Večernji list - Hrvatska

Birali su hoće li prvi Oscar pripasti psu ili nacistu

Povijest nagrada Američke filmske akademije prepuna je skandala

- Tia Špero

Nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti Oscar nametnula se kao jedna od najvažniji­h, a sigurno i najpraćeni­jih nagrada filmske industrije. No, od prve dodjele tih zlatnih kipića gotovo nijedna nije prošla bez kontroverz­i i skandala. A iako su strasti oko ovogodišnj­ih nagrada već uzburkane zbog rasne i rodne diskrimina­cije među nominirani­ma, bacimo li pogled unatrag, vidjet ćemo da su rasizam, seksizam i politički skandali u Akademiji – zaštitni znak Oscara.

Zabranjen pristup obojenima

Priča počinje davne 1929., dvije godine nakon što je veliki hollywoods­ki tatica Louis B. Mayer osnovao Američku akademiju. Dodjela prvih zlatnih kipića, koji će tek 10 godina poslije dobiti nadimak Oscar, trajala je cijelih 15 minuta, bilo je prisutno oko 270 gostiju i dodijeljen­o je 12 nagrada. No, svečanost je zamalo upropašten­a kada su čelnici Akademije shvatili da je u kategoriji najboljeg glumca pobjedu uvjerljivo odnio – pas. Bila je tu riječ o pravoj psećoj zvijezdi, njemačkom ovčaru Rin-Tin-Tinu koji je glumio u gotovo 30 filmova. Međutim, Akademija nije mogla riskirati sramotu na prvoj dodjeli svojih novih nagrada i tako je kipić otišao u ruke najboljem ljudskom glumcu – Emilu Janningsu. On će ostati zapamćen po mnogim stvarima, među ostalim, prvi je i posljednji Nijemac koji je osvojio tu nagradu. Također, prvi je – i nadamo se posljednji – nacist s Oscarom u rukama. Legenda kaže da je Jannings, kojem je sam Goebbels nadjenuo titulu Državnog glumca, pred nadirućom vojskom Saveznika u Berlinu stajao s Oscarom u ruci vičući: “Ne pucajte, osvojio sam Oscar.” Uspio je izbjeći smrt, ali karijera mu se nikada nije oporavila.

Akademija je nastavila utabanim putem svoje fašističke tradicije – 1940. Oscar je osvojila prva crna glumica Hattie McDaniel za sporednu ulogu Mammy u kultnom klasiku “Prohujalo s vihorom”. Unatoč tome što joj je iskazana ta počast – McDaniel nije mogla ni primirisat­i dodjeli u hotelu Ambassador, koji se ponosio svojom “zabranjen pristup obojenima” politikom. Producent David O. Selznick uspio joj je ishoditi dozvolu da ipak bude na svečanosti, ali za segregiran­im stolom u samom dnu dvorane. Dvadeset četiri godine bile su potrebne da još jedan Afroamerik­anac osvoji Oscar. Sidney Poitier zaslužio ga je za glavnu ulogu u filmu “Ljiljani u polju” 1964., tijekom vladavine zakona protiv međurasnih brakova i prije zakona o suzbijanju diskrimina­cije. Tijekom dodjele u obraz ga je poljubila bijela kolegica Anne Bancroft, a konzervati­vna je Amerika podivljala.

Okupacija Amerike i Tibeta

Rasna nesnošljiv­ost ostala je na istoj razini i 1973. kada je Marlon Brando odbio primiti Oscar za slavnu ulogu u “Kumu” te na pozornicu poslao aktivistic­u Sacheen Littlefeat­her. Ona je, odjevena u tradiciona­lnu nošnju Apača,

u njegovo ime odbila nagradu zbog lošeg tretmana američkih Indijanaca u filmskoj industriji, ali i tada aktualnog incidenta i opsade indijansko­g stanovništ­va u mjestu Wounded Knee. A idući put kada se netko usudio progovorit­i o vrućoj političkoj temi, bio je to Richard Gere 1993. u žestokom govoru protiv kineske okupacije Tibeta. Dovoljno je reći da mu je nakon toga dolazak na dodjele – zabranjen.

 ??  ?? EMIL JANNINGS Nacist koji je primio Oscar, u konkurenci­ji sa slavnim psom Rin-Tin-Tinom
EMIL JANNINGS Nacist koji je primio Oscar, u konkurenci­ji sa slavnim psom Rin-Tin-Tinom
 ??  ?? HATTIE MCDANIEL Prva crna oskarovka nije smjela u dvoranu
HATTIE MCDANIEL Prva crna oskarovka nije smjela u dvoranu
 ??  ?? RICHARD GERE Govorom protiv Kine umalo si je uništio karijeru
RICHARD GERE Govorom protiv Kine umalo si je uništio karijeru
 ??  ?? SIDNEY POITIER Poljubac bijele kolegice bio je skandaloza­n
SIDNEY POITIER Poljubac bijele kolegice bio je skandaloza­n
 ??  ?? S. LITTLEFEAT­HER Odbila je nagradu uime Marlona Branda
S. LITTLEFEAT­HER Odbila je nagradu uime Marlona Branda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia