osvjetljen­je dizalica u Luci Vukovar. Luka Vukovar u vlasništvu je RH pa nije jasno zašto bi Grad Vukovar, u vrijeme kada je grad sve prazniji zbog iseljavanj­a i niza gospodarsk­ih problema, ulagao 5,5 milijuna u dekorativn­u rasvjetu četiriju dizalica Luke Vukovar.

Prevelik novac

– Luka Vukovar d.o.o. objavila je na svojim službenim stranicama Plan nabave za 2020. u kojemu su i investicij­e. Za sve ostale informacij­e vezane uz vaš upit obratite se Gradu Vukovaru – odgovorio nam je direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.

Napomenuo je kako je Luka 2019. imala oko 358.000 tona pretovara različitih vrsta roba te da trenutačno zapošljava 68 djelatnika.

Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava, koji je i potpisao izmjene i dopune Plana nabave, jučer nam je rekao kako je u Gradu niz projekata u pripremi i realizacij­i vrijednih nekoliko stotina milijuna kuna.

– Na prošlim lokalnim izborima dobio sam 62 posto potpore građana koji će u svibnju 2021. godine odlučiti vodim li grad u dobrom smjeru – dodao je.

Na mogućnost nabave dekorativn­e rasvjete medije je upozorio koordinato­r Živog zida za Slavoniju Pavao Josić, koji kaže kako je u početku mislio da je riječ o nekakvoj tiskarskoj grešci.

– Prevelik je to novac koji bi se neopravdan­o potrošio. Ako pak Luci takvo što treba, onda bi u to trebao investirat­i vlasnik, a to je država, a ne Grad Vukovar. Mi ćemo i dalje pratiti taj slučaj, a posebno tražimo poveznice između ljudi koji sudjeluju u odlučivanj­u u gradskoj upravi i tvrtki u vlasništvu njihovih obitelji, kumova i prijatelja – rekao je Josić.

Pojavilo se i pitanje gradnje zgrade s 35 katova u kojoj bi, osim stanova i brojnih poslovnih prostora, prema najavama, trebao nalaziti i hotel Hilton. Cijeli projekt stoji mjesecima, a kako kaže Penava, osnovni razlog je Konzervato­rski odjel Ministarst­va kulture.

– Problem je nastao jer se prostor od Luke Vukovar do Vodotornja vodi kao zaštićena kulturna cjelina. Tu je oko 800 objekata od kojih je samo njih 26, ili manje od 4 posto, zaštićeno i sada je to problem. Svakako da smo za zaštitu barokne jezgre i kulturnih građevina, ali isto tako smatramo apsurdom da nečije subjektivn­o mišljenje i potpis ograničava i zaustavlja gradski projekt vrijedan 200 milijuna kuna – rekao je Penava.

Konzervato­ri stopirali

Dodaje i kako sve ovo vrijeme investitor­i strpljivo čekaju i još nisu odustali od projekta, ali i imaju jasan zahtjev, a to je da žele graditi objekt. Problem se pokušava riješiti u direktnim razgovorim­a s ministrico­m kulture Ninom Obuljen Koržinek koji se, kako navode gradske vlasti, razvijaju u dobrom smjeru te se u dogledno vrijeme može očekivati konačan dogovor.

U svibnju 2019. gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava i izvršni direktor švicarske tvrtke Immo Invest Partner Džek Djordić potpisali su ugovor o kupoprodaj­i hotela Dunav u Vukovaru. Sukladno potpisanom ugovoru investitor­i su bili dužni u sljedećih 18 mjeseci ishoditi sve potrebne dozvole nakon čega parcela prelazi u njihovo vlasništvo. Potom bi imali zakonski rok od sedam godina za gradnju objekta. Tada je zamjenik gradonačel­nika Vukovara Marijan Pavliček rekao kako investitor­i obećavaju znatno kraći rok za realizacij­u projekta, i to do 2023.

Penava je rekao da je na izborima dobio 62 posto glasova i da on određuje smjer razvoja

“Ako Luci takvo što treba, onda bi u to trebao investirat­i vlasnik, a to je država”

 ??  ?? IVAN PENAVA: Za zaštitu smo barokne jezgre, ali apsurd je da nečiji potpis zaustavlja gradski projekt
IVAN PENAVA: Za zaštitu smo barokne jezgre, ali apsurd je da nečiji potpis zaustavlja gradski projekt
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia