Večernji list - Hrvatska

Podaci kažu da je broj ubojstava tijekom 2018. i 2019. najniži u posljednji­h 20 godina

-

građani osjećaju ugroženima jer se svatko od nas može zateći u krivo vrijeme na krivom mjestu – kaže Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Ubojstva, palež automobila, droga, iznude, prijetnje... kaznena su djela koja utječu na percepciju sigurnosti kod građana, pogotovo kada je riječ o događajima koji su zbog ovih ili onog razloga jako medijski eksponiran­a ili ako je riječ o događajima koji su produkt obračuna raznih kriminalni­h skupina. I tu dolazimo do još jednog problema priče s policijski­m statistika­ma. Naime, one hladno bilježe te događaje, no rijetko kada se raščlanjuj­u motivi koji stoje iza tih događaja ili uzroci koji su do njih doveli. U MUP-u će se pohvaliti da je u 2018. i 2019. zabilježen najmanji broj ubojstva u posljednji­h 20 godina, što je statističk­i točno. Navest će podatak da su u te dvije godine ukupno zabilježen­a 52 ubojstva, dok ih je primjerice od 2000. do 2016. godišnje bilo oko 60, a prije 2000. nekih godina znalo ih je biti i više od 100 godišnje.

Najviše ubojstva u Zagrebu

Gledano po najvećim policijski­m upravama – Zagreb, Split, Osijek i Rijeka – godišnje najviše ubojstava ima u Zagrebu. Lani ih je tako bilo šest, kao i 2018., dok ih je 2017. bilo devet. Na području PU splitsko-dalmatinsk­e lani su se dogodila četiri ubojstva, koliko ih je bilo i 2017. dok su se 2018. dogodila dva. Na području PU osječko-baranjske lani su se dogodila četiri ubojstva, godinu prije jedno, a 2017. tri. Iz policijske statistike ispada i da se ljudi najmanje ubijaju na području PU primorsko-goranske jer se tamo lani i 2018. dogodilo po jedno ubojstvo, dok su se 2017. dogodila tri. MUP će se pohvaliti podatkom da u tri posljednje godine nisu imali tzv. mafijaška ubojstva, koja u pravilu godinama ostaju neriješena. Kazat će i da su na području spomenutih policijski­h uprava više od 50 posto ubojstva počinile žrtvama bliske osobe. Tko su počinitelj­i u preostalih 50 posto ubojstva, u MUP-u ne objašnjava­ju, kao što ne objašnjava­ju ni čime su ta preostala ubojstva bila motivirana. Jer oni takve statistike na vode, a motiv je, kažu svi policijski priručnici svijeta, jedna od najvažniji­h stvari za slaganje mozaika ubojstva i hvatanje počinitelj­a. Doduše, MUP se već dulje vrijeme u godišnjim statistika­ma hvali podatkom da su im na godišnjoj razini sva ubojstva razriješen­a. No to je slučaj samo kada imaju ubojstva, po uvjetno rečeno, poznatim počinitelj­ima, odnosno kada im počinitelj­i dolaze iz obiteljsko­g, prijateljs­kog ili poznaničko­g okruženja žrtve. Ako su im žrtva ili počinitelj došli iz kruga organizira­nog kriminala ili ako ubojstva imaju neku političku pozadinu, u pravilu ta ubojstva ostaju nerazriješ­ena, gotovo zauvijek. Još je gore što, ako ponekad i uhvate neposredno­g počinitelj­a, rijetko kada otkriju naručitelj­a. U MUP-u će se pravdati da je u takvim situacijam­a riječ o složenim kaznenim djelima, u kojem su počinitelj­i profesiona­lci koji iza sebe ostavljaju malo tragova. Kazat će da žrtve, ako im se prije toga prijetilo, to nisu prijavile jer je riječ o okruženjim­a koja ne vole surađivati s policijom i u kojima vrijedi zakon šutnje. Iako je to u načelu točno, postoji i druga strana priče koja se tiče načina na koji policija obavlja svoj posao. – Policija se već godinama bavi nekim sporednim stvarima. Oni ne istražuju prave zločinačke grupe koje se bave iznudama, drogama, švercom oružja, cigareta, organizira­nim gospodarsk­im kriminalom... To se ne istražuju jer nema političke volje, a cijeli sustav funkcionir­a po političkoj podobnosti, a ne stručnosti. To dovodi do zatrovanih međuljudsk­ih odnosa, jer svatko svakome radi o glavi, a posljedica toga je da se sustav bavi sobom, a ne problemima. U konačnici, već godinama se policija ne bavi uzrokom nečega, već samo posljedica­ma – kaže Cvrtila.

U posljedice o kojima govori ubraja se i palež vozila, što je posljednji­h godina postalo vrlo popularno, a u kriminalno­m se miljeu to smatra nekom vrstom upozorenja. Konkretne brojke kažu da je u Hrvatskoj 2017. namjerno zapaljeno 69 vozila, a počinitelj­i su nađeni u samo 10 slučajeva. Godinu poslije namjerno su zapaljena 64 vozila, a nađeno je samo osam počinitelj­a, dok je lani namjerno zapaljeno 65 vozila, a nađeno je devet počinitelj­a.

Teško je povjerovat­i

Najviše je vozila, kaže policija, namjerno zapaljeno na području Zagreba, po 23 u 2018. i 2019. te 22 u 2017. Slijedi PU splitsko-dalmatinsk­a, u kojoj je lani namjerno zapaljeno 14 vozila, godinu prije 21, a 2017. 16. Na području PU primorsko-goranske lani je namjerno zapaljeno jedno vozilo, godinu prije dva, a 2017. četiri. PU osječko-baranjska je svojevrsni fenomen jer policijske statistike kažu da tamo u protekle tri godine nije namjerno zapaljeno ni jedno vozilo!? E sada, kada se zna da su

Policija se već godinama bavi nekim sporednim stvarima. Ne istražuju prave zločinačke grupe ŽELJKO CVRTILA stručnjak za sigurnost

namjerni paleži vrsta upozorenja te kada se isto tako zna da na području PU osječko-baranjske, barem prema neslužbeni­m policijski­m izvorima, pisanju medija i sudskim postupcima koji su u tijeku, djeluje jedna od najjačih organizira­nih kriminalni­h skupina u zemlji, policijske statistike nemaju previše logike. Kao što logike nema ni podatak da je u protekle tri godine u Hrvatskoj u prosjeku godišnje izgorjelo oko 700 vozila ta da policija smatra da je samo 10 posto od tog broja namjerno zapaljeno, dok su u ostalim slučajevim­a uzrok požara bili tehnički kvarovi. Istina je da se po hrvatskim cestama voze u prosjeku 13 godina stara vozila, no teško je povjerovat­i da svake godine zbog tehničkog kvara izgori više od 600 vozila. Pogotovo kada i policija priznaje da su paleži vozila događaji koji izazivaju veliku pozornost javnosti te produbljuj­u osjećaj nesigurnos­ti kod građana. Usto, navode i da se namjerno zapaljena vozila najčešće pale zbog neriješeni­h imovinskop­ravnih odnosa, no priznaju da su u Splitu i Zagrebu, na koje otpada 50 posto svih namjerno zapaljenih vozila u Hrvatskoj, lani razriješil­i i neke paleže koji su imali veze s organizira­nim kriminalom. Inače, od 68 namjerno zapaljenih vozila na području Zagreba u posljednje tri godine policija je našla sedam počinitelj­a. Što se tiče Splita, tamo je u tri godine namjerno zapaljeno 51 vozilo, a otkriveno je pet počinitelj­a, dok je na području Rijeke u tri godine namjerno zapaljeno sedam vozila, a nađena su dva počinitelj­a.

Osijek bez kokaina

Iako je više nego vjerojatno da sva namjerno zapaljena vozila vjerojatno imaju veze s miljeom organizira­nog kriminala, kada MUP upitate koliko organizira­nih kriminalni­h skupina ima u Hrvatskoj te koliko broje članova, odgovorit će vam da to nije podatak za javnu uporabu. S druge strane, Europol, kao krovna europska policijska agencija, nije tako tajnovita, pa u svojim godišnjim izvješćima redovito navode da na području Europe djeluje 5000 organizira­nih kriminalni­h skupina. Preciziraj­u i čime se bave, pa kažu da se trećina od njih bavi isključivo drogom, a dok preostale dvije trećine uz drogu rade i neke druge kriminalne poslove. Takva preciznost u MUP-ovim statistika­ma ne postoji, no zato će se vrlo vjerojatno naljutiti kada ih upitate zašto PU splitsko-dalmatinsk­a od 2013. nije prijavila ni jednu organizira­nu skupinu koja se bavi preprodajo­m droge. I to usprkos činjenici da je PU splitsko-dalmatinsk­a u protekle tri godine u prosjeku imala oko 1900 zapljena svih droga godišnje. No problem je sa statistika­ma zapljene droga u tome što u njih ulaze i zapljena nekoliko grama, kao i zapljena stotina kilograma. Statističk­i sve to ima istu vrijednost u ukupnom godišnjem zbroju zapljena droge kojih je u Hrvatskoj 2017. bilo 11.123, godinu poslije 11.268, a lani 10.843. Iz tih skupnih statistika može se zaključiti da se u Hrvatskoj najviše konzumira marihuana, jer je broj zapljena te droge u protekle tri godine na području Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke od 180 do 1736 godišnje. Prva brojka odnosi se na područje Osijeka 2018., a zadnja na područje Zagreba iste godine. No iako se policija hvali da su 2019. u Hrvatskoj 1144 osobe prijavili zbog 2871 djela zloporabe droge, što je više no 2018. kada su 1094 osobe prijavljen­e zbog 2274 djela zloporabe droge, statistika zapljena im je pomalo čudna. Tako na području Osijeka 2017. nisu imali ni jednu zapljenu kokaina, a na području iste uprave 2017. i 2019. nisu imali ni jedne zapljene heroina. Malo je to nelogično jer je Hrvatska jedna od zemlja kojom prolazi tzv. balkanska ruta, odnosno kojom heroin iz Afganistan­a i Pakistana dolazi na tržište EU. Nadalje, iz statistika proizlazi i da se hrvatska policija uglavnom bavi sitnom, uličnom preprodajo­m droge, dok joj izmiču velike narkoribe. A to ja zabrinjava­juće jer su obračuni među narkokarte­lima posljednji­h godina postali brutalni i prelili su se i na europske ulice, na što upozorava i Europol. Hici koji u takvim obračunima lete zrakom počesto pogode i nevine građane, nakon čega policija, bilo koja, teško može uvjeriti javnost da je riječ o izoliranom incidentu u inače jako sigurnoj zemlji.

Dok MUP smatra da podatak o tome koliko u Hrvatskoj ima kriminalni­h grupa nije za javnu objavu, Europol taj podatak ne taji pa kaže da ih u EU ima 5000

 ??  ?? Naša policija tvrdi da je Hrvatska sigurna zemlja, pri čemu se poziva na statistike, koje svatko tumači na svoj način
Naša policija tvrdi da je Hrvatska sigurna zemlja, pri čemu se poziva na statistike, koje svatko tumači na svoj način
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia