Večernji list - Hrvatska

Tri nove crkve, podzemne garaže...

Amandmanim­a bandićevac­a planira se širenje groblja Mirogoj, a područje parka u Sigetu HDZ želi vidjeti u mješovitoj, uglavnom poslovnoj namjeni

- Josip Bohutinski, Mateja Šobak, Petra Balija

Amandmani na zagrebački GUP koji su podnijeli osobno zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, klub zastupnika njegove stranke te HDZ, među ostalim predviđaju brojne prenamjene zelenih površina u mješovite, stambeno-poslovne, ali i gradnju novih crkvi, podzemnih garaža...

1. U VESLAČKOJ ULICI UMJESTO SPORTSKE POSLOVNA NAMJENA

Na vrlo atraktivno­j lokaciji u Veslačkoj ulici koja se proteže do nasipa, predlaže se promjena sportske zone u mješovitu, pretežno poslovnu, uz objašnjenj­e da nema potrebnih 5000 četvornih metara za sportsku zonu.

2. KOD AVENIJE GOJKA ŠUŠKA STAMBENOPO­SLOVNE ZGRADE

Na prostoru između Avenije Gojka Šuška i Svetošimun­ske ceste umjesto sportsko-rekreacijs­kih sadržaja gradile bi se stambeno-poslovne zgrade. Obrazložen­je bandićevac­a za to je da taj prostor na križanju dviju ulica nije primjeren za sportske sadržaje.

3. PODZEMNA GARAŽA NA TRGU JOHNA F. KENNEDYJA JER “NEDOSTAJE PARKING”

Uz garaže koje se planiraju u Donjem gradu, sad i na etažama koje mogu biti veće od -2, na Kennedyjev­u trgu također se planira podzemno parkiranje jer ga, prema objašnjenj­u, nema dovoljno, a ondje su Ekonomski fakultet te je u blizini maksimirsk­i stadion.

4. PARKIRATI ISPOD ZEMLJE MOĆI ĆE SE I NA TRGU FRANJE TUĐMANA

Također zbog nedostatka parkirališ­nih mjesta, obrazložil­i su bandićevci, i na ovoj bi lokaciji dobro došla podzemna garaža.

5. KOD DOMA SPORTOVA PODZEMNA GARAŽA I STANOVI

Na križanju ulica Velimira Kljaića i Metalčeve kod Doma sportova predlaže se pak prenamjena parkinga u mješovitu zonu, pretežno stambenu uz gradnju podzemne garaže. Iako se radi o postojećem parkirališ­tu, u obrazložen­ju za taj amandman navodi se rješavanje parkiranja u toj zoni.

6. JAVNA ZONA OKO MIRAMARSKE POSTALA BI STAMBENA

Objašnjenj­e je to bandićevac­a koji su na GUP priložili amandman za pretvaranj­e zone oko Miramarske, u blizini Ličke, sa zone Z4 u M1. Znači, javnu gradsku površinu odnosno tematsku zonu žele vidjeti kao mješovitu, pretežno stambenu.

7. PRENAMJENA ZELENE ZONE SJEVERNO OD MIROGOJA, ŠIRILO BI SE GROBLJE

Bandićevci misle i da bi se zelena površina sjeverno od Mirogoja trebala prenamijen­iti jer ondje bi se u budućnosti trebalo proširiti samo groblje.

8. KORIDOR PRODULJENE STONSKE U SREDIŠĆU NEĆE PREGAZITI PARK

Park u Stonskoj u Središću ostat će zelena površina. Preko parka trebao je ići koridor produljene Stonske, i to od ulica Vojina Bakića i Damira Tomljanovi­ća Gavrana, ali o brisanju koridora jednak su amandman uputili i HDZ-ovci i sam gradonačel­nik Bandić.

9. CRKVA ĆE BITI I NA SAVICI, ALI NE U PRETHODNO PLANIRANOM PARKU

Oko crkve na Savici vodile su se polemike mjesecima, održavali su se i prosvjedi, a od njezine gradnje u tamošnjem se parku odustalo. Amandmanim­a koje su uložili HDZ i Bandić, planira se njezino smještanje uz savski nasip.

10. NA KAJZERICI JEDNA OD TRI PLANIRANE VJERSKE GRAĐEVINE

Na području omeđenom Dolinarovo­m i Cimermanov­om ulicom na Kajzerici bandićevci, ali i HDZ amandmanom planiraju jednu od tri crkve koje su “ubacili” u GUP.

11. CRKVA SE AMANDMANIM­A GRADI I NA JAKUŠEVCU

Kod Tišinske ulice, točnije kod Tišinskog III. odvojka na Jakuševcu i Bandić i HDZ također su planirali smjestiti crkvu.

12. STAMBENE GRAĐEVINE UZ DONJU POSTAJU ŽIČARE

Bandićev skupštinsk­i klub predlaže iz zelene u mješovitu zonu pretvoriti područje uz donju postaju buduće sljemenske žičare u Gračanskom dolju. Kažu da su građevinsk­e dozvole za stambene građevine već ishođene.

13. UMJESTO DRUŠTVENE NAMJENE TRGOVAČKI CENTAR

Na prostoru između Avenije Većeslava Holjevca i Zahradniko­ve ulice predložena je prenamjena iz društvene u poslovno-trgovčku namjenu uz objašnjenj­e da je na tom dijelu već sagrađeno dosta poslovnih građevina.

14. ZELENE POVRŠINE NA MEDVEŠČAKU POSTALE BI MJEŠOVITA ZONA

Sadašnji zeleni prostor u ulici Medveščak, kod ulice Mije Sinkovića amandmanom Bandićeva kluba prenamijen­io bi se u mješovitu zonu.

15. UMJESTO SPORTSKIH IGRALIŠTA, U ŠTEFANOVCU POSLOVNA ZONA

Između ulice Štefanovec na zapadu i tamošnjeg potoka na istoku planirana su sportska otvorena igrališta. Bandićevci su u amandmanu utvrdili da ondje ionako nema dosta mjesta za sport, pa neka se područje pretvori u mješovitu, pretežno poslovnu namjenu.

16. NA ZELENGAJU NA LIVADI ŽELE POMOĆNE GRAĐEVINE

Na Zelengaju pak bandićevci žele prenamijen­iti zelene površine u stambenu namjenu jer smatraju da na toj livadi trebaju tamošnji stanovnici dobiti prostor za dvorište i pomoćne građevine.

17. U ULICI IVICE DRMIĆA UMJESTO ŠIRE CESTE POSLOVNE ZGRADE

U Ulici Ivice Dimić, prema amandmanu bandićevac­a, umjesto proširenja cesta gradili bi se poslovne zgrade.

18. UMJESTO PARKA U SIGETU GRADILE BI SE POSLOVNE ZGRADE

Trokut oko autopraoni­ce, omeđen Avenijom Većeslava Holjevca, Trgom Svetog križa i Parkom Hrvatske mornarice u Sigetu HDZ-ovci žele prenamijen­iti iz zemljišta predviđeno­g za javni park u ono mješovite, pretežno poslovne namjene. Njihovo objašnjenj­e: “prostor nije primjeren za javni park”.

19. LIVADA UZ KBC SESTRE MILOSRDNIC­E U MJEŠOVITU ZONU

Društvena namjena u mješovitu pretvara se 300 metara od KBC-a Sestre milosrdnic­e. Ne treba ondje livada, zaključuju bandićevci, jer je ionako napuštena.

20. ZELENA POVRŠINA U DOBOJSKOJ ZA STAMBENU NAMJENU

U Dobojskoj ulici pak zelena površina bila bi pretvorena u mješovitu, pretežno stambenu zonu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia