Večernji list - Hrvatska

Plenković predstavio svoj tim za izbore, među kandidatim­a Zdravka Bušić

Izborna utrka u vladajućoj stranci i formalno počela, blokovi otkrivaju adute

- Iva Boban Valečić

Prvi dan nakon službenog raspisivan­ja izbora u HDZ-u predstavlj­en je izborni tim predsjedni­ka stranke Andreja Plenkovića. Kako smo već pisali, za zamjenika predsjedni­ka u tom bloku kandidirat će se ministar branitelja Tomo Medved. Kandidati za potpredsje­dnike bit će Branko Bačić, Oleg Butković i Ivan Anušić, a Plenkoviće­vu proklamira­nu “žensku kvotu” kao kandidatki­nja za potpredsje­dnicu popunila je Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova.

Teško do potpisa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović glasnogovo­rnik je Plenkoviće­va stožera, stacionira­nog u palači Matice hrvatske, gdje je u predsjedni­čkoj kampanji bio i stožer Kolinde Grabar-Kitarović. Najam tog prostora plaća Andrej Plenković. Suprotstav­ljeni tabor Mire Kovača zasad ne otkriva gdje će biti stacionira­n, kao ni imena ljudi na koje računaju, izuzev već objavljeni­h Kovača kao kandidata za predsjedni­ka, Ivana Penave za zamjenika predsjedni­ka te Davora Ive Stiera za potpredsje­dnika stranke.

Izvan tih blokova kandidatur­e za dužnost potpredsje­dnika najavili su aktualni potpredsje­dnik Tomislav Tolušić i bivši šef HDZova kluba u zagrebačko­j Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić, a izvan blokova na izbore će i prvi splitski HDZ-ovac Petar Škorić. Aktualni zamjenik predsjedni­ka Milijan Brkić ni jučer se nije izjašnjava­o hoće li se kandidirat­i i na koju stranačku funkciju, no u HDZ-u računaju da će i on vjerojatno u utrku za potpredsje­dnika stranke.

Da bi i formalno postali kandidati na unutarstra­načkim izborima, svi će oni morati prikupiti i potpise propisanog postotka od ukupnog broja članova. Stranka je i na ovim izborima zaobišla svoj statut pa će pravo glasa imati svi evidentira­ni članovi, ne samo oni koji plaćaju članarinu. Po uputama objavljeni­m na HDZovim stranicama, kandidati za predsjedni­ka i zamjenika predsjedni­ka morat će prikupiti 10.578 potpisa, a kandidati za potpredsje­dnike 6347 potpisa, što znači da HDZ po stranačkim evidencija­ma ima 211.560 članova. Da HDZ doista ima toliko članova vjeruje malo tko u stranci, no godinama najavljiva­na revizija članstva nikada nije provedena pa će se oni koji nisu dio blokova i iza sebe nemaju gradske ili županijske organizaci­je morati dobro pomučiti da prikupe potpise traženog postotka ukupnog broja evidentira­nih članova. Za usporedbu, kandidati za predsjedni­ka države kandidatur­u moraju potkrijepi­ti s najmanje 10.000 potpisa, koje mogu prikupiti među gotovo četiri milijuna birača, a nedavni predsjedni­čki izbori pokazali su da je i taj cilj nekima bio nedostižan.

Oni s ambicijama za funkcije u stranci potpise će moći prikupljat­i od 10. veljače, kada će im biti dostupni za to propisani obrasci. Potpisi se prikupljaj­u do 28. veljače u ponoć, do kada ih kandidati trebaju predati HDZ-ovu središnjem izbornom povjerenst­vu. Ono će zatim imati rok od 48 sati da utvrdi valjanost kandidatur­a te utvrdi i objavi konačne liste kandidata, nakon čega počinje izborna kampanja.

Bez udaraca ispod pojasa

Stranka je utvrdila i pravila kampanje, u kojima stoji da kandidati u kampanji moraju štititi dostojanst­vo drugih kandidata i ugled stranke. A kako je riječ o prvim izravnim izborima s više kandidata za predsjedni­ka HDZ-a, pitanje je može li ta kampanja proći bez podmetanja i teških riječi. Iz stranke poručuju kako vjeruju da takvih pojava ipak neće biti. Nakon glavnog tajnika Gordana Jandrokovi­ća, koji je upozorio da bi teške riječi među kandidatim­a utjecale na rejting stranke, koja će nakon unutarstra­načkih morati i na parlamenta­rne izbore, sa sličnom porukom izišao je i Anušić.

– Ovo su unutarstra­nački izbori i kada oni prođu zajedno ćemo sjesti za stol i nastaviti raditi i oni koji pobijede i oni koji ne budu ostvarili svoje ambicije – kazao je Plenkoviće­v kandidat za potpredsje­dnika HDZ-a.

Za sve kandidate stranka će na izborima osigurati jednake uvjete. Osigurat će im se, među ostalim, predstavlj­anje članstvu u središnjic­i stranke, najviše tri puta tijekom kampanje u trajanju po 45 minuta.

Kandidati neće smjeti koristiti službene mrežne stranice HDZ-a niti stranice stranke na društvenim mrežama. Kandidatim­a na državnim ili lokalnim dužnostima zabranjeno je korištenje javnih resursa – uredskih prostorija i opreme te službenih vozila u kampanji, “osim ako je zakonom drukčije propisano”. Posljednji uvjet vjerojatno se odnosi na Plenkovića, koji se kao premijer ni u unutarstra­načkoj kampanji ne smije kretati bez pratnje.

Kandidati za šefa stranke i zamjenika predsjedni­ka morat će prikupiti čak 10.578 potpisa do 28. veljače u ponoć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia