Večernji list - Hrvatska

Zar je normalno da Zvezda ima 10 milijuna eura, a Cibona milijun?!

Košarkaša godine bira Jasmin Repeša, bivši izbornik i trener koji je vodio 10 euroligaša

- Dražen Brajdić

Otkako se u travnju razišao s čelnicima Budućnosti, Jasmina Repeše (58) nema ni na jednoj trenerskoj klupi, ali ni u javnosti. Ipak, bivšeg izbornika, koji je vodio Hrvatsku na tri Europska prvenstva (2007., 2009., 2013.) te na jednim Olimpijski­m igrama (2008.), privoljeli smo da sudjeluje u Večernjako­vu izboru košarkaša godine.

Nitko kao Bojan Bogdanović

A u toj priči taj Čapljinac po rođenju nije imao dvojbi.

– Bojan Bogdanović je najbolji. Neću reći da je ovo kulminacij­a njegove karijere jer on može još i bolje. Fizički je i šuterski moćan, a ključan potez njegove karijere bio je kada se iz Reala vratio u Cibonu da počne igrati.

Bojan je na vrijeme shvatio da “nije kraljevsko sve što sja”, no čini se da današnje klince, pa i njihove roditelje, olako fascinira ime i veličina kluba.

– Prirodno je da klince fasciniraj­u Real i Barcelona, a to postaje još ekstremnij­e ako im mi ne ponudimo program. Kada bi mladi igrač vidio da ima koristi od ostanka, onda bi i ostao.

Dario Šarić je jedan od onih koji nikamo nije žurio pa je, prije odlaska u NBA, dvije sezone proveo u euroligašu.

– On se jako dobro uklopio u Sixersima, koji su ga razmijenil­i, a naši igrači takve stvari teško prihvaćaju. Misle da ih je klub odbacio. U NBA ligi je važan i faktor sreće, da budete u pravo vrijeme na pravome mjestu, no i kada mu nije išlo najbolje, on se pokazao kao borac.

Pred odličnim Simonom, važnom Efesovom polugom, Jasko je prednost dao Zupcu.

– Kruno zna koliko ga poštujem i volim i doista zaslužuje koje mjesto više po onome što je dao, no shvatit će da na mladima svijet ostaje i da mlađima trebamo dati motivaciju. Osim što je talentiran, Zubac je i “premazan”, a takvi u kolektivni­m sportovima imaju prednost. U Clippersim­a je u okruženju ponajbolji­h NBA igrača i odlično se snalazi u onome što dobiva.

S obzirom na puno više utakmica, pa tako i putovanja, euroligašk­i treneri imaju sve manje vremena za kvalitetan trening.

– Tako je, i zato su u prednosti dvije vrste igrača: oni koji jako dobro razumiju igru i znaju provesti trenerove zamisli, poput Simona ili Micova, a takvih je malo, te oni koji su u dobrim godinama, koji nisu fizički potrošeni i brzo se oporave. Zato Efes i jest na euroligašk­om čelu jer ima obje te vrste igrača.

Kako netko tko je u dva mandata bio izbornik gleda na aktualno stanje hrvatske reprezenta­cije?

– Ključno je da unutar kuće sami sebi kažemo pravu istinu o stvarnom stanju, nimalo uljepšano. Ako treba, bolje je da se kaže da je stanje lošije nego što jest. No, jedan izostanak sa

Svjetskog prvenstva ne smatram krajem svijeta jer nekad i faktor peha napravi svoje. Bitno je da stručni stožer napravi kvalitetne natjecatel­jske i trenažne programe za reprezenta­tivne kandidate. Nešto poput onoga što je Mršić napravio prošlo ljeto s Ljetnom NBA ligom i turnirom u Kini.

Kada netko kaže da je problem u struci, Repeša ustaje u obranu svoga ceha.

– Nikad se s time nisam slagao, tu su frazu neki koristili da bi prikrili svoje slabosti. Najlakše je reći da nemamo stručne ljude. Dapače, imamo odlične trenere. Iskusniji smo Perasović, Spahija, Petrović i ja, Anzulović dobro radi u Rusiji, baš kao i Tabak i Miličić u Poljskoj. Golemac je sjajno radio u Kopru, Mulaomerov­ić i Rimac su se također profiliral­i. Gjergja dobro radi u Belgiji, moj sin Dino u Češkoj. To su sve ambiciozni i vrijedni momci iza kojih treba stati.

Treba li pak država više stati iza klubova? Zar nije bolno da se Cibona i Zadar u ABA ligi bore za ostanak umjesto za vrh? Umjesto odgovora – dobili smo protupitan­je.

– Znamo kolika je gospodarsk­a snaga Hrvatske, a kolika Srbije, i da je Hrvatska u tome u prednosti. Pa je li onda normalno da Cibona i Zadar imaju proračun manji od milijun eura, a Zvezda i Partizan veći od 10 milijuna eura?! Dakle, kako kažu Srbi, “koliko para, toliko muzike”. Ne možemo za sve okriviti ljude iz košarke, postoje i oni koji im određuju okvire i uvjete djelovanja.

Samo Srbi koriste ABA ligu

Zar je ABA liga doista najveći problem hrvatske klupske košarke, kao što mnogi vole reći?

– Mnogi i u Hrvatskoj i u Srbiji misle da bi bilo bolje da se igraju domaća prvenstva i, gledano sa sportskog aspekta, tako i jest. No, treba gledati i poslovni aspekt. Uz to, već dulje vrijeme od te lige koristi ima samo srpska košarka jer ima 20 momaka u dva razvojna programa, u FMP-u i Megi, koji se kale u kvalitetno­m natjecanju. Ni jedna druga zemlja čiji su klubovi u tome natjecanju nema takav razvojni program. Problem je ABA lige i što je tek u siječnju izabrala vodstvo, a ono bi trebalo biti jamstvo svakom sudioniku da će biti zaštićen. Ako je Euroligi bitan taj bazen zato što daje toliko igrača, zašto nije napravila neuobičaje­n korak i pokrila menadžment­om i ABA ligu?

Je li Cedevitini­m odlaskom u Ljubljanu iščezla i prilika da Hrvatska ima euroligaša?

– To je velika šteta jer se radi o novcu koji je vlasnik Tedeschi mogao usmjeriti i izvan sporta. Nažalost, u našem društvu jedino oni koji rade svojim novcem gledaju da kraj sebe imaju pametne i one koji znaju. S druge strane, svi oni koji žive na državnim jaslama žele zadržati sustav na svojoj razini, jer ako se netko izdigne onda je taj bolji od njih.

Dakle, mediokrite­ti nas vuku dolje i u sportu kao i u društvu?

– Ivo Andrić je dobro rekao da u turbulentn­im vremenima budale pričaju, pametni šute, a fukare se bogate – zaključio je Jasmin Repeša.

Oni koji žive na državnim jaslama ne vole da se netko svojim novcem izdigne iznad njih I u našem društvu doista vrijedi ona Ive Andrića da u vrijeme turbulenci­ja budale pričaju, pametni šute a fukare se bogate

 ??  ?? TREĆE MJESTO Repeša je dodijelio Ivici Zupcu, centru LA Clippersa, objasnivši da taj 217 centimetar­a visok igrač ima talenta, ali i da je “premazan”, a to je u momčadskim sportovima jako važno
TREĆE MJESTO Repeša je dodijelio Ivici Zupcu, centru LA Clippersa, objasnivši da taj 217 centimetar­a visok igrač ima talenta, ali i da je “premazan”, a to je u momčadskim sportovima jako važno
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia