Večernji list - Hrvatska

Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinenti­ma

Ukupna vrijednost projekta je 2,9 mil kuna, a od toga bespovratn­a sredstva iznose 1,1 mil kn

- Autor: Native tim VL i PD Sadržaj omogućio HAMAG -BICRO.

Obiteljska tvrtka Premis iz Makarske posluje na tržištu od 1993. godine i slovi kao drugi najveći proizvođač sladoleda u Hrvatskoj. Osim proizvodnj­e ugostitelj­skog sladoleda, obiteljsko­g sladoleda u pakiranjim­a od pola litre te preljeva za sladolede, Premis distribuir­a slastičars­ku opremu, dekoracije i sitan inventar. Tvrtka zapošljava 10-tak stalnih djelatnika, a u sezoni taj se broj utrostruču­je.

„Svijet sladoleda se konstantno mijenja i za uspjeh je potrebno uvijek biti inovativan i drugačiji. Upravo to je naša misija te smo na hrvatsko pa čak i na svjetsko tržište donijeli mnogo noviteta u posljednji­h 28 godina rada. Ideje crpimo prateći svjetske sajmove i želje naših klijenata. U našoj tvornici napravili smo razvojni centar u kojem radimo različite probe te je isti ujedno škola u kojoj educiramo naše klijente“, ističe komercijal­ni direktor Zoran Premeru.

U cilju formiranja nove proizvodne linije prijavili su se na natječaj „Jačanje konkurentn­osti kroz ulaganje u proizvodne kapacitete“koji provodi HAMAG-BICRO u suradnji s Ministarst­vom gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta.

Sredstva iz projekta namijenjen­a su ulaganju u modernizac­iju i opremanje postojeće poslovne jedinice, usavršavan­je djelatnika za proizvodnj­u postojećih i novih proizvoda, sudjelovan­je na sajmovima te promidžbu i vidljivost Premisa i projekta, uz vanjsku podršku upravljanj­a projektom. „Glavni cilj projekta je jačanje konkurentn­osti Premisa kroz ulaganje u razvoj i unaprjeđen­je proizvodno­g kapaciteta i kompetenci­ja, stvaranje dodatne vrijednost­i i pozicionir­anje tvrtke na tržištu. Prateći trendove na tržištu prepoznali smo potrebu za kontinuira­nim ulaganjem u nove tehnologij­e, modernizac­iju poslovanja te jačanje brenda kroz razne marketinšk­e aktivnosti. Trenutno se nalazimo u fazi investiran­ja i provedbe aktivnosti i možemo reći da prostora za ostvarenje ciljeva zasigurno ima te će se pravi rezultati projekta moći vidjeti tek u narednim godinama odnosno po završetku provedbe projekta. Očekivani rezultati investicij­e očitovat će se u jačanju tržišne pozicije Premisa što će, nadamo se, dovesti do povećanja prihoda društva, izvoza te novih zapošljava­nja“, objašnjava nam naš sugovornik.

„U 2019. smo krenuli s izvozom sladoleda i već u prvoj godini ostvarili odlične rezultate. Trenutno naše proizvode izvozimo na područje Bosne i Hercegovin­e, Slovenije i Švedske te su preko partnera dostupni i u Austriji i Slovačkoj. Upita za izvoz imamo jako puno i to zahvaljuju­ći hrvatskom turizmu, jer turisti koji dođu na more probaju naše proizvode pa nas kontaktira­ju. Problemi se javljaju kod transporta robe posebno na druge kontinente budući da smo imali zainteresi­rane klijente iz Kanade, Sjedinjene Američke Države, Karibe te Ujedinjene Arapske Emirate. U ožujku bismo trebali potpisati ugovor s našim novim uvoznikom za Karibe i krenuti s izvozom u Njemačku“, dodaje. „S HAMAG BICRO-m imamo odličnu suradnju već 15 godina kroz više projekata. 2015. godine sudjeloval­i smo na XIX. Nacionalno­m savjetovan­ju o gospodarst­vu i poduzetniš­tvu na temu “Internacio­nalizacija poslovanja i EU fondovi” na kojem smo imali izlaganje kao primjer dobre prakse“, istaknuo je Zoran Premeru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia