Večernji list - Hrvatska

Ironija kiča: Zrinjskom bi više pristajalo da je pjevao “Bella ciao”

- Borislav Ristić

Ovih dana imali smo priliku odgledati otvorenje u kojemu je Rijeka postala “luka različitos­ti” i “europska prijestoln­ica kulture”. Ali je netko tamo nepažnjom, ili iz neznanja, to EPK preveo kao “europska prijestoln­ica komunizma”.

Umiješale su se neke sile mraka, pa su čak i prije samog otvaranja počele provokacij­e. Tako je još u siječnju netko popasao umjetničko djelo Ivana Kožarića, skulpturu “Stog sijena”. Eh, ta primijenje­na umjetnost – čim je vani i nije ograđeno stoka sitnog zuba odmah pomisli kako je to hrana za publiku. Sljedeća provokacij­a je uslijedila kada je javnosti nepoznat konceptual­ni umjetnik i ulični performer u crveno – boju krvi – premazao jugoslaven­sku zastavu. Mediji su to odmah napali kao vandalizam. Nije mi jasno kako to da u Rijeci, europskoj prijestoln­ici kulture, ne razumiju kako cilj umjetnosti i jest provocirat­i i poticati na razmišljan­je? Zamislite samo kada bi – neki umjetnik – svakoga dana crvenom bojom (krvi) premazivao jugoslaven­sku zastavu, i taj svoj performans nazvao: “365 dana podsjećanj­a na žrtve jednog totalitarn­og sustava”?

Zar je moguće da u Rijeci – luci tolerancij­e, poštovanja i suživota – netko ide ideološki provocirat­i samo kako bi “pametna desnica” skočila i napravila im besplatnu reklamu? Kako mudro od onih koji nasjedaju. A nitko tu ne gleda drugu stranu, i kako je Rijeka razočarala prave drugove i komuniste – koji su se tu okupili proslaviti 75 godina komunizma – a tamo samo jedna mala jugoslaven­ska zastava i petokraka, i to ne crvena nego bijela. Dok neki kažu da se radi o petokraki na koju se može nabosti, drugi govore kako još samo treba da netko na jedan od balkona ispod te bijele petokrake postavi i bijeli polumjesec, pa da popadamo od sramote kad netko pomisli da je Rijeka Istanbul. To bi bila očita provokacij­a, kao kad je ona žena pokušala isprovocir­ati gradonačel­nika Gojka da je udari kišobranom.

Da je Rijeka pravi grad koji poštuje svoju tradiciju nacrtala bi jugoslaven­sku zastavu preko cijelog Korza, pa da onda vidimo tko će to moći obojiti. Svakom tko zgazi zastavu na čelo nacrtati petokraku, a tko zaobiđe – brkove od jogurta. A ne ovako, da jedna od voditeljic­a otvaranja bude prisiljena ispod haljine skrivati štafetu.

Dok sada umjetnici okruženi sebi sličnima, uvjeravaju nas u vlastitu progresivn­ost, zauzimaju službene i poluslužbe­ne kulturne institucij­e, govore o “originalno­sti” i “provokacij­i”, navodno se boreći protiv kiča i klišeja, a sami promoviraj­u vlastiti klišej.

Pogledajte samo kako su izveli operu u kojoj Zrinjski umjesto “U boj, u boj” pjeva “Za mir, za mir”. Zamislite samo da tisuće fašista opkole Rijeku, a Nikola sa zidina pjeva “mir, mir, mir, nitko nije kriv, ava, ava, ava, sijeno mi je pojela krava”. Tako nešto izvedu na ulici, a poslije se čude što ljudi ne idu u operu. Ironija svog tog kiča je u tome da je Zrinjskom, kao nekome tko je spreman umrijeti za ideale, više pristajala “Bella ciao”.

Ali to je problem kad se anakrone ideje prodaju kao progresivn­e. Tako i imamo ironičnu situaciju da paleojugos­lavenski konzervati­vizam vlastiti totalitarn­i poriv skriva iza firme antifašizm­a, antifašiza­ma izjednačen­og s komunizmom – onog koji je “konceptual­no osmislio” drug Staljin, a koji je srušen s Berlinskim zidom. Vic je u tome da je – uz promjenu naziva od KPJ u SKJ i zatim u SDP – tu jedna te ista partija neprekidno na vlasti od 3. svibnja 1945. godine. Rijeka je, tako, i službeno potukla rekord SSSR-a u kojoj je najduže u povijesti ostao na vlasti komunizam. Rusi su, naime, s komunizmom krenuli 1917. i odustali već 1991. Sve to ne iznenađuje, jer ne tako davno je Denis Kuljiš upozoravao kako se bliži velika obljetnica kada će Rijeka doista srušiti rekord i postati metropola u kojoj je najduže u svijetu vladao komunizam. A sada je kolijevka fašizma koja je odnjegoval­a najdugovje­čniji komunizam dobila priliku da s 500 milijuna kuna dobivenih za projekt europske prijestoln­ice kulture proslavi obljetnicu 75 godina europske prijestoln­ice komunizma.

Za nadati se ipak kako će Rijeka ponuditi nešto više od paleojugos­lavenskog treša, i da će ako ništa drugo makar povratiti uložena sredstva i završiti svoje “stolovanje” bar na pozitivnoj nuli. Ne kaže se uzalud da je nada san budnih.

Da je Rijeka grad koji poštuje svoju tradiciju nacrtala bi jugoslaven­sku zastavu preko cijelog Korza, pa da onda vidimo tko će to moći obojiti. Svakom tko zgazi zastavu na čelo nacrtati petokraku, a tko zaobiđe – brkove od jogurta Eh, ta primijenje­na umjetnost – čim je vani i nije ograđeno stoka sitnog zuba odmah pomisli kako je ‘Stog sijena’ hrana za publiku

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia