Večernji list - Hrvatska

“Sopro” je istinska i vješta posveta kazališnoj umjetnosti

- (B. Radović)

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan svoj su Festival svjetskog kazališta ove godine uskladili s hrvatskim predsjedan­jem Europskom unijom. Tako predstave HNK Zagreb (predvođene senzaciona­lnim baletom Valentine Turcu “Smrt u Veneciji”) krstare Europom, a hrvatska i zagrebačka kazališna publika vidjet će svaki mjesec, do lipnja, goste iz neke druge europske zemlje. Festival su tako otvorili Portugalci. Nacionalno kazalište D. Maria II iz Lisabona predstavlj­a se s dvije predstave svog ravnatelja, slavnog portugalsk­og redatelja Tiaga Rodriguesa, a prvu smo vidjeli predstavu “Sopro”. Istinska je to posveta kazalištu, institucij­i u cjelini, onim ljudima koje uopće ne vidimo, vremenima koja su prošla, a vrijedna su sjećanja. U središtu priče je – šaptačica. Žena koja 41 godinu radi svoj posao, noseći u sjećanju i srcu trenutak kada je kao petogodišn­ja djevojčica prvi put kročila u kazalište.

Njezinim životom, njezinim sjećanjima, nekim od najpoznati­jih dramskih djela svih vremena, pred očima gledatelja raste priča o kazalištu, mjestu emocija, susreta, mjestu na kojem se živi i umire. Rodrigues stvara u maniri dokumentar­ističkog teatra, ali na način koji se ne vidi često, gradeći temelje, zidove i krov... na priči žene čiji je životni moto: diskrecija šaptačice, mora biti proporcion­alna indiskreci­ji glumaca, i koju je očito jedva nagovorio da sudjeluje u ovom kazališnom eksperimen­tu.

Poput slojeva moguće je iz ove predstave ljuštiti različita značenja, a sva se ona nepogrešiv­o preklapaju s dijelovima kazališnog umijeća. Fascinantn­o je, primjerice, kako redatelj i njegovi glumci barataju šapatom – kako on dopire do svakog u (nemalom) prostoru HNK Zagreb. Začudan je način na koji pojačava emocija lišavajući glumce tjelesnost­i, jer onih nekoliko gesti svedeno je na karikatura­lno pretjeriva­nje. A kada zvukovi vjetra zafijuču predstavom, doista se čini da smo u kazalištu sudnjeg dana, jer i zvuk je kreiran tako da ispriča svoj dio priče o kazališnoj magiji iza koje se uvijek mora skrivati istina. Šaptačica o kojoj je riječ cijelo je vrijeme na sceni, neprimjetn­a i diskretna, ali sveprisutn­a. Ona je istinski simbol umjetnosti, podsjetnik­a da umjetnost ostaje i kada šaptačice zauvijek odu.

 ??  ?? ŠAPTAČICA Stalno je prisutna na sceni, diskretna, ali sveprisutn­a
ŠAPTAČICA Stalno je prisutna na sceni, diskretna, ali sveprisutn­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia