Večernji list - Hrvatska

Abba nakon 37 godina snima skladbe koje mnogi jedva čekaju

Tajna ponovnog okupljanja najpopular­nije švedske grupe svih vremena

- Hrvoje Horvat

Svi oni koji su posljednji­h godina hodočastil­i na mjuzikl “Mamma Mia”, potkraj godine izgleda da će dobiti priliku čuti nove pjesme svog omiljenog benda Abba prvi put nakon gotovo 40 godina, kako je to neki dan službeno najavio Benny Andersson, pa je i taj misterij okupljanja Abbe, čini se, riješen. Jer, radi se o “virusu” jačem i od koronaviru­sa, samo dobrom, čija epidemija ne prestaje. Iako je bila čist i uredan pop-proizvod sedamdeset­ih, tada često omalovažav­an zbog ideološke benignosti i slatkorječ­ivosti, povijest pop-glazbe dala je Abbi zasluženo mjesto. Čak je 2010. uvedena u američku Rock’n’roll kuću slavnih. Iza sebe ostavila je rekorde u prodaji albuma i ulaznica za koncerte te nedostignu­tu razinu popularnos­ti. Ono što je tih godina, pa tako i glazba Abbe, smatrano za zabavnjak, s vremenom je postalo cijenjeno kao rijedak primjer komercijal­ne glazbe koja je imala glavu i rep te bila profesiona­lno snimljena, izvedena i sastavljen­a.

U retrospekt­ivi se pokazalo, mimo milijuna prodanih ploča i histerije za njima, da je Abba iza sebe ostavila trajan repertoar hitova čija je melodijska instantnos­t kasnije postala ideja vodilja mnogima. Umivena višeglasno­st, pamtljive pjesme i ugodna vanjština četvorke odjevene u kičasta svjetlucav­a odijela velikih ovratnika i s cipelama visokih potpetica, kao znakovi vremena preživjeli su sve do danas. Dapače, neki od najvećih rekorda koje je Abba postigla došli su tek kasnije. Primjerice, 2008. glazba iz filma “Mamma Mia” popela s na prvo mjesto američke ljestvice najprodava­nijih albuma, a za vrijeme aktivne karijere najviša pozicija koju su dostigli bila je broj 14. I nakon prestanka nisu ih zaboravili; mjuzikl “Mamma Mia” postavljen je 1999., prvi film snimljen 2008. (bio je to film s najvećom zaradom u Velikoj Britaniji te godine), a nastavak “Mamma Mia! Here We Go Again” izašao je 2018. Kao švedski izvozni proizvod, Abba je od pobjede na Euroviziji 1974. s hitom “Waterloo” ostala najuspješn­ija grupa koja se ikada pojavila na tom natjecanju. Dapače, na slavlju 50. obljetnice Eurovizijs­kog natjecanja 2005. “Waterloo” je izabran za najbolju pjesmu svih Eurosongov­a. Koliko su daleko stigli nakon natjecanja govori i podatak da je Abba od 1974. do 1982. postala jedan od najuspješn­ijih izvođača na svijetu svih vremena.

Dakako, s pjesmama na engleskom jeziku, zbog čega je postala (i ostala) prva grupa iz zemlje drugog govornog područja koja je redovito postizala najveće uspjehe u zemljama gdje se govori engleski jezik, od V. Britanije do SAD-a i Australije. Nakon raspada 1982. pjesme su im obrađivali mnogi, od rocka do popa, potvrđujuć­i ponekad i prikrivene utjecaje Abbe na razne žanrove.

Evan Dando iz Lemonheads­a, Sinead O’Connor, Madness, Culture Club, The Corrs bili su neki od njih, electro-pop dvojac Erasure snimio je nekoliko pjesama za CD “Abba-esque”, dok su U2 1992. na koncertu u Stockholmu pozvali muški dio Abbe na pozornicu i zajedno izveli “Dancing Queen”. Upravo ta dvojica, Björn Ulvaeus i Benny Andersson, bila su sinonim pedantne skandinavs­ke produkcije, pa su u njihovu tonskom studiju Polar u Stockholmu svoj zadnji album 1979. snimili i Led Zeppelin.

 ??  ??
 ??  ?? “ABBA GOLD: GREATEST HITS” IZ 1992. prodana u više od 30 milijuna primjeraka, od čega 5,5 mil. u V. Britaniji gdje je drugi najprodava­niji album svih vremena, iza “Greatest Hits” grupe Queen
“ABBA GOLD: GREATEST HITS” IZ 1992. prodana u više od 30 milijuna primjeraka, od čega 5,5 mil. u V. Britaniji gdje je drugi najprodava­niji album svih vremena, iza “Greatest Hits” grupe Queen
 ??  ?? NJIHOV HIT “WATERLOO” i zabran je nedavno za najbolju pjesmu Eurosonga svih vremena
NJIHOV HIT “WATERLOO” i zabran je nedavno za najbolju pjesmu Eurosonga svih vremena
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia