Večernji list - Hrvatska

Priče o nogometu na buri nemaju smisla

- Robert Junaci

Udari bure smanjili su se, više ne padaju reklame oko golova, više se ne treba zamotati do neprepozna­tljivosti da biste izašli na ulicu. No srijedu i buru na Rujevici još će dugo pamtiti igrači Rijeke i Dinama, ona je usmjerila domaćine u polufinale kupa.

Rijeka ne treba poletjeti

Nikako ne nezaslužen­o, Rijeka se malo bolje snašla u tim nenogometn­im uvjetima, zabila je jedan gol, Dinamo nije i tu bi priči trebao biti kraj. Apsolutno nema nikakve potrebe veličati sad Rijeku zbog te pobjede, sami Riječani napravili bi veliku grešku kad bi nakon te pobjede pomislili da su “narasli”, da su dobri. Istina je da su se borili i da je to za njih najbolji put, kakvi god bili uvjeti na travnjaku, kakav god bio suparnik, moraju ići na glavu i dalje izgledati kao momčad u kojoj se svaki igrač bori za onog drugog. Lijepo je što su pokazali da imaju i mlade igrače koji bi mogli stasati, ali isto tako moraju znati da će biti i oscilacija, normalno je to kod mladih nogometaša. Zato treba biti strpljiv s njima i ne stavljati im uteg na nejaka pleća.

Isto kao što je nakon poraza Dinama koji, eto, drugi put zaredom neće osvojiti kup, suludo analizirat­i što je škripalo u toj utakmici na Rujevici. Škripala je bura, a u nenogometn­im uvjetima analizirat­i nogomet nema nikakvog smisla. O. K., da se igrači Dinama nisu trudili, bilo bi razloga za kritiku, ali nakon takvih uvjeta i ipak pokazane želje da se i u takvom okruženju pokušava nešto napraviti, doista nema smisla za propitkiva­nje pristupa, kvalitete igre. Bila je to utakmica u kojoj je odlučivalo hoće li loptu nekakav udar bure odnijeti na glavu napadača ili obrambenog igrača. Takvi uvjeti idu na ruku slabijoj, manje kvalitetno­j momčadi, a Rijeka je objektivno slabija od Dinama i tu je kraj priče. Uostalom, ni kod jednog igrača Dinama ne može se staviti negativna ocjena.

Nije kao Varaždin

Nije to bila utakmica kao ona u Varaždinu kada su plavi izgubili od posljednje­plasirane momčadi i kada smo vidjeli Bjelicu ljutitog kao nikad. Upoznali su i igrači drugo lice svog trenera nakon Varaždina, neki su završili na hlađenju, nakon toga je Bjelica manje rotirao pa je čak i na kup susret protiv Karlovca izveo gotovo najjači sastav, zaboravlja­jući one koji se nisu proslavili u Varaždinu.

Uvjereni smo da nikakvih sankcija prema plavim igračima nakon poraza od Rijeke neće biti. Jer i Bjelica se mogao, gledajući utakmicu pod vunenom kapom, uvjeriti da se nogomet nije mogao igrati, da se samo na nekakav ho-ruk može zabiti gol. A to nije igra koju gaje. I nitko ni Bjelici u Maksimiru neće zamjeriti ovakvo ispadanje, to što je drugi put ostao bez dvostruke krune. Čovjek koji je donio europsko proljeće, konkurentn­ost plavih u Ligi prvaka i sa svojim igračima u dvije sezone od Europe priskrbio 40, 50 milijuna eura

bure.• neće pasti u očima zbog

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia