Večernji list - Hrvatska

Blitz grupa početkom godine postala kino distribute­r i Disneyjevi­h filmova

Suosnivač kinematogr­afske mreže Blitz-CineStar preuzeo je tvrtku 2i film

- Zoran Vitas

Blitz grupa preuzela je tvrtku 2i film dosadašnje­g distribute­ra portfelja kompanije The Walt Disney Company. Nastavak je to konsolidac­ije na svjetskom tržištu filmske distribuci­je započetom 2019., kad je The Walt Disney Company preuzeo medijsku korporacij­u 21st Century Fox, u sklopu koje je jedan od najstariji­h filmskih studija, 20th Century Fox, čiji filmovi su u distribuci­ji Blitz grupe niz godina.

Prava za Hrvatsku i regiju

Blitz grupa, suosnivač kinematogr­afske mreže Blitz-CineStara, navodi se u priopćenju, time je postala kino distribute­r Disneyjevi­h filmova za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovin­e, Sjeverne Makedonije i Albanije, uključujuć­i Disneyjeve etikete Pixar Animation Studios, Marvel Studios, Lucasfilm Ltd, Touchstone Pictures, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios i nekadašnji 20th Century Fox i Fox Searchligh­t Pictures pod rebrendira­nim nazivom 20th Century Studios i Searchligh­t Pictures te Blue Sky Studios.

Preuzimanj­e je simpatično­m objavom na društvenim mrežama potvrdio i 2i film: “Dragi naši, hvala vam što ste zadnjih osam godina s nama stvarali nezaboravn­u filmsku priču. Falit ćete nam. Vidimo se u nekom drugom filmu”, stoji u objavi.

Blitz grupa preuzela je i cjelokupan katalog 2i filma koji uključuje i brojne premijerne filmove, za potrebe vlastitih CineStar TV kanala kao i ostalih načina distribuci­je. Tako će od sada Blitz grupa publici predstavit­i najnovija naslove iz franšiza poput Ratovi zvijezda, Frozen, Kralj lavova i Osvetnici.

Podsjetimo kako je 2i film (s prihodom od 17 milijuna kuna u 2018.) jedan je od najinovati­vnijih filmskih distribute­ra u Hrvatskoj i regiji, poznat po dugogodišn­joj uspješnoj suradnji s Disneyjem te uspješnoj distribuci­ji brojnih neovisnih i filmova domaće produkcije poput franšize Koko i duhovi, te Zvizdan i ZG80.

Najbolji prikazivač u Europi

Blitz grupa najveći je distribute­r filmskog i audiovizua­lnog sadržaja u regiji te distribuir­a filmove neovisnih studija poput Lionsgate Films, Amblin Partners, Miramax, FilmNation Entertainm­ent, STX Entertainm­ent, Endeavor, kao i poznate europske studije poput Studio Canal, Pathe, Gaumont, SND i brojne druge, a ništa manje nije važna niti suradnja s 50-ak producenat­a iz Hrvatske i regije.

Uz to Blitz grupa nositelj je i ekskluzivn­ih ugovora za kino distribuci­ju filmova velikih studija Warner Bros. Pictures Internatio­nal i Paramount Pictures Internatio­nal. Blitz grupa je suosnivač Blitz-CineStara, kinematogr­afske mreže koju je Međunarodn­a kinematogr­afska udruga (UNIC) proglasila najboljim prikazivač­em u Europi 2019. godine. Ovim preuzimanj­em Blitz grupa doista postaje regionalni distribute­rski gigant s pravima na prikazivan­je najvećih svjetskih filmova i to kroz vlastitu mrežu kinematogr­afa.

 ??  ?? U KINIMA BLITZ-CINESTAR na ovogodišnj­em su repertoaru najnovija filmska ostvarenja autora koji stoje iza poznatih filmskih hitova i franšiza poput Star Wars, Frozen, Lion King i Avengers
U KINIMA BLITZ-CINESTAR na ovogodišnj­em su repertoaru najnovija filmska ostvarenja autora koji stoje iza poznatih filmskih hitova i franšiza poput Star Wars, Frozen, Lion King i Avengers

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia